ایران پرس: پس از عقب نشینی نیروهای روسی از اطراف کی‌یف، رسانه‌های غربی با انتشار تصاویری از شهر «بوچا» در نزدیکی کی‌یف مدعی شدند: نیروهای روسیه هنگام خروج از اطراف پایتخت اوکراین غیرنظامیان را هدف گلوله قرار داده اند.

تصاویر منتشر شده از خیابان های شهر بوچا حاکی از وجود اجساد غیر نظامیان در خیابان ها و پیاده روهای این شهر است. به ادعای رسانه های غربی، ساکنان شهر بوچا گفته اند که این غیرنظامیان بی هیچ دلیلی توسط نظامیان روس کشته شدند.

این اتهام با واکنش سریع مسکو مواجه شد. وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیه ای اتهام های اوکراین مبنی بر کشتار غیرنظامیان در بوچا که با واکنش های بین المللی همراه شده را رد کرده و آن را یک حرکت تحریک کننده دیگردانست.

این وزارتخانه تاکید کرد: در طول مدتی که این شهر تحت کنترل نیروهای مسلح روسیه بود، حتی یک نفر از ساکنان محلی از هیچ اقدام خشونت آمیزی رنج نبردند و تا زمانی که شهر تحت کنترل نیروهای مسلح روس بود و حتی پس از آن، مردم محلی بوچا آزادانه در اطراف شهر تردد کرده و از تلفن های همراه استفاده می کردند.

در بیانیه وزارت دفاع روسیه همچنین تاکید شده است: تمام واحدهای روسیه در روز 30 مارس یک روز پس از مذاکرات هیات های روسیه و اوکراین در ترکیه، به طور کامل از بوچا خارج شدند.

علاوه براین، در 31 مارس «آناتولی فدوروک» شهردار بوچا در یک پیام ویدئویی تأیید کرد که هیچ نظامی روسی در شهر وجود ندارد و او حتی به هیچ غیرنظامی محلی با دستان بسته که در خیابان ها به سمتش تیراندازی شده باشد، اشاره ای نکرد.

وزارت دفاع روسیه این مساله را عجیب توصیف کرد که تمام به اصطلاح «شواهد جنایات» در بوچا درست در روزی که سرویس امنیتی اوکراین و نمایندگان رسانه های اوکراین وارد شهر شدند، انتشار پیدا کرد.

«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن در واکنش به اتهامات مبنی بر کشتار غیرنظامیان اوکراینی در «بوچا» توسط نیروهای روس گفت: آمریکا به عمد این واقعیت را پنهان می‌کند که گلوله‌باران این شهر توسط ارتش اوکراین انجام شد.

با توجه به جنگ روانی و تبلیغاتی غربی ها درباره رویداد بوچا، «دیمیتری پولانسکی» معاون نماینده روسیه در سازمان ملل خواستار برگزاری نشست شورای امنیت شد و درخواست کرد که این نشست درباره «اقدام تحریک‌آمیز افراط‌ گرایان اوکراینی» در شهر بوچا، روز دوشنبه تشکیل شود.

این درخواست مسکو با توجه به سوابق نیروهای شبه نظامی اوکراین که در نقاط مختلف این کشور فعالیت دارند معنا پیدا می کند. ضمن اینکه مساله انتشار تصاویر و ویدئوهای مربوط به کشتار غیر نظامیان در بوچا هم زمان با حضور نیروهای امنیتی اوکراین در بوچا آغاز شد.این مساله موجب مطرح شدن نقش احتمالی گروههای شبه نظامی اوکراینی در این مساله شده است.

مهم‌ترین این گروههای شبه نظامی، «گردان آزوف» است، گروهی شبه‌نظامی و داوطلب که در جریان بحران اوکراین در مه 2014 اعلام موجودیت کرد. گردان آزوف هویتی راست افراطی دارد و نئونازی‌ها در آن حضوری علنی دارند.

سخنگوی رسمی این گروه در سال 2015 اعتراف کرده بود که 10 تا 20 درصد از اعضای آزوف خود را نازی می‌دانند. این گروه گاه از نمادهایی همچون «خورشید سیاه» استفاده کرده است که کاملا متعلق به نازی‌ها است.

«آندری بیلتسکی» بنیانگذار این گروه، ‌از سران مشهور جریان‌های راست افراطی در اوکراین است که سابقه حمله به اقلیت‌های این کشور را دارد. سازمان ملل و نهادهای حقوق بشری بارها در مورد ارتکاب جرایم متعدد جنگی در طول سال‌های اخیر، از جمله شکنجه اسرا به‌دست گردان آزوف، گزارش داده‌اند.

در جریان جنگ اوکراین نیز نیروهای گردان آزوف نقش مهمی در جلوگیری از خروج شهروندان اوکراینی از شهربندری ماریوپل که تحت محاصره نیروهای ارتش روسیه قرار دارد ایفا کرده اند. در واقع این نیروهای شبه نظامی تلاش کرده اند تا از مردم غیر نظامی به مثابه سپری انسانی در مقابل حملات ارتش روسیه استفاده کنند.

اکنون با توجه به سابقه فعالیت‌ها و اقدامات ضد انسانی گروه‌های شبه نظامی در اوکراین، مساله حضور و اقدامات آنها در بوچا باید مورد رسیدگی قرار گیرد.

با توجه به مبهم بودن عامل کشتار بوچا اما رسانه ها و مقامات غربی به عمد تلاش گسترده ای را برای مقصر جلوه دادن روسیه آغاز کرده اند، درحالی که روشن شدن واقعیت این امر در گروی تحقیقات مستقل و بین المللی دراین زمینه است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117

بیشتر بخوانید:

روسیه خواستار برگزاری نشست شورای امنیت درباره رویدادهای "بوچا" شد

 گوترش خواستار تحقیق مستقل در مورد رویدادهای شهر "بوچا" در اوکراین شد