ایران پرس: در پی شدت گرفتن بحران پناهجویان در اروپا، وزیر کشور ایتالیا خواستار برگزاری نشستی ویژه‌ برای حل مسئله عادلانه تقسیم پناهندگان بین کشورهای اروپایی شد.

به گفته وزیر کشور ایتالیا هفته هاست که صدها مهاجر از طریق دریای مدیترانه به اروپا مهاجرت می کنند که اکثر آن ها به ایتالیا و لامپدوسا در این کشور می روند.

مساله پناهجویان و مهاجران غیرقانونی طی سال های اخیر به یکی از بزرگترین چالش های کشورهای عضو اتحادیه اروپا تبدیل شده است، در واقع موج پناهجویان به اروپا به ویژه طی چند سال گذشته و با گسترش جنگ و ناامنی در برخی کشورهای غرب آسیا و آفریقا شدت گرفته است.

این درحالی است که کشورهای اروپایی به رغم همه شعارهای بشردوستانه رویکرد انسانی در این زمینه اتخاذ نکرده و به دنبال بستن مرزها، اخراج پناهجویان  و پراکنده کردن آنها هستند.

در میان کشورهای اروپایی، ایتالیا و یونان به دلیل نزدیکی به دریای مدیترانه موقعیت ویژه داشته و در واقع گذرگاه بخش زیادی از پناهجویان به اروپا محسوب می شوند.

اگرچه با تشدید همه گیری بیماری کووید- 19 و فرو نشستن تقریبی بحران های سیاسی در آفریقا و غرب آسیا تا حدودی از تعداد پناهجویان به اروپا کاسته شده بود اما طی ماه های اخیر این شرایط تغییر کرده است و موج جدیدی از پناهجویان راهی مرزهای اروپا شده اند.

بسیاری از این مهاجران و پناهجویان که در کشورهای خود با مشکلاتی چون جنگ و نا امنی، فقر، گرسنگی و نابه سامانی های اقتصادی روبرو هستند، به امید دستیابی به شرایطی بهتر از راه های قانونی و غیر قانونی تلاش می‌کنند خود را به کشورهای اروپایی برسانند.

این درحالی است که کشورهای اروپایی نیز نه تنها درصدد ایجاد مانع در مرزها و ممانعت از پذیرش پناهجویان هستند بلکه درصدد تغییر قوانین و اعمال محدودیت های بیشتر بر سرپذیرش پناهجویان و مهاجران هستند.

«ایلوا یوهانسون» کمیسر سوئدی بخش مهاجرت کمیسیون اروپا با اشاره به اینکه چالش های جدید مهاجرتی در ماه های آینده برای اروپا وجود دارد و این اتحادیه باید از خود محافظت کند، گفت: "اتحادیه اروپا نیروهای نظامی مستقر در مرزهای شنگن را افزایش خواهد داد، همچنین طبق برنامه جدید کمیسیون اروپا سامانه های اطلاعاتی جدیدی برای ثبت ورود و خروج افراد در منطقه شنگن نصب می شود و برخی از مقررات پناهندگی در 27 کشور عضو اتحادیه اروپا سختگیرانه تر خواهد شد."

اختلاف بر سر تقسیم عادلانه پناهجویان در کشورهای اروپایی

تقسیم عادلانه پناهجویان در کشورهای اروپایی نیز موضوع دیگری است که به اختلافات داخلی دامن زده و عرصه را برای ورود پناهجویان به اروپا تنگ کرده است.

بسیاری از کشورهای اروپایی مقید به پذیرش پناهجویان براساس توافق داخلی اتحادیه اروپا نیستند و خواهان اجرای پیمان دوبلین هستند. بر اساس پیمان دوبلین، پناهندگان باید در آن کشوری درخواست پناهندگی کنند که اولین بار به آن وارد شده اند و این قاعده فشار زیادی را بر کشورهایی از جمله یونان که در مرزهای خارجی اروپا قرار دارند وارد می کند و سبب تشدید برخورد با پناهجویان شده است.

چنانکه یونان برای جلوگیری از ورود غیرقانونی احتمالی گروه‌های مهاجران به خاک این کشور، توپ صوتی در اختیار پلیس قرار داده است و دو توپ صوتی در جنوب و شمال رود «اوروس» که مرز زمینی میان یونان و ترکیه را مشخص می‌کند، مستقر کرده است.

شرایط پناهجویان پشت مرزهای اروپا بحرانی است. بسیاری از آنان در مسیر رسیدن در آب های مدیترانه غرق شده اند، بسیاری ماه هاست منتظراجازه ورود هستند و حتی آنانی که توانسته اند به کمپ ها وارد شوند در این شرایط همه گیری کرونا به حداقل ملزومات پزشکی و بهداشتی و درمانی دسترسی دارند.

در واقع کشورهای اروپایی که همواره مدعی دفاع از حقوق بشر و احترام به آن بوده اند، خود در برخورد با پناهجویان همه شعارها را زیر پا گذاشته و اکنون نیز تلاش می کنند تا حل مشکل پناهجویان را به همدیگر محول کنند در این میان پناهجویان قربانیان اصلی سیاست ها و اختلافات کشورهای اروپایی هستند. به نظر می رسد درخواست وزیر کشور ایتالیا حتی اگر پذیرفته شود نیز مشکلی را از پناهجویان حل نخواهد کرد.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

نجات 700 پناهجو در آب‌های مدیترانه