در این راستا، شرکت گازپروم روسیه از کاهش 50 درصدی صادرات گاز به ایتالیا خبر داد. همچنین جریان گاز در شبکه های انتقال انرژی به برخی دیگر از کشورهای اروپایی نیز قطع شده است.
در این راستا منابع فرانسوی تایید کردند فرانسه از طریق لوله، گازی از روسیه دریافت نکرده است. شرکت GRTgaz، شرکت انتقال گاز فرانسوی در این زمینه اعلام کرد، جریان گاز روسیه از آلمان به فرانسه متوقف شده است و این کشور از 15 ژوئن، هیچ گازی از روسیه از طریق خط لوله دریافت نکرده است. این درحالی است که فرانسه نزدیک به 17 درصد گاز مورد نیاز خود را از طریق شبکه متصل به آلمان تامین میکند که به شدت به عرضه انرژی روسیه وابسته است.
اوایل این هفته گازپروم روسیه هشدار داد که ارسال گاز به اروپا را به علت موضوعات فنی ناشی از تحریمهای غرب به شدت کاهش خواهد داد. گازپروم کاهش جریان گاز را به تاخیر در تعمیرات گروه فناوری و صنعتی زیمنس آلمان نسبت می دهد که به تحریم های غرب علیه روسیه پیوسته است.
در واقع تحریم های غرب علیه روسیه تجهیزات کلیدی برای بهره برداری از خط لوله گاز نورد استریم را در خارج از کشور با مشکل مواجه کرده است. بدین ترتیب عرضه گاز روسیه به اروپا نیز از طریق خط لوله نورد استریم در هفته جاری 60 درصد کاهش یافته است و سبب شده تا قیمت گاز در اروپا به شدت افزایش یابد.
کشورهای اروپایی طی چند ماه گذشته و با شروع جنگ روسیه و اوکراین برای فشار بر روسیه، بسته های تحریمی مختلفی را تصویب و به اجرا گذاشتند .اما این تحریم ها اکنون شرایط را برای کشورهای اروپایی که به شدت به منابع انرژی روسیه وابسته هستند، سخت کرده است.
اکنون قیمت سوخت در اروپا به شدت بالا رفته است وبه تبع آن، قیمت بسیاری از کالا و خدمات افزایش یافته است، به طوری که بسیاری از کشورهای اروپایی با افزایش تورم و کاهش رشد اقتصادی روبه رو هستند. قیمت هر مگاوات ساعت گاز طبیعی در بازارهای اروپایی، گاز شاخص هلند، به 130 یورو رسیده است. حال آن که قیمت هر مگاوات ساعت گاز طبیعی در بازارهای اروپایی هفته گذشته 100 یورو و در سال گذشته فقط 30 یورو بود.
«سون استن» اقتصاددان ارشد اروپا در این زمینه می گوید: «تحریم کامل» خطوط لوله گازی که از روسیه وارد خاک اروپا می شوند، افزایش تولید ناخالص داخلی منطقه یورو را تا 2.2 درصد در سال 2022 کاهش می دهد.
مقامات روسیه پیشتر هشدار داده بودند که تحریم انرژی و همچنین ممنوعیت بیمه کشتی های تجاری روسیه باعث افزایش بیشتر قیمت ها، بی ثباتی بازار انرژی و اختلال در زنجیره تامین کالاها خواهد شد. با این حال، کشورهای اروپایی همچنان بر سیاست های تحریمی خود در قبال روسیه ادامه می دهند به طوری که ششمین بسته تحریمی علیه روسیه را در دوم ماه ژوئن تصویب کردند.
«کریستین کولمن» رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی آلمان با اشاره به خسارت فراوانی که ممکن است در صورت ممنوعیت واردات گاز روسیه به آلمان وارد شود، گفت: درخواست تحریمی همه جانبه شامل گاز روسیه، غیر منطقی و وقیحانه است.
این وضعیت درحالی است که اکنون فصل تابستان است و کشورهای اروپایی با کمبود گاز جدی مواجه نیستند اما امسال نمی توانند مثل هر سال عمل کنند. کشورهای اروپایی هرسال از فرصت فصل تابستان برای پر کردن انبارهای خود استفاده می کردند تا زمستان کمبودی در زمینه انرژی نداشته باشند.
کشورهای اروپایی درصدد یافتن منابع جایگزین برای تامین نیازهای انرژی خود هستند این درحالی است که به گفته تحلیلگران قطع کامل وابستگی قاره سبز به گاز روسیه پروسه ای زمانبر است و حداقل تا سال 2024، این وابستگی ادامه خواهد داشت. به نظر می رسد تحریم ها بیش از آن که بر روسیه اثر داشته باشد بر کشورهای اروپایی و به ویژه اقتصاد آنها تاثیر منفی داشته است، موضوعی که مقامات اروپایی نیز به آن اذعان داشته و نگران هستند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
سقوط صادرات گاز روسیه به اروپا رکورد زد