ایران پرس: «سائولی نینیستو» رئیس‌جمهور و «سنا مارین» نخست‌وزیر فنلاند، با انتشار بیانیه‌ای مشترک ضمن تاکید بر اهمیت عضویت «بدون تاخیر» فنلاند در ناتو ابراز امیدواری کردند: اقدامات ملی لازم برای اخذ این تصمیم «به سرعت ظرف چند روز آینده» انجام شوند.

این موضوع نشان‌دهنده تغییر سیاست سنتی این کشور در زمینه بی طرفی با توجه حمله روسیه به اوکراین ارزیابی شده است.

فنلاند که هزار و 300 کیلومتر مرز مشترک و گذشته سختی با روسیه دارد، از زمانی که روسیه شبه‌جزیره کریمه را در سال 2014 به خاک خود ضمیمه کرد، به تدریج همکاری خود را با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) به عنوان یک شریک افزایش داده است، اما تا زمان حمله روسیه به اوکراین، این کشور شمال اروپا برای حفظ روابط دوستانه با مسکو از پیوستن به ناتو خودداری کرده بود.

حمایت عمومی فنلاند از پیوستن به ناتو در ماه‌های اخیر به به طور بی سابقه ای افزایش یافته است، آخرین نظرسنجی نشان می دهد که 76 درصد از فنلاندی‌ها موافق و تنها 12 درصد مخالف پیوستن به ناتو هستند، در حالی که پیش از این حمایت از عضویت فنلاند در ناتو برای سال‌های متوالی تنها حدود 25 درصد بود.

این اقدام فنلاند یا استقبال آشکار ناتو مواجه شده است. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت: "فنلاندی‌ها به گرمی مورد استقبال قرار خواهند گرفت."

وی وعده داد فرایند پذیرش فنلاند «هموار و سریع» باشد. به گفته وی، عضویت فنلاند در ناتو موجب تقویت امنیت این کشور و همچنین ناتو خواهد شد. با توجه به اقدام احتمالی مشابه سوئد، به نظر می‌رسد تهاجم روسیه به اوکراین عملا موجب شده تا گسترش ناتو، که مسکو قصد جلوگیری از آن را داشته، تسریع شود.

تصمیم این دو کشور اروپای شمالی برای کنار گذاشتن بی‌طرفی، که در سراسر دوره جنگ سرد آن را حفظ کرده بودند، از بزرگ‌ترین تغییرات در حوزه امنیت اروپا در دهه‌های اخیر و آغازگر دوره ای جدید در معادلات امنیتی و توازن قوا در اروپا است.

استقبال ناتو از عضویت فنلاند و سوئد در این سازمان نظامی با واکنش تند روسیه مواجه شده و مسکو درباره تبعات این امر به غربی ها هشدار داده است.

«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اخیرا هشدار داد پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، باعث تبدیل شدن آنها به مکانی برای تقابل بین این ائتلاف نظامی و روسیه می‌شود.

زاخارووا گفت: "اگر فنلاند و سوئد به ائتلاف ناتو بپیوندند، به فضایی برای رویارویی بین ناتو و روسیه تبدیل خواهند شد، که عواقب گسترده‌ای از جمله برای روابط خوب همسایگی ما که در طول زمان آزمایش شده است، خواهد داشت."

به رغم اینکه ناتو مدعی است که عضویت شمار هر چه بیشتری از کشورهای اروپایی در راستای افزایش امنیت ملی آنها در قبال هرگونه تجاوز احتمالی است، اما تجربه اوکراین و تلاش و تشویق مستمر سران ناتو و آمریکا برای عضویت این کشور در ناتو به رغم هشدارهای شدید و مکرر روسیه عملا مسکو را وادار به واکنش کرده و جنگ کنونی در اوکراین که اکنون وارد سومین ماه خود شده است ارمغان و نتیجه همین سیاست نادرست و اشتباه ناتو است.

اکنون واشنگتن عمدا با ارسال میلیاردها دلار انواع سلاح و تصویب لایحه تخصیص بودجه 40 میلیارد دلاری که حداقل نیمی از آن کمک های امنیتی و نظام خواهد بود عملا بر آتش جنگ اوکراین دمیده و تلاش می کند به هر نحو ممکن به همراه شرکای اروپایی خود در ناتو موجبات تداوم این جنگ خانمانسوز که خسارات و آسیب های شدید انسانی و اقتصادی به هر دو کشور روسیه و اوکراین وارد کرده فراهم نماید.

این رویکرد مخرب با هشدار جدی روسیه مواجه شده است. دیمتری مدودف نایب رئیس شورای امنیت ملی روسیه گفت: "مک تسلیحاتی کشورهای عضو ناتو به اوکراین، خطر برخورد مستقیم با روسیه را افزایش می دهد."

وی افزود: "خطر درگیری مستقیم میان روسیه و ناتو می تواند کاملا به جنگ هسته ای تبدیل شود که سناریوی فاجعه باری برای همه خواهد بود.:

اکنون با درخواست فنلاند برای عضویت در ناتو و استقبال سران این سازمان نظامی از این امر و در نهایت تحقق عضویت فنلاند و سوئددر ناتو  این امر می تواند به اختلافات جدی روسیه با ناتو دامن زده و احتمال بروز جنگ هسته ای را افزایش دهد.

نویسند: سيدرضا ميرطاهر 

117