ایران پرس: وزارت امور خارجه روسیه روز جمعه پیش نویس سند پیشنهادی روسیه با آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در مورد تضمین های امنیتی را منتشر کرد.

بر اساس این پیش نویس، روسیه و ناتو باید متعهد شوند که شرایطی را ایجاد نکنند که بتواند به عنوان یک تهدید تلقی شود. دو طرف هم چنین متعهد می‌شوند که موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد را در مناطقی که از آنجا امکان هدف قرار دادن قلمرو یکدیگر وجود دارد، مستقر نکنند.

همچنین مسکو پیشنهاد داده تا توافقی برای حل مسالمت آمیز اختلافات و پرهیز از توسل به زور شکل بگیرد. روسیه خواهان ایجاد یک خط ارتباطی با ناتو بوده و پیشنهاد داده تا به طور منظم در مورد تمرینات و مانورهای نظامی تبادل اطلاعات صورت گیرد. نکته مهم دیگر در این پیش نویس این است که روسیه خواهان آن است تا کشورهای عضو ناتو نسبت به عدم الحاق اوکراین به ناتو و گسترش بیشتر این ائتلاف متعهد شده و این سازمان نظامی از انجام هرگونه فعالیت نظامی در اوکراین، اروپای شرقی، قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی خودداری کند. 

انتشار این پیش نویس از سوی مسکو آنهم در زمانی که تنش ها بین روسیه و ناتو بر سر اوکراین به اوج خود رسیده و این سازمان نظامی غربی به سرکردگی امریکا مدام به تهدید روسیه می پردازد حامل معنای خاصی است.

در واقع کرملین بارها خواهان گفت و گو برای حل و فصل اختلافات عمیق بین دو طرف شده و در عین حال نسبت به هر گونه تهدید علیه امنیت ملی روسیه با گسترش هر چه بیشتر ناتو به سوی شرق و تلاش برای عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک روسیه به ویژه اوکراین و گرجستان هشدارهای جدی داده و آن را غیر قابل قبول و خط قرمز خود خوانده است. 

«الکسی پوشکوف» سیاستمدار و سناتور روسیه می گوید: "حضور نیروهای ناتو در مرز اوکراین و روسیه و گسترش همکاریهای نظامی ناتو و اوکراین به منزله تدارک برای آغاز جنگ با روسیه است. اگر ناتو درصدد تهدید نظامی روسیه نیست چرا می خواهد اوکراین را وارد ساختار خود کند."

در حال حاضر اوکراین شریک ویژه ناتو است و وآمریکا تلاش می کند این کشور را هر چه زودتر به عضویت ناتو درآورد.

هدف روسها از انتشار پیش نویس سند امنیتی 

به نظر می رسد، هدف روسها از انتشار این پیش نویس و اعلام پیشنهادات خود برای رفع تنش های دو جانبه با آمریکا و ناتو به نوعی اتمام حجت با غربی ها است تا در صورت بروز درگیری و یا جنگ در شرق اروپا به خصوص بین روسیه و اوکراین، مسئولیت آن را متوجه مسکو نکنند.

پیشنهادات ارائه شده از سوی وزارت خارجه روسیه به طور کلی حاوی بندهای متعددی برای اعتماد سازی و نیز امکان ایجاد ارتباط بین دو طرف به منظور اجتناب از هر گونه سوء تفاهم و اقدامات اشتباه است.

درعین حال با توجه به نقش کلیدی آمریکا در شکل دادن به استراتژی و اقدامات ناتو در اروپا، دراین پیش نویس پیشنهادات مشخصی به واشنگتن ارائه شده است.

این پیش نویس خواستار ممنوعیت اعزام ناوهای جنگی آمریکا و روسیه و همچنین هواپیماهای دو طرف به مناطقی شده که از آنجا می‌توانند به قلمروی یکدیگر حمله کنند.

در این راستا، روسیه به آمریکا پیشنهاد داده است که متعهد شود در کشورهای حوزه همسود پایگاه های نظامی ایجاد نکند و از زیرساخت های نظامی آنها استفاده نکند.

این امر با توجه به تلاش مستمر واشنگتن در سال های اخیر برای افزایش همکاری‌های نظامی و ایجاد پایگاه در این کشورها که از نگاه مسکو به معنای تهدیدی واقعی برای امنیت ملی روسیه است معنا پیدا می کند.

دراین پیش نویس تاکید شده که روسیه و آمریکا بر روی سازوکارهایی برای جلوگیری از فعالیت های نظامی خطرناک دریایی وهوایی کار خواهند کرد و همچنین مسکو به واشنگتن پیشنهاد می کند که در شرایط برابر امنیتی تعامل داشته باشند، نه اینکه امنیت یکدیگر را تحت تأثیر قرار دهند.

به رغم حسن نیت روسیه از انتشار پیش نویس سندی در زمینه توافقات امنیتی با ناتو و آمریکا اما نگاهی به مواضع و اقدامات آنها نشان می دهد که نه واشنگتن و نه ناتو قصد مصالحه با مسکو را نداشته و بر عکس با سرعت زیادی در حال افزایش حضور نظامی در شرق اروپا و تقویت بی سابقه روابط نظامی و تسلیحاتی با اوکراین و انجام رزمایش های مشترک با کی یف با هدف مقابله با روسیه هستند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

117