ایران پرس: سرانجام پس از مدتها انتظار و گمانه زنی، دیدار جو بایدن و ولادیمیر پوتین روسای جمهور آمریکا و روسیه روز چهارشنبه 16 ژوئن در شهر ژنو سوئیس به مدت 4 ساعت و نیم و در دو نوبت برگزار شد.

جو بایدن در آغاز دیدار دوجانبه با ولادیمیر پوتین با بیان اینکه دیدار حضوری همواره بهترین انتخاب است، مدعی شد که آمریکا و روسیه درباره مساله هسته‌ای ایران منافع مشترک دارند.

این در حالی است که مسکو بارها خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای برجام در دوره زمامداری ترامپ و اعمال تحریم های یکجانبه علیه ایران را محکوم کرده و در برهه کنونی نیز خواهان لغو این تحریم ها و بازگشت بدون شرط واشنگتن به برجام است.

مسکو هم چنین بر خلاف آمریکا حق ایران در استفاده صلح آمیز از فن آوری و انرژی هسته ای را مورد تاکید قرار داده در حالی که آمریکا در پی اعمال محدودیت های هر چه بیشتر بر فعالیتهای هسته ای صلح آمیز ایران است.

روسای جمهور روسیه و آمریکا در عین حال در خاتمه نخستین دیدار در بیانیه ای مشترک برآغاز گفت‌وگوی دیگر دوجانبه راهبردی درآینده نزدیک وکنترل تسلیحات تاکید کردند.

با این حال بایدن حاضر به برگزاری نشست مطبوعاتی مشترک با همتای روس خود نشد. به رغم این اقدام بایدن که نشانه دیدگاه منفی بایدن درباره پوتین و اقدامی غیر دوستانه است، پوتین بعد از این دیدار در نشستی مطبوعاتی، مذاکرات خود با بایدن را "خوب" توصیف کرد.

پوتین افزود: درمذاکرات با بایدن درباره ثبات راهبردی، روابط تجاری، امنیت منطقه ای و امنیت سایبری گفت وگو کردیم و درباره بازگشت سفرا  توافق کردیم. وی همچنین از موافقت بایدن با تمدید بیمان استارت جدید خبر داد.

پوتین با اشاره به تحریم های یکجانبه آمریکا تصریح کردکه زیان واشنگتن از تحریم‌های یکجانبه اعمال‌شده از جانب مسکو کمتر نیست.این اشاره پوتین در واقع نشانگر تداوم روابط غیردوستانه دو کشور به ویژه اعمال تحریم های متقابل است. بایدن نیز در نشست خبری خود ضمن اشاره به اینکه همچنان به طرح مباحث اساسی مربوط به حقوق بشر ادامه خواهد داد، اظهار داشت: به پوتین گفتم که ما هیچ‌گونه نقض حاکمیت آمریکا را نمی‌پذیریم.

همان گونه که پیش بینی شده بود اساسا دیدار سران آمریکا و روسیه بیشتر محملی برای بایدن برای بیان مسائل و هشدار به پوتین تا چارچوبی برای رفع اختلافات و یا توافقات جدید بوده است.

نشانه این مساله این است که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین پس از این دیدار گفت که برای حذف نام ایالات متحده از فهرست کشورهای غیردوست روسیه «هیچ دلیلی» وجود ندارد.

دولت روسیه اواسط ماه مه فهرستی را تأیید کرد که در آن اسامی «کشورهای بیگانه‌ای که به اقدامات غیردوستانه علیه روسیه دست زده اند» قید شده است. نام آمریکا و جمهوری چک در این فهرست ذکر شده است.

هم چنین با توجه به نزدیک شدن تاریخ انقضای قطعنامه شورای امنیت درباره عملیات کمک رسانی در مرز سوریه، آمریکا و متحدانش قصد دارند موافقت روسیه برای تمدید این عملیات را جلب کنند. ولی به گفته یک مقام ارشد دولت آمریکا، پوتین حاضر نشد نسبت به تمدید این عملیات به بایدن تعهد بدهد.

روسیه لزوم اجرای طولانی مدت این عملیات را زیر سئوال برده و معتقد است حاکمیت سوریه در این صورت نقض خواهد شد.

دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا گفت: «آمریکا از نشست میان بایدن و پوتین چیزی عایدش نشد. فکر کنم برای روسیه روز خوبی بود، اما برای ما نه!»

در واقع روابط آمریکا و روسیه در دولت جدید آمریکا رو به وخامت رفته است. دولت بایدن که آشکارا رویکرد ضد روسی دارد از زمان روی کار آمدن موضع گیری ها و اقدامات خود علیه مسکو را به ویژه به بهانه مداخله روسیه درانتخابات ریاست جمهوری آمریکا و حملات سایبری تشدید کرده است.

«ایان برمر Ian Bremmer» تحلیلگر سیاسی معتقد است که روابط آمریکا و روسیه در دوره بایدن «احتمالاً بدترین روابط از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.» 

در واقع دولت بایدن رویکرد مقابله فعال با روسیه را در پیش گرفته ودر این راستا درکنار اقدامات تحریمی و حمایت فعال سیاسی و نظامی از اوکراین، به جنگ روانی علیه ولادیمیر پوتین پرداخته است.

لذا انتظار می رود که به رغم دیدار سران این دو کشور، دولت بایدن سیاست ها و اقدامات ضد روسی خود را در ماههای پیش رو تشدید نماید.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

112

 بیشتر بخوانید:

تاکید بر لزوم آغاز گفتگوهای راهبردی در خصوص کنترل تسلیحات در بیانیه مشترک پوتین و بایدن

دیدار پوتین و بایدن در ژنو/ تاکید بایدن بر منافع مشترک روسیه و آمریکا درباره مساله هسته‌ای ایران