ایران پرس: بحران گرسنگی معضلی جدی برای جهان است و ادامه جنگ روسیه و اوکراین این بحران را گسترده تر می کند به طوری که سازمان ملل برآورد کرده است در صورت ادامه جنگ در اوکراین، شمار افرادی که در سراسر جهان با گرسنگی شدید روبرو می شوند از رقم 47 میلیون نفر کنونی به نزدیک 323 میلیون نفر افزایش می یابد.

جنگ روسیه و اوکراین سبب شده تا کشت غلات در بسیاری از کشتزارهای اوکراین به تعویق بیفتد همچنین بسیاری ازگندمزاهای اوکراین به میدان جنگ تبدیل شده اند به طوری که سازمان ها بین المللی گزارش داده اند حتی برداشت و صادرات گندم هایی که قبل ار شروع جنگ در اوکراین کاشته شده است نیز با مشکل روبرو شده است.

"فائو" پیش بینی می کند دستکم 20 درصد این محصولات به علت اختلال پیش آمده و محدود شدن دسترسی به مزارع و نبود منابع برای رسیدگی به محصول از کنترل خارج شود. در این راستا بسیاری از بنادر اوکراین نیز بسته شده است و امکان صادرات محصولات پیشین نیز وجود ندارد به طوری که  برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل، بازگشایی بنادر و لنگرگاه های جنوب اوکراین را خواستار شده است تا مازاد غلات این کشور که برای غذا دادن به میلیون ها انسان در سراسر جهان لازم است، صادر شود.

این وضعیت در حالی است که سیاست های جنگ طلبانه اروپا، امریکا و اقدامات ناتو، حمایت های تسلیحاتی غرب از اوکراین و دمیدن به آتش جنگ سبب شده تا عملا جنگ گسترده تر و طولانی تر شود. این در حالی است که کشورهای غربی با اعمال تحریم های گسترده علیه روسیه نیزعملا بازار مواد غذایی و انرژی در جهان را تحت تاثیر قرار داده و سبب افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و دامی در سراسر جهان و به تبع آن گرانی و کمبود مواد غذایی شده اند.  

این شرایط اگرچه اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده است اما افزایش قیمت مواد غذایی بیشترین تاثیر را در کشورهای فقیر و درگیر جنگ چون یمن داشته است. براساس گزارش فائو قیمت ها از اواسط  سال 2020 در سطح جهانی حدود 75 درصد افزایش یافته است. سازمان ملل  در این زمینه هشدار داده است قیمت ها ممکن است همچنان در سطحی بیشتر افزایش یابند که این خبر بدی برای مشکل گرسنگی در جهان است. بر اساس تحلیل مرکز توسعه جهانی که یک اندیشکده غیرانتفاعی است، افزایش هزینه ها ناشی از جنگ و تحریم های وضع شده علیه روسیه، در صورتی که ادامه پیدا کند، می تواند 40 میلیون نفر دیگر را به فقر شدید بکشاند.

علاوه بر خطر کمبود مواد غذایی به علت جنگ اوکراین، کشاورزان سراسر جهان همچنان با رخدادهای بد جوی ناشی از تغییرات اقلیمی که حاصل سیاست های توسه طلبانه کشورهای غربی و عدم توجه آنها به مسائل محیط زیستی است نیز مواجه هستند. بدترین خشکسالی چند دهه اخیر موجب شده است میلیون ها راس دام در شاخ آفریقا تلف شوند و گرمایش جهانی موجب ناامنی غذایی در نقاطی چون افغانستان شده است.این شرایط درکنار سیاست های غرب در موضوع روسیه و اوکراین، جهان را با بحران جدی غذا روبرو کرده است.

«کلر بابینو فونتنو» مدیر اجرایی مؤسسه «فیدینگ اَمِه ریکا» در این زمینه می گوید: واقعیت این است افراد زیادی باید به طور مداوم مجبور به تصمیم گیری دشوار بین پرداخت هزینه غذا یا سایر نیازهای ضروری همانند اجاره خانه و تهیه دارو هستند. حدود یک سوم از بودجه یک خانوار کم درآمد صرف تهیه غذا می شود و هر گونه افزایش تدریجی قیمت مواد غذایی می تواند تأثیر چشمگیری بر ثبات و امنیت کلی آن ها داشته باشد.

اگرچه کشورهای غربی تلاش می کنند افزایش قیمت مواد غذایی و کمبود ناشی از آن را حاصل جنگ روسیه و اوکراین اعلام کنند، اما در واقع سیاست های مداخله جویانه غرب و دمیدن بر آتش این جنگ همچنین اعمال سیاست های تحریمی به ویژه در موضوع انرژی علیه روسیه، خود دلیلی بر کمبود مواد غذایی و افزایش گرسنگی در جهان است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

112

 بیشتر بخوانید:

فائو: 41 میلیون انسان با خطر قحطی و گرسنگی روبرو هستند

بحران گرسنگی و سوء تغذیه تهدید جدی جهان/ نرخ رشد گرسنگان بیشتر از رشد جمعیت جهان