ایران پرس: اوپک پلاس در راستای پایبندی به اهداف خود در تولید نفت در نشست روز یکشنبه، بر تداوم کاهش عرضه نفت توافق کرد.

این تصمیم وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس شامل کشورهای عضو اوپک و هم پیمانانش مانند روسیه، دو روز پس از توافق گروه 7 برای تعیین سقف قیمت نفت روسیه اعلام شد.

اوپک پلاس با توافق ماه اکتبر در باره کاهش روزانه دو میلیون بشکه نفت که نزدیک به دو درصد مصرف جهان می شود، ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی را خشمگین کرد.

واشنگتن این گروه و عربستان سعودی را به هم راستایی و هم گامی با روسیه به رغم جنگ اوکراین، متهم کرده است.اوپک پلاس علت این تصمیم را تضعیف دورنمای اقتصادی جهان اعلام کرد.

تصمیم کشورهای عضو اوپک پلاس برای تداوم کاهش عرضه نفت به بازارهای جهانی در واقع واکنشی به اقدام خصمانه غرب علیه روسیه و نوعی همراهی با مسکو است. اتحادیه اروپا، گروه 7 و برخی کشورهای بلوک غرب مانند استرالیا با تعیین سقف قیمت 60 دلار برای هر بشکه نفت روسیه قصد دارند تا به میزان قابل توجهی از درآمدهای نفتی مسکو کاسته و به این ترتیب به زعم خود ماشین جنگی روسیه را از کار بیاندازند.

با این حال این کنش غرب واکنش تند مسکو را به دنبال داشته است.

 «الکساندر نوواک» معاون نخست وزیر روسیه تاکید کرد: "مسکو از تامین نفت برای کشور‌هایی که درصدد اعمال سقف قیمت برای نفت وارداتی از این کشور هستند خودداری می‌کند."

به گفته وی اوپک پلاس نیز در راستای همراهی با روسیه بر آمادگی اش برای برگزاری نشست در هر زمان و تصمیم گیری برای تصحیح شرایط حاکم بر بازار تاکید کرد؛ با این حال، هم اکنون این نشست و تصمیم گیری ضروری نیست.

بلوک غرب به سرکردگی آمریکا با عامل بی سابقه ترین و گسترده ترین تحریم ها علیه روسیه به بهانه جنگ اوکراین از جمله تحریم نفت و گاز روسیه وارد کارزار بزرگی با مسکو شده اند.

به رغم اینکه غربی ها به ویژه اروپایی ها بر این گمان بودند که این کارزار تحریمی آسیب های بزرگی را متوجه روسیه خواهد کرد، اما اقدامات متقابل مسکو مانند الزام کشورهای اروپایی خریدار گاز برای پرداخت بهای آن به روبل و نیز تلاش موفق مسکو برای افزایش فروش نفت خود به اقتصادهای بزرگی مانند چین و هند موجب شده تا این تلاش غربی ها با ناکامی آشکاری مواجه شود.

ضمن اینکه تصمیم اوپک پلاس برای کاهش 2 میلیون بشکه ای عرضه نفت عملا موجب افزایش بهای نفت شده است. از سوی دیگر تحریم ها علیه روسیه به ویژه در زمینه نفت و گاز دشوارهای زیادی برای کشورهای اروپایی و حتی آمریکا با بروز تورم بی سابقه و نیز رکود اقتصادی به دلیل عدم وجود گاز برای تداوم فعالیت صنایع مختلف اروپایی شده است.

در مورد آمریکا کاهش عرضه نفت که موجب افزایش بهای آن شده تاثیر خود را به صورت افزایش بی سابقه بهای بنزین و گازوئیل و در نتیجه تورم بی سابقه در این کشور ظرف 40 سال گذشته شده است.

به همین دلیل «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا و نیز شرکای اروپایی آن  بارها از اوپک پلاس و به خصوص اعضای ذی نفوذ آن مانند عربستان سعودی خواسته اند تا با افزایش تولید و عرضه نفت به بازارهای جهانی موجب کاهش بهای آن را فراهم آورند. اما ریاض که اکنون منافع خود را جدای از منافع واشگتن می بیند به این خواسته آمریکا کم محلی کرده و به بهانه های مختلف از اجرای خواسته واشنگتن خودداری کرده است.

مساله ای که خشم مقامات و قانونگذاران آمریکایی را به دنبال داشته و حتی برخی از آنها خواهان مجازات عربستان سعودی شده اند. به رغم تهدیدات مکرر  واشنگتن اما ریاض هم چنان با تایید دوباره تصمیم اوپک پلاس در نشست روز یکشنبه نشان داد که برای سعودی ها منافع دراز مدت و روابط با روسیه و چین از اهمیت  دوچندان برخوردار شده است.

«خاویر بلاس» کارشناس انرژی می گوید: "آمریکا و هم پیمانان غربی اش باید به این مساله توجه کنند که برای نخستین بار در تاریخ اخیر انرژی، واشنگتن، لندن، پاریس و برلین یک متحد در داخل اوپک پلاس ندارند."

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117