ایران پرس: اولاف شولتز، صدراعظم آلمان اعلام کرد که برنامه این کشور برای سرمایه گذاری 100 میلیارد یورویی در ارتش این کشور به برلین اجازه می‌ دهد تا نیروی رزمی خود را به میزان قابل توجهی گسترش دهد. شولتز افزود، این اقدام ارتش آلمان را به بزرگترین ارتش اروپا در میان اعضای ناتو تبدیل می‌ کند.

 فراکسیون‌ های اصلی پارلمان آلمان یکشنبه شب با سرمایه گذاری برای تقویت و تجهیز ارتش این کشور موافقت کردند. اولاف شولتز از تصویب این لایحه استقبال کرد و گفت که میلیاردها یورو اضافی، ارتش را به نیروی جنگی تبدیل می‌ کند که می‌ تواند ماموریت دفاعی خود را بهتر از همیشه انجام دهد. صدراعظم آلمان در اواخر فوریه 2022، چند روز پس از حمله روسیه به اوکراین، پیشنهاد ایجاد صندوق ویژه نظامی را داده بود. آلمان در حال حاضر چهارمین نیروی نظامی بزرگ را در میان اعضای ناتو دارد. دو کشور غیر اروپایی یعنی آمریکا و ترکیه در مقام اول و دوم هستند. آلمان برای تحقق وعده شولتز باید از فرانسه سبقت بگیرد. در حالی که ارتش فرانسه 240 هزار نظامی فعال و ذخیره دارد، اما ارتش آلمان 199 هزار نظامی  فعال و ذخیره در اختیار دارد.

تغییر اساسی در رویکرد نظامی و امنیتی آلمان پس از حمله روسیه به اوکراین رخ داده است. تا قبل از این دولت آنگلا مرکل صدر اعظم سابق آلمان به رغم دادن وعده های بسیار اما از عمل به تعهد خود به عنوان یکی از اعضای ناتو در زمینه اختصاص 2 درصد تولید ناخالص داخلی به امور نظامی خودداری می کرد .این امر به ویژه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا تبدیل به یکی از اختلافات عمده برلین و واشنگتن شده بود و حتی ترامپ برای مجازات آلمان دستور خروج شمار قابل توجهی از نیروهای آمریکایی مستقر در این کشور را صادر کرد. در دوره ریاست جمهوری جو بایدن با توجه به رویکرد وی مبنی بر احیای همگرایی فرا آتلانتیکی، دولت آلمان نرمش بیشتری در این زمینه نشان داد و اقدام به افزایش بودجه نظامی کرد. با این حال جنگ اوکراین به منزله عاملی تسریع کننده در بحث هزینه های نظامی آلمان عمل کرد.از نگاه برلین این تهاجم نشان داد که برخلاف دیدگاه غالب مبنی بر اینکه در قاره اروپا احتمال بروز یک جنگ کلاسیک آن هم پس از جنگ جهانی دوم بسیار کم شمرده می شد اما تحولات سیاسی و نظامی موجب شده تا این امر غیر محتمل رخ دهد.

لذا آلمان در راستای افزایش آمادگی نظامی خود برای مقابله با تهدیدات کنونی و آتی به ویژه از جانب روسیه، با اختصاص بودجه ای 100 میلیارد یورویی قصد دارد نوعی جهش در توانمندی نظامی خود ایجاد نماید. نکته جالب اینکه این مبلغ حتی از معیار تعیین شده توسط ناتو نیز فراتر رفته است. این اقدام با استقبال واشنگتن مواجه شده است به ویژه اینکه دولت آلمان در چرخشی بی سابقه حتی خواهان خرید شمار قابل توجهی جنگنده نسل پنجمی اف 35 از آمریکا شده است. البته تغییر رویکرد نظامی آلمان انتقاداتی را به دنبال داشته است. دیتمار بارچ (1) رئیس گروه پارلمانی حزب چپ (2) آلمان، طرح دولت این کشور را برای اختصاص هزینه 100 میلیارد یورویی برای تسلیح مجدد ارتش آلمان دیوانگی خواند و خاطرنشان کرد که این اقدام می‌ تواند به کاهش کمک‌ های اجتماعی منجر شود. بارچ در بیانیه‌ای گفت: "طرح اختصاص 100 میلیارد یورو برای تسلیح مجدد ارتش آلمان دیوانگی است که چپگرایان در برابر آن مقاومت خواهند کرد، زیرا این اقدام می‌ تواند به کاهش کمک‌های اجتماعی به مردم این کشور منجر شود. این بودجه برای صنایع دفاعی موهبت است، اما برای کسانی که برای امرار معاش خود تلاش می‌کنند، پول زیادی است."

مساله دیگری که با توجه به تجارت گذشته کشورهای اروپایی در خلال دو جنگ جهانی که آلمان نقشی مهم در به راه انداختن آنها داشته نمود پیدا کرده این است که تسلیح و گسترش قدرت نظامی آلمان می تواند به طور بالقوه بار دیگر تهدیدات امنیتی علیه کشورهای همسایه این کشور مانند لهستان و یا فرانسه که خاطرات تلخی از این مساله در جنگ های قرون نوزدهم و بیستم دارند، ایجاد نماید. هر چند در اوضاع و شرایط کنونی چنین امری بسیار بعید و دور از ذهن به نظر می رسد اما در نگاه دراز مدت و با توجه به تغییر در معادلات امنیتی و اوضاع و شرایط قاره اروپا این امر یعنی تبدیل آلمان به بزرگترین قدرت نظامی اروپا مساله ای نگران کننده تلقی می شود.

1- Dietmar Bartsch

2- Left Party

نویسنده : سيدرضا ميرطاهر

115