ضمن اینکه رسانه های غربی جنگ تبلیغاتی گسترده ای در این زمینه به راه انداخته اند.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه در آلمان ادعا کرد: "وضعیت در اوکراین فراتر از یک درگیری میان روسیه و ناتو است و بحرانی با پیامدهای بین المللی است." بلینکن پس از دیدار خود با «آنالنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان در یک کنفرانس مطبوعاتی مدعی شد: "به همین دلیل است که آمریکا و شرکای آن در اروپا بر تحولات اوکراین متمرکز شدهاند."
وزیر امور خارجه آمریکا افزود: "هرگونه تجاوز جدید از سوی مسکو به همسایه خود (اوکراین) با «پاسخ سریع، شدید و متحد» از سوی واشنگتن و شرکای آن مواجه خواهد شد."
آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در این کنفرانس مطبوعاتی از مسکو خواست تا «گامهایی فوری برای کاهش تنش» بردارد و هشدار داد که هرگونه «رفتار تهاجمی یا تجاوز بیشتر» روسیه با «عواقب جدی» مواجه خواهد شد. وی مدعی شد: "این مسئله چیزی کمتر از حفظ صلح در اروپا نیست. برای ما این یک امر حیاتی است."
در مقابل اتهام زنی های غرب، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین گفت: "گمانهزنیها در مورد تجاوز روسیه به اوکراین بهانهای برای تجمع نیروها و تجهیزات نظامی ناتو در مرزهای روسیه است.وی تصریح کرد که هشدارهای غرب درباره اوکراین درباره اقدامات فعلی روسیه در منطقه کاملا بیاساس است."
ادعای آمریکا درباره آمادگی روسیه برای حمله به اوکراین
تنش در روابط روسیه و غرب به ویژه با آمریکا در هفته های اخیر بشدت افزایش یافته است. آمریکا در کنار متحدان خود در ناتو و هم نوا با دولت غربگرای اوکراین، روسیه را متهم به آمادگی برای حمله به اوکراین کرده اند. واشنگتن آمریکا و شرکای آن مدعی هستند که افزایش بی سابقه نیروهای روسیه در مرز اوکراین و نیز در مرز بلاروس با اوکراین تهدیدی برای این کشور محسوب میشود و «ولادیمیر پوتین» درصدد حمله به اوکراین است.
در مقابل روسیه اتهامات غرب درباره قصد مسکو برای حمله به اوکراین را رد کرده و آمریکا و متحدان اروپایی اش را به تشدید عامدانه تنشها متهم کرده است. مسکو با ارائه طرح هایی به ناتو و آمریکا خواهان ارائه تضمین های معتبر درباره عدم عضویت اوکراین در ناتو و نیز عدم استقرار تسلیحات تهاجمی ناتو در مرزهای روسیه شده است.
البته این خواسته با مخالفت ناتو، آمریکا و اتحادیه اروپا مواجه شده است. مسکو بارها مخالفت خود را با گسترش ناتو به سوی شرق و عضویت کشورهای حوزه خارج نزدیک به ویژه اوکراین در ناتو اعلام کرده و مقامهای ارشد این کشور در مورد پیامدهای چنین اقدامی به سران غربی و آمریکا هشدار داده اند.
در واقع افزایش حضورنظامی نیروها و تجهیزات نظامی روسیه در مرزهایش با اوکراین واکنشی به تلاش مضاعف کی یف برای عضویت در ناتو و نیز استقرار نظامیان و تجهیزات نظامی ناتو در جوار مرزهای روسیه است.
بدین ترتیب مقصر اوضاع وخیم کنونی ناتو به سرکردگی آمریکا است که آشکارا با هر گونه مصالحه با روسیه خودداری کرده و کاملا برخلاف خواسته مسکو، بر عضویت اوکراین در ناتو و نیز استقرار تاسیسات نظامی خود در جوار مرزهای روسیه تاکید می کند.
این امر حتی مورد اذعان اندیشمندان غربی قرارگرفته است. «استفان والت» نظریهپرداز مشهور روابط بینالملل در یادداشت مبسوطی در نشریه «فارین پالیسی» با عنوان «خیالات باطل لیبرالها منجر به بحران اوکراین شد» با انتقاد از ایده گسترش ناتو تصریح می کند: "سیاست توسعه دموکراسی و تضمینهای امنیتی آمریکا در حیطه حوزه نفوذ سنتی روسیه نتیجه خوبی در بر نداشته است. مخالفان توسعه ناتو، فورا هشدار دادند که روسیه به طور اجتناب ناپذیری توسعه ناتو را تهدید تلقی خواهد کرد و ادامه آن روابط با روسیه را مسموم میکند."
به نظر می رسد، روند بحران اوکراین رو به وخامت هر چه بیشتر رفته و احتمال تقابل نظامی ناتو و روسیه در شرق اروپا هر روز بیشتر از روز قبل می شود.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
117