در این راستا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با تسهیل حضور نیروهای داوطلب حامی روسیه در تهاجم به اوکراین، موافقت کرد.
وی در جریان جلسه شورای امنیت ملی روسیه گفت: "اگر فردی «به صورت داوطلبانه و نه به خاطر پول» قصد کمک به مردم دونباس را داشت باید با آنها همکاری و عزیمتشان به مناطق جنگی را تسهیل کرد."
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه نیز در این جلسه اعلام کرد که عده کثیری از 16 هزار داوطلب کمک به جمهوری های خودخوانده شرق اوکراین از اهالی غرب آسیا هستند. از جمله مراکز ارتش روسیه مستقر در شهرهای مختلف سوریه در حال ثبت نام داوطلبان جنگ در اوکراین هستند.
به نظر می رسد اقدام جدید مسکو در زمینه تسهیل حضور نیروهای خارجی در جنگ اوکراین که قرار است به نفع روسیه بجنگند واکنش مستقیم به اقدام دولت غربگرای اوکراین در زمینه تشویق داوطلبان خارجی برای حضور در «لژیون بین المللی دفاع از اوکراین» است.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در 27 فوریه با انتشار بیانیهای در وبسایت ریاست جمهوری این کشور، اعلام کرد کشورش در حال ایجاد یک یگان بینالمللی از نیروهای خارجی داوطلب برای کمک در جنگ علیه روسیه است.
در مرحله بعد رئیسجمهور اوکراین با امضای فرمانی به اجرایی شدن فوری یک «نظام موقت لغو روادید» برای خارجیهایی که خواستار کمک به دفاع این کشور باشند، مجوز داد.
طبق مقررات مربوط به خدمت سربازی در نیروهای مسلح اوکراین که در سال 2016 تصویب شده است، اتباع خارجی حق دارند به صورت داوطلبانه برای خدمت نظامی به نیروهای دفاع از سرزمین اوکراین در ارتش بپیوندند.
کییف ادعا می کند که 16 هزار نفر در این لژیون بین المللی حضور پیدا کرده و یا در آینده نزدیک حضور خواهند یافت. سه روز قبل اولین نیروهای بین المللی که داوطلب جنگ در اوکراین هستند، وارد این کشور شدند.
گفته می شود این نیروها عمدتا تابعیت آمریکا، مکزیک، هند، سوئد و بریتانیا را دارند. قبل از آن نیز شماری از اتباع گرجستان برای جنگ علیه روسیه وارد اوکراین شدند که در بین آنها حتی وزیر دفاع پیشین گرجستان نیز حضور دارد. رسانه های غربی با ایجاد جو روانی در این فرایند یعنی تشویق اتباع دیگر کشورها برای پیوستن به لژیون بین المللی دفاع از اوکراین نقش مهمی ایفا کرده اند. ضمن اینکه این نیروها حقوق بالایی نیز دریافت می کنند.
غربی ها و شرکای آنها نیز دراین زمینه نقش آفرینی می کنند. دراین راستا سازمان اطلاعات خارجی روسیه در 4 مارس در بیانیهای اعلام کرد که آمریکا تروریستهای داعش را در پایگاه «التنف» سوریه برای اعزام به اوکراین آموزش میدهد.
این بیانیه می افزاید:"«سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و فرماندهی عملیات ویژه نیروهای مسلح آمریکا به تشکیل واحدهای جدید داعش در غرب آسیا و کشورهای آفریقایی ادامه میدهند و قرار است با همکاری سرویسهای اطلاعاتی کشورهای ناتو به اوکراین منتقل شوند. شرکت در فعالیتهای خرابکارانه و تروریستی در اوکراین از طریق خاک لهستان برنامه آمریکا برای تروریستهای داعش است."
آمریکا در این زمینه تنها نیست و ترکیه عضو دیگر ناتو نیز که قبلا تجریه های مشابهی در باره اعزام تروریست های تکفیری به لیبی و قره باغ داشته اکنون درحال اعزام تروریست ها به اوکراین است. ترکیه حدود هزار نفر از تروریست هایی را از سوریه به قره باغ فرستاده بود تا در عملیات جنگی علیه ارمنستان در سال 2020 شرکت کنند و پس از پایان جنگ در آنجا باقی مانده بودند برای شرکت در جنگ اوکراین به نفع دولت کی یف از قره باغ به اوکراین فرستاده است.
«سعید فارس السعید» تحلیلگر سوری مسائل راهبردی می گوید: "دو هزار و 500 نفر تروریست حاضر در استان «ادلب» سوریه آمادهاند تا در جنگ مقابل روسیه مشارکت کنند."
دستگاه اطلاعات ترکیه بر روند انتقال این تروریستها به لهستان و سپس اوکراین نظارت خواهد کرد و بیشتر این تروریستها دارای تابعیت سوری، عربی یا چچنی هستند. در این راستا، حدود 450 نفر از تروریست های خارجی وابسته به تشکیلات موسوم به «الترکستانی»، «حراس الدین» و «انصار التوحید» از طریق مرزهای ترکیه راهی اوکراین شدند.
اکنون پوتین در واکنش به اقدامات غرب و متحدانش به اعزام نیروهای داوطلب و تروریست های تکفیری برای شرکت در جنگ اوکراین ، اقدام متقابلی را با دستور تسهیل حضور16 هزار نفر داوطلب خارجی صادرکرده است.
بدین ترتیب جنگ اوکراین به تدریج از حالت جنگ بین دو کشور خارج شده و جنبه ای بین المللی پیدا کرده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117