بر این اساس، اتحادیه احزاب مسیحی آلمان (حزب دموکرات مسیحی و حزب سوسیال مسیحی) با 24/1 در جایگاه دوم قرار دارد. حزب سبز از احزاب چپ آلمان نیز با 14/6 درصد جایگاه سوم را از آن خود کرده است.
نتایج انتخابات پارلمانی آلمان نقظه عطفی در تحولات سیاسی مهمترین کشور اروپایی در سه دهه اخیر محسوب می شود. «آنگلا مرکل» رهبر قبلی حزب دموکرات مسیحی از سال 2005 صدراعظمی این کشور را در راستای ائتلاف احزاب حاکم بر عهده داشت.
بدین ترتیب در 16 سال گذشته همواره اتحادیه احزاب مسیحی به ویژه حزب دموکرات مسیحی عملا زمام امور آلمان را در اختیار داشتند. اکنون در پرتو نتایج انتخابات اخیر با کسب اکثریت آرا توسط حزب چپ میانه سوسیال دموکرات به رهبری «اولاف شولتس» دوره جدیدی در حیات سیاسی آلمان و در ابعاد وسیع تر اروپا آغاز شده است.
البته این نتیجه با توجه به نتایج مناظره های انتخاباتی قبل از انتخابات بین رهبران احزاب مهم آلمانی یعنی اولاف شولتس رهبر حزب سوسیال دموکرات، «آرمین لاشت» رهبر حزب دموکرات مسیحی و «آنالنا بائربوک» رهبر حزب سبز قابل پیش بینی بود.
اکنون انتظار می رود که با توجه به نتایج انتخابات پارلمانی، آنگلا مرکل از قدرت کنار رفته و اولاف شولتس به عنوان صدر اعظم جدید آلمان معرفی شود.
«فاطمه رحیمی» کارشناس سیاسی می گوید: "شولتس را از یک طرف ماشین محرک سوسیالدموکراتها میخوانند و از طرف دیگر او را زیادی خشک و جدی میدانند. برنامهها و دیدگاههای شولتس درباره نظام بیمه بیکاری و پیشگیری از بدهیهای جدید دولت موردتوجه افکار عمومی است."
چالشهای دولت جدید در آلمان
هر دولت جدید در آلمان برای تشکیل و پیشبرد کار به 50 درصد کرسیهای پارلمان نیاز دارد، اما هیچ حزبی نمیتواند در انتخابات به چنین آرایی دست یابد. لذا احزاب برای تشکیل دولت ناچار به ائتلاف هستند بدین ترتیب شولتس ناچار خواهد بود تا دولت جدید را از طریق ائتلاف با دیگر احزاب به ویژه اتحادیه احزاب مسیحی آلمان و حزب سبز موسوم به «ائتلاف کنیا» تشکیل دهد.
تشکیل دولت ائتلافی جدید ممکن است ماهها طول بکشد. بدین ترتیب علاوه بر اینکه شولتس باید شماری از اعضای کابینه جدید را از اعضای احزاب رقیب انتخاب کند باید به دیدگاه ها و نظرات آنها نیز توجه نماید. بدین ترتیب شولتس با توجه به چالش های کنونی آلمان و اروپا، وظیفه آسانی درپیش نخواهد داشت.
مساله مهاجرت نیز از جمله معضلات مهم دولت آینده آلمان است. حزب سوسیال دموکرات همواره موضع مثبتی در این زمینه داشته و لذا انتظار می رود تسهیلاتی در زمینه پذیرش مهاجران و ادغام آنها در جامعه آلمان در دولت آینده این کشور صورت گیرد.
از سوی دیگر سوسیال دموکرات ها هوادار سرسخت همگرایی اروپایی و تقویت اتحادیه اروپا به شمار آمده و لذا با روی کار آمدن اولاف شولتس انتظار می رود که موضع آلمان در موضوع هایی مانند ایجاد ارتش اروپایی و اتخاذ رویکردهایی در راستای افزایش نقش و اهمیت اتحادیه اروپا تقویت شود.
ضمن اینکه درعرصه سیاست خارجی، سوسیال دموکرات ها از منتقدان اقدامات آمریکا به ویژه در دوره زمامداری ترامپ بوده اند. اکنون با توجه به ایجاد شکاف دوباره در مواضع اروپا و آمریکا در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» درباره مسائلی مانند خروج نظامیان غربی از افغانستان و اقدام آمریکا برای ایجادائتلاف ها در منطقه ایندو پاسیفیک بدون مشارکت اروپا و لغو معامله زیر دریایی ها بین فرانسه و استرالیا، انتظار می رود دولت جدید آلمان مواضع منتقدانه ای در قبال واشنگتن اتخاذ نموده و تلاش خود را براستقلال عمل هر چه بیشتر از آمریکا متمرکز نماید.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
حکایت نظرسنجی رسانه آلمانی از پیروزی سوسیال دموکراتها در انتخابات
آلمان و انتخاباتی سرنوشتساز