ایران پرس: رئیس جمهوری روسیه که تعطیلات روز وحدت ملی این کشور را در کریمه گذراند، همزمان با حضور در کریمه اعلام کرد: این منطقه برای همیشه بخشی از روسیه باقی خواهد ماند.

ولادیمیر پوتین گفت: «کشور ما اتحادی تاریخی به دست آورده است. کریمه برای همیشه با روسیه خواهند ماند. چرا که این خواست مطلق، آزاد و مصمم تمام مردم روسیه است.»

سفر پوتین به شبه جزیره کریمه با توجه به تحرکات نظامی اخیر در مرزهای روسیه و اوکراین و نیز تحولات سیاسی و نظامی در اوکراین به ویژه افزایش سخن سرایی های مقامات اوکراین در باره بازگرداندن دوباره کریمه به قلمرو این کشور، قابل توجه است.

در واقع تلقی مسکو از رویدادهای اخیر این است که دولت غرب گرای اوکراین با توجه به افزایش قابل توجه حمایت های آمریکا و ناتو از الحاق دوباره کریمه به اوکراین، اقدامات جدیدی را در این زمینه صورت دهد.

درنتیجه پوتین با سفر به این منطقه به بهانه گذارندن تعطیلات، در واقع در اظهارات خود هشداری مستقیم به دولت کی یف و نیز حامیان غربی آن درباره تعلق همیشگی کریمه به روسیه داده و هرگونه کنشی برای حاکمیت دوباره اوکراین بر کریمه را به منزله خط قرمز روسیه قلمداد کرد.

پس از بروز بحران اوکراین در اوایل سال 2014 ، کریمه و سواستوپل در 11 مارس  2014 اعلامیه‌ های استقلال خود را به تصویب رساندند.

سپس در 16 مارس 2014 در این دو منطقه همه پرسی برگزار شد کردند که در آن اکثریت قریب به اتفاق مردم این دو منطقه به جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه رای دادند.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز معاهده‌های الحاق کریمه و سواستوپل به این کشور را در 18 مارس 2014 امضا کرد و اسناد آن نیز در 21 مارس توسط پارلمان روسیه تصویب شد. بدین ترتیب، پیوستن  کریمه و سواستوپل به روسیه، صورت قطعیت پیدا کرد.

در واکنش به این رخدادها، آمریکا و اتحادیه اروپا انواع تحریم‌ های اقتصادی را علیه روسیه و شخصیت‌ ها و شرکت‌ هایی که در کریمه فعالیت می‌کنند، وضع کردند تا شاید روسیه از کریمه عقب نشینی نماید.

با این حال مقامات ارشد روسیه از جمله پوتین بارها بر الحاق همیشگی این منطقه به روسیه تاکید کرده اند.

پاتریک بوکننPatrick Buchanan تحلیلگر آمریکایی می گوید: « وقتی موضوع اوکراین مطرح باشد، روسیه نشان داده است که خطوط قرمز خاص خودش را دارد و از این خطوط قرمز با اقدام نظامی دفاع خواهد کرد».

با وجود نتایج قاطع همه پرسی، اوکراین همچنان از به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه خودداری کرده و بر ضرورت غیر قابل چشم پوشی الحاق دوباره کریمه و سواستوپل به این کشور تاکید می کند.

آمریکا و اتحادیه اروپا در کنار ترکیه نیز به شدت از این خواسته دولت کی یف حمایت می کنند. این پشتیبانی فقط به صورت لفظی نبوده و همراه با آن، به ویژه آمریکا و ناتو تلاش گسترده ای را برای تجهیز ارتش اوکراین و برگزاری رزمایش های مشترک انجام داده اند.

بدین ترتیب دولت کی یف بیش از پیش بر اتخاذ راهکارهای نظامی برای تحقق پیوستن دوباره کریمه و سواستوپل به خاک اوکراین تشویق شده است.

جو بایدن اعلام کرده است که واشنگتن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه را نمی پذیرد، لذا اوکراین امید دارد که با ایجاد روابط راهبردی با آمریکا، ضمن برخورداری از کمک های گسترده نظامی و امنیتی و قرار گرفتن زیر چتر نظامی آن، از پشتیبانی سیاسی واشنگتن در پیگیری بازگرداندن دوباره کریمه به اوکراین بهره مند شود.

در واکنش به اقدامات غربی ها، مسکو تلاش کرده تا با اجرای پروژه های بزرگی مانند اتصال زمینی کریمه به خاک روسیه، افزایش حضور نظامی و استقرار انواع سامانه های پیشرفته تسلیحاتی در کریمه از جمله هواپیماهای جنگنده و بمب افکن و نیز سامانه موشکی اس 400 ، نه فقط حاکمیت خود را بر این منطقه تثبیت نماید، بلکه قادر به واکنش مناسب در برابر هر گونه کنش احتمالی کی یف برای الحاق دوباره کریمه و سواستوپل به اوکراین باشد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

112

 بیشتر بخوانید:

کرملین: مالکیت کریمه در دیدار سران روسیه و اوکراین مطرح نخواهد شد

ایجاد هنگ جدید هوایی روسیه در شبه جزیره کریمه

رزمایش روسیه در آب های "کریمه" در بحبوحه تنش‌ ها با ناتو

روسیه جدیدترین رادار هشدار سریع خود را در کریمه مستقر می‌کند