با اعلام استعفای جانسون، در پی سه رسوایی جنجالی، محافظه کاران برای انتخاب جانشین وی پس از اعلام نامزدی 11 نفر، در پنج نوبت رأی گیری، سرانجام به دو گزینه اصلی «ریشی سوناک» وزیر دارایی مستعفی و «لیز تراس» وزیر امور خارجه رسیدند.
دو نامزد نهایی سه فرصت مناظره برای ارایه برنامه های خود دارند. اولین مناظره لیز تراس و ریشی سوناک توجه محافل سیاسی و خبری انگلیس و اروپا را به سمت خود جلب کرد.
روزنامه تایمز درباره اولین مناظره دو نامزد رهبری حزب محافظه کار بریتانیا در روز دوشنبه نوشت: "با وجود درخواستهای چهرههای شاخص محافظه کار برای پایان دادن به خصومتهای حزبی این مناظره شاهد تنزل شدید رقابتهای دو نامزد نخست وزیری بود به طوری که این دو بر سر اقتصاد، پیشینهها و سوابقشان در مورد برگزیت با هم درگیر شدند."
کاهش مالیات و تورم به عنوان موضوعات کلیدی شب مناظره مطرح شد. لیز تراس از کاهش گسترده مالیاتها حمایت می کند. این در حالی است که ریشی سوناک اولویت را در مقابله با تورم بالا و تاثیر آن روی قدرت خرید مردم بریتانیا میداند و از برنامه های تراس برای کاهش سریع مالیات انتقاد کرده است.
هر دو نامزد محافظه کار نخست وزیری در مناظرات سعی می کنند چهره متزلزل حزب محافظه کار را نیز ترمیم کنند. آنها می کوشند چهره ای مردمی از خود ارایه دهند که از وضعیت معیشت مردم آگاه هستند.
در حال حاضر، بریتانیا یکی از کم سابقه ترین تورم ها را در چند ده گذشته تجربه می کند. افزایش قیمت های حامل انرژی به خصوص بنزین، گاز و برق سطح تورم را در بریتانیا بالا برده و اعتراضات به این وضعیت اقتصادی را زیاد کرده است.
رسوایی های جانسون انگیزه ای برای محافظه کاران شد تا برای ترمیم موقعیت حزبشان وی را از قدرت کنار بزنند و شخصیت مقبول تری را جای او بنشانند.
لیز تراس و ریشی سوناک می کوشند شخصیتی مقبول و مردمی برای جانشینی جانسون باشند.
چین ستیزی، از محورهای مهم نامزدهای محافظه کار نخست وزیری انگلیس
یکی از موضوعاتی که در اولین مناظره بازتاب زیادی داشت، چین ستیزی بود. لیز تراس و ریشی سوناک هر دو سعی کردند که طرف دیگر را به انعطاف در قبال چین متهم کنند و اتخاذ رویکردهای چین ستیزانه تر را از خود به نمایش بگذارند.
ریشی سوناک، در ابتدای مناظره با لیز تراس گفت که چهرههای سیاسی بریتانیا مدتها است که برای چین «فرش قرمز» پهن می کنند. به گفته او، دیگر سیاستمداران بریتانیایی «فعالیتهای مخرب چین» به عنوان «بزرگترین تهدید درازمدت» علیه لندن را نادیده میگیرند.
اظهارات ریشی سوناک نه تنها واکنش هواداران لیز تراس را به دنبال داشت بلکه اعتراض وزارت خارجه چین را نیز برانگیخت. «ژائو لیجیان» سخنگوی این وزارتخانه گفت: "به سیاستمداران بریتانیایی توصیه میکنم که از بیان سخنان غیرمسئولانه درباره تئوری خودخوانده «تهدید چین» بپرهیزند."
تراس در رابطه با موضع گیری سوناک که اتخاذ رویکرد سختگیرانه در قبال چین را درخواست کرده بود گفت: من خوشحالم که شما اکنون به طرز فکر من ملحق شدهاید.
بریتانیا با امضای پیمان آکوس با آمریکا و استرالیا رویکردهای چین ستیزانه خود را از مدتها پیش آغاز کرده است و به نظر می رسد این جدال با راهیابی لیز تراس یا ریشی سوناک به خانه شماره ده داونیننگ استریت شدت بیشتری نیز بگیرد.
نویسنده: مرتضی مکی
117