"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر خارجه روسیه سه شنبه شب از آمریکا و کشورهای اروپایی خواست در مذاکرات احیای برجام واقع بین باشند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، "ریابکوف" با درخواست از همه طرف ها بر بازگشت هر چه سریعتر به مذاکرات احیای برجام در وین، کشورهای غربی ها را به واقع‌گرایی در این مذاکرات دعوت کرد.

"میخائیل اولیانوف" نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین نیز سه شنبه شب در  نشست مجازی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با حمایت از برجام خواستار بازگشت هر چه سریعتر تمامی طرف‌ها به اجرای کامل تعهداتشان در قبال این توافق بین المللی شد.

"اولیانوف" به سفر "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران و دیدارش با "محمد اسلامی" رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اشاره کرد و افزود، شورای حکام باید این دیدار را در نظر داشته باشد.

نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین خاطرنشان کرد، سفر گروسی به تهران تمایل دو طرف را برای ادامه گفت‌وگوها مورد تاکید قرار داد و گواه این واقعیت بود که مذاکره و دیپلماسی می‌تواند پیچیده‌ترین مسائل را حل کند.

"استفن کلمنت" Stephan Clement نماینده اتحادیه اروپا در سازمان‌ های بین‌المللی مستقر در وین هم در این نشست بدون اشاره به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و بدعهدی اروپایی ها در قبال این توافق بین المللی اعلام کرد، اتحادیه اروپا از  اجرای کامل و موثر برجام حمایت می کند.

"کلمنت" با تاکید بر حمایت اتحادیه از برجام خاطرنشان کرد، از سرگیری مذاکرات برجام بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است.

معاون نماینده آمریکا در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین هم در نشست شورای حکام مدعی شد، واشنگتن آماده است تحریم‌های ناسازگار با برجام را رفع کند.

"لوئیس بونو" بدون اشاره به خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام ادعا کرد، ایالات متحده با هماهنگی نزدیک با متحدان و شریکایش به دنبال تضمین بازگشت دوجانبه به برنامه جامع اقدام مشترک از طریق دیپلماسی است.

"برنامه جامع اقدام مشترک" یا "برجام"،  توافقی است که سال 2015 میان ایران از یک سو و گروه 1+5 (شامل 5 عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به علاوه آلمان) حاصل  و  از ژانویه 2016 اجرایی شد. اما "دونالد ترامپ" رئیس جمهور پیشین آمریکا، سه شنبه 8 می 2018 به طور یکجانبه با نقض تعهدات واشنگتن ذیل برجام به مشارکت کشورش در این توافق بین المللی پایان داد و تروریسم اقتصادی را با هدف فشار حداکثری علیه مردم ایران اعمال کرد.

ایران به دنبال خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام  (8 می 2018)  تلاش کرد توافق هسته‌ای را به شرط عمل دیگر طرف‌های این توافق به تعهداتشان حفظ کند اما اروپایی ها هیچ موفقیتی در اقدامات عملی وعده‌ داده شده برای حفظ این توافق کسب نکردند.

در چنین شرایطی، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران 8 می 2019 در سالگرد خروج آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.

بر اساس بندهای 26  و 36  برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.

مقام‌های دولت "جو بایدن"، رئیس‌جمهور کنونی آمریکا در ماه های اخیر بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کرده و گفته‌اند قصد دارند آمریکا را به برجام بازگردانند؛ اما تاکنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زده‌اند.

تا کنون شش دُور مذاکره با هدف بازگشت آمریکا به برجام در شهر وین با حضور کشورهای باقیمانده در این توافق به انجام رسیده است؛ تهران در این ارتباط اعلام کرده است که لغو تمامی تحریم‌های یکجانبه و غیرقانونی واشنگتن و راستی آزمایی آنها شرط رسیدن به توافقی در این راستا خواهد بود.

120