ایران پرس: جدال میان بریتانیا و فرانسه طی ماه های اخیر بر سر موضوع حقوق ماهیگیری افزایش یافته است، به طوری که فرانسه، بریتانیا را به اعمال تحریم تهدید کرده است.

در این راستا، درحاشیه اجلاس 20 نیز «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه  با «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا پیرامون چگونگی رفع تنش ها دیدار کردند اما در نهایت دستاوردی حاصل نشده است.

تنش میان بریتانیا و فرانسه از ماه سپتامبر تشدید شده است. طبق قرارداد برگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا)، ماهیگیران اتحادیه اروپا حق دارند در صورت کسب مجوز در آب‌های بریتانیا ماهیگیری کنند، اما به رغم این توافق تاکنون لندن از اعطای مجوز به قایق های ماهیگیری فرانسوی امتناع کرده است به طوری که از بین 47 کشتی متقاضی مجوز تنها برای 12 کشتی مجوز ماهیگیری صادر شده است.

اعتراض پاریس به اقدامات بریتانیا در برخورد با ماهیگیران فرانسوی

مسئله حق ماهیگیری یکی از موانع توافق در مذاکرات برگزیت بود. دولت محلی «جرسی» در چارچوب توافقنامه برگزیت از ماهیگیران فرانسوی خواسته بود برای ادامه فعالیت در این منطقه مجوز دریافت کنند، اما اکنون ماهیگیران فرانسوی مدعی هستند که مجوزهای صادرشده از سوی مقام‌های جزیره «جرسی» حق آنها را ضایع می کند.

اکنون هفته ها است اقدامات بریتانیا در برخورد با ماهیگیران فرانسوی واکنش و اعتراض پاریس را در پی داشته است، به طوری که چندی پیش «ژان کاستکس» نخست وزیر فرانسه از کمیسیون اروپا خواست تا بر پایبندی لندن به تعهدات تحت توافقنامه حقوق ماهیگیری نظارت کند.

فرانسه همچنین از تحریم احتمالی بریتانیا از سوی دولت فرانسه خبر داده است. موضعگیری که سبب شد تا «بوریس جانسون» نیز اعلام کند که آمادگی دارد تا سازوکار حل اختلافات تجاری را در چارچوب توافقنامه برگزیت فعال کند.

این اختلافات چند روز قبل و در پی توقیف یک قایق ترال (قایق های بزرگ کف روب) بریتانیا از سوی فرانسه و تذکر به کشتی دیگر بریتانیایی وارد فاز جدی تری شده است، به طوری که  لندن، سفیر پاریس در بریتانیا را فرا خوانده است.

سخنگوی دولت بریتانیا هم اقدام دولت فرانسه را غیرقابل توجیه و مغایر با تعهدات اتحادیه اروپا در چارچوب توافقنامه همکاری های تجاری و قوانین بین المللی دانست و طرف فرانسوی را به استفاده از زبان تقابل متهم کرد و گفت که این رفتارها اوضاع را پیچیده تر می کند.

«کلمنت بوون» وزیر امور اروپایی فرانسه در این زمینه گفت: "بریتانیایی ها فقط زبان زور را می فهمند. ما بسیار صبور بودیم و ماهیگیران ما بسیار مسئولیت پذیر بودند، اما از دوم نوامبر همه اینها تمام می شود و اگر بریتانیایی ها بخواهند وارد گفت وگو خواهیم شد، اما ما اقدامات تلافی جویانه انجام خواهیم داد."

اکنون «امانوئل مکرون» در تازه ترین موضع گیری گفته است: "من خواهان تشدید تنش ها نیستم. ما باید جدی باشیم، اما نمی خواهیم از اقدامات تلافی جویانه استفاده کنیم از این رو به تیم جانسون یک سند درباره نحوه کار برای یافتن راه حل داده ایم، توپ در زمین بریتانیا است."

این درحالی است که جانسون پس از دیدار خصوصی با مکرون گفت: "هیچ تغییری در موضع کشورش در خصوص فرانسه بر سر حق ماهیگیری پسابرگزیت روی نداده است."

در همین راستا «ماروش شفچوویچ » معاون کمیسیون اروپا گفت: "بریتانیا نباید وارد مسیر رویارویی با این اتحادیه شود."

با گذشت بیش از یکسال از برگزیت، اکنون تنش ها برسر اجرایی شدن مفاد آن به ویژه در چند محوری که در مذاکرات برگزیت نیز مورد اختلاف بوده است، آشکارتر شده است.

حقوق ماهیگیری و مرز ایرلند شمالی از جمله مهمترین موارد اختلافی بود که مقامات بریتانیا و اتحادیه اروپا ترجیح دادند آن را مسکوت بگذارند، اما اکنون به معضلی پیچیده و جدی در روابط بریتانیا- اروپا تبدیل شده است به طوری که به نظر می رسد مقامات دو کشور واتحادیه اروپا هیچکدام حاضر نیستند از مواضع خود کوتاه بیایند ضمن آنکه در عمل، ادامه تنش نیز به ویژه برای بریتانیا  که با مشکلات داخلی بسیاری به ویژه در زمینه های اقتصادی روبرواست، خطرناک خواهد بود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

تشدید اختلافات میان فرانسه و بریتانیا؛ هشدار پاریس