ایران پرس: «وندی شرمن» معاون وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه پیش از برگزاری نشست های راهبردی واشنگتن - مسکو با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه در ژنو سوئیس دیدار و گفت و گو کرد.

وزارت امور خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، وندی شرمن، یک روز پیش از آغاز مذاکرات راهبردی دو کشور در ژنو، در دیداری با سرگئی ریابکوف، بر تعهدات آمریکا تاکید کرد.

بر اساس این بیانیه، ایالات متحده در نشست پیش روی رؤسای جمهوری دو کشور درباره برخی مسائل دوجانبه با روسیه بحث خواهد کرد، اما امنیت اروپا را بدون متحدان و شرکای اروپایی خود مورد بحث قرار نخواهد داد. 

سرگئی ریابکوف نیز ضمن سخت خواندن این گفت و گو، درآستانه نشست ژنو بین آمریکا و روسیه با موضوع ضمانت‌های امنیتی اعلام کرد، روسیه تسلیم فشارهای آمریکا نمی‌شود.

گفت و گوهای امنیتی راهبردی روسیه و آمریکا  در 10 ژانویه 2022، نشست شورای ناتو و روسیه در 12 ژانویه و نشست شورای دائمی سازمان امنیت و همکاری اروپا در 13 ژانویه برگزار خواهد شد.

به رغم اعلام برگزاری نشست راهبردی آمریکا و روسیه در ژنو، اما مواضع اعلامی واشنگتن در روزهای اخیر نشان می دهد که دولت «جو بایدن» قصد ندارد امتیاز مهمی به مسکو داده یا این که به طور جدی به دغدغه های امنیتی روسیه رسیدگی نماید.

وزارت امور خارجه روسیه در دسامبر 2021، فهرستی از خواسته‌ های خود از آمریکا و ناتو را پیش از مذاکرات دوجانبه ارائه ‌کرد. مسکو از آمریکا و ناتو خواسته است که اوکراین را به عضویت ناتو درنیاورند و سطح نیروهای نظامی در شرق اروپا را کاهش دهند.

«الکسی پوشکوف» سیاستمدار روس می گوید: "حضور نیروهای ناتو در مرز اوکراین و روسیه و گسترش همکاری های نظامی ناتو و اوکراین به منزله تدارک برای آغاز جنگ با روسیه است. اگر ناتو درصدد تهدید نظامی روسیه نیست چرا می خواهد اوکراین را وارد ساختار خود کند."

روسیه همچنین از آمریکا خواسته است که هیچ پایگاه نظامی در کشورهایی که اعضای سابق اتحاد جماهیر شوروی بوده و بخشی از ناتو نیستند، احداث نکند. با این حال واشنگتن و ناتو هیچ کدام واکنش مثبتی به این خواسته ها نشان نداده اند. دراین راستا آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا با ادعای این که در مذاکرات با روسیه به هرگونه نگرانی مشروع مسکو رسیدگی می شود، با کاهش شمار نیروهای آمریکایی در شرق اروپا مخالفت کرد، در حالی که این مساله از جمله خواسته های مهم مسکو است.

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو نیز رو یکشنبه در چارچوب مواضع خصمانه ناتو علیه روسیه بار دیگر هرگونه مذاکره درباره عدم گسترش این پیمان نظامی به سمت شرق را که خواسته مسکو است، رد کرد. استولتنبرگ تأکید کرد که ناتو آماده بحث در مورد خواسته روسیه درباره تضمین عدم گسترش به سمت شرق نیست و چنین تضمینی با «اصول اصلی ناتو» متناقض است.

دبیرکل ناتو ادعا کرد که این سازمان با همکاری آمریکا آماده است تا درباره اقدامات احتمالی کاهش ریسک، مانند «کنترل تسلیحات، تلاش برای شفافیت بیشتر در فعالیت‌های نظامی، تمرین‌های نظامی و همچنین خطوط ارتباطی» با روسیه گفت و گو کنند.

دبیر کل ناتو به مسکو هشدار داد که در صورت شکست مذاکرات روسیه با ناتو، این ائتلاف نظامی برای یک نبرد جدید کاملا مسلحانه در اروپا آماده است.

این موضع گیری نشانه  رویکرد تهاجمی ناتو در شرق اروپا و در مقابل روسیه است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه در واکنش به اتهامات آمریکا و ناتو، هرگونه طرحی برای حمله به اوکراین را رد کرده است. درعین حال روسیه در مورد نادیده گرفتن درخواست‌ هایش مبنی بر توافقات دفاعی جدید برای کاهش توانمندی های نظامی آمریکا و ناتو در اروپا و تلاش برای عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک در ناتو هشدارهای جدی داده است.

«آرنو دوبی‌ ین» کارشناس سیاسی می گوید: "موضوع اصلی مورد مناقشه بین روسیه و غرب) همین گسترش ناتو به کشورهایی است که روسیه چه از منظر تاریخی چه از منظر فرهنگی بخشی از منطقه نفوذ خود می‌داند."

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117