«ولادیمیر پوتین» تاکید کرد که روسیه خواستار جنگ نیست و به همین دلیل ابتکارهایی را برای آغاز مذاکرات در راستای رسیدن به توافق در خصوص امنیت مشترک مطرح کرده با این حال پاسخ مثبتی در این زمینه دریافت نکرده است.
پوتین درعین حال با اشاره به اوضاع شرق اوکراین اظهار داشت که آن چه در دونباس میگذرد، مصداق نسل کشی است و دولت کی یف به گونه ای نظام مند، حقوق بشر را از طرق مختلف ازجمله با اعمال تبعیض علیه جمعیت روس زبان اوکراین، نقض میکند.
پوتین همچنین با اشاره به تصویب قطعنامه دومای روسیه مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوهانسک گفت: همچنان به توافق مینسک و اینکه هنوز برای اجرای آن دیر نشده باشد، امیدوار است.
دومای روسیه روز سه شنبه این قطعنامه را با با 351 رای مثبت، 16 رای منفی و یک رای ممتنع تصویب کرد. این قطعنامه برای اجرایی شدن به دفتر ریاست جمهوری روسیه ارسال شده است و درصورت امضای پوتین، روسیه، جمهوریهای «دونتسک و لوهانسک» را به رسمیت خواهد شناخت.
تاکید پوتین بر عدم تمایل روسیه به جنگ با اوکراین در واقع واکنشی به جنگ روانی و تبلیغاتی گسترده غرب به ویژه آمریکا در باره آمادگی کامل روسیه برای حمله به اوکراین است. آمریکا به عنوان سردمدار ناتو نقش اصلی را در این زمینه داشته و حتی مقامات واشنگتن مدعی شدند که زمان این حمله روز چهارشنبه 16 فوریه خواهد بود.
بهانه تراشی آمریکا برای تجهیز هر چه بیشتر اوکراین
با این حال از نگاه مسکو این ادعاها صرفا به منزله بهانه تراشی آمریکا و شرکای آن در ناتو برای تجهیز هر چه بیشتر اوکراین و افزایش حضور نظامی در شرق اروپا و نیز دریاهای مجاور روسیه یعنی دریای سیاه و دریای بالتیک است. وزارت دفاع روسیه روز سه شنبه اعلام کرد که تمرینهای نظامی شماری از نیروهای روسیه در بلاروس به اتمام رسیده و روند بازگشت آنها آغاز شده است.
«ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه تصریح کرد: "پروپاگاندای کشورهای غربی درباره آغاز جنگ از جانب روسیه علیه اوکراین شکست خورده است."
با این حال، واشنگتن هم چنان ادعاهای قبلی خود را تکرار می کند. «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا شامگاه سه شنبه در سخنانی مدعی شد: "حمله روسیه به اوکراین همچنان امکان پذیر بوده و باید به دیپلماسی تمام فرصتهای پیروزی در خصوص بحران اوکراین را بدهیم."
وی تاکید کرد: "تنشها باید کاهش یافته و روسیه باید حضور نظامی خود از مرزهای اوکراین را دور کند."
به رغم رویکرد تحریک آمیز و جنگ طلبانه آمریکا، اما کشورهای بزرگ اروپایی به ویژه آلمان و فرانسه نگران تبعات فاجعه بار بروز جنگ در شرق اروپا بوده و لذا تلاش های دیپلماتیک با سفر سران این دو کشور با سفر به روسیه و مذاکره با پوتین دنبال شده است.
در این راستا، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان پس از دیدار با پوتین در سخنانی ضمن تصریح اینکه استقرار نیروهای روسیه در نزدیکی اوکراین، تهدید به شمار میآید، اظهار داشت: "هنوز امکان برگزاری مذاکرات و پایان بحران فعلی وجود دارد و عقب نشینی برخی از نیروهای روسیه از مرز اوکراین، گام مهمی به شمار میآید."
شولتز گفت: "عضویت اوکراین در ناتو در حال حاضر در دستور کار ناتو نیست."
بدین ترتیب اروپایی ها خواهان کاهش تنش ها و آرام شدن اوضاع بین روسیه و اوکراین هستند، در حالی که آمریکا مدام بر آتش تنش ها در شرق اروپا می دمد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117