ایران پرس: در چند هفته اخیر تقابل بین روسیه و غرب بر سر اوکراین ابعاد جدیدی یافته و دو طرف هشدارهای پیاپی در باره هر گونه اقدام نظامی احتمالی می دهند.

در تازه ترین تحول در این زمینه، «اولکسی رزنیکوف» Oleksii Reznikov، وزیردفاع اوکراین روز جمعه ادعا کرد، روسیه بیش از 94 هزار نیروی نظامی را به نزدیک مرز اوکراین اعزام کرده و احتمالا برای یک حمله گسترده به این کشور در پایان ماه ژانویه 2022 آماده می‌ شود.

وزارت دفاع اوکراین نیز روز سه شنبه هفته گذشته ادعا کرده بود، نظامیان روسیه در مرزهای شرق اوکراین به حالت آماده‌ باش درآمده‌ اند و در مرزهای شرق این کشور در حال انجام رزمایش های گسترده‌ هستند.

این در حالی است که روسیه در مقابل، از آمادگی ارتش اوکراین به منظور انجام عملیات نظامی گسترده در شرق این کشور که مخالفان بر آن سیطره دارند، خبر داده و در این زمینه به کی یف هشدار داده است.

اکنون بلوک غرب در قالب سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از مناقشه اوکراین با روسیه در راستای تشدید فشارها علیه مسکو استفاده کرده و به ویژه در چند روز اخیر پس از نشست وزرای خارجه ناتو، هشدارهای مختلفی از جانب دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و مقامات ارشد آمریکایی درباره مقابله با هر گونه اقدام نظامی احتمالی علیه اوکراین داده شده است.

روسیه بارها عنوان کرده اقدامات نظامی‌ اش در مرز با اوکراین اقدامات عادی نظامی است اما آمریکا و متحدانش همچنان قصد دارند شرایط مرز روسیه با اوکراین را پرتنش جلوه دهند.

با توجه به هشدارهای ناتو و آمریکا سئوال مطرح این است که با توجه به عدم عضویت اوکراین در ناتو، این سازمان نظامی با چه مستمسکی درصدد پاسخ به هر گونه اقدام نظامی احتمالی از جانب روسیه علیه اوکراین خواهد بود؟ اساسا دلیل اینکه آمریکا و ناتو در سال های اخیر ، حضور گسترده ای نزدیک خاک روسیه و مناطق هم مرز این کشور داشته اند چیست؟ واشنگتن و ناتو همواره بر وجود تهدیدات از جانب روسیه علیه اروپا تاکید می ورزند اما واقعیت این است که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در چارچوب سیاست گسترش به سوی شرق در دو دهه اخیر تلاش مستمری را برای عضویت کشورهای اروپای مرکزی و شرقی و سپس حوزه بالکان غربی در ناتو صورت داده و در عین حال خواهان به طور جدی خواهان عضویت کشورهای همسایه روسیه موسوم به حوزه خارج نزدیک از جمله اوکراین و گرجستان در ناتو است.

هدف نهایی ناتو به سرکردگی آمریکا مهار کامل روسیه و در واقع محاصره آن است. این امر همواره با مخالفت جدی و قاطع مسکو مواجه شده و آن را به منزله خط قرمز امنیت ملی روسیه قلمداد نموده است.

«سعید داور» کارشناس سیاسی می گوید: حضور و گسترش ناتو در منطقه شرق اروپا به سوی روسیه تهدید علیه امنیت ملی روس ها است و عدم برخورد با این توسعه طلبی می تواند مفهوم اقتدارگرایی روسیه در روابط بین الملل و وجود نواحی حایل بین مرزهای اصلی روسیه با مرزهای ناتو را از بین ببرد. 

در آخرین موضع گیری در این زمینه «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه تاکید کرد: "تمایل ناتو به گنجاندن گرجستان و اوکراین در این ائتلاف نظامی ، بمب ساعتی در قلب قاره اروپا خواهد بود."

این هشدار جدی از جانب بالاترین مقام سیاست خارجی روسیه نشانگر میزان نگرانی مسکو در زمینه تلاش های ناتو برای عضویت اوکراین در این سازمان نظامی است.

مسکو بارها اعلام کرده خواستار توافقی با ناتو است که از گسترش حضور سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در شرق اروپا بویژه در نزدیکی مرزهای روسیه جلوگیری کند.

«ولادیمیر پوتین»، رئیس‌ جمهوری روسیه تاکید کرده که گسترش ناتو به سمت شرق غیرقابل قبول است و تضمین‌ های قانونی در قبال اینکه چنین اتفاقی نخواهد افتاد، ضروری است.

به رغم اینکه روسیه بار‌ها وعده هایی را از سوی ناتو درباره عدم حضور سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در شرق اروپا و نزدیک شدن به مرزهای این کشور دریافت کرده اما همانند خیلی از وعده های غرب، این وعده‌ ها نیز فراموش شده و هیچ گاه عملی نشده اند.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115