ایران پرس: سرویس حقوقی شورای اروپا اعلام کرد، اتحادیه اروپا این اختیار حقوقی را دارد که دستکم 36.8 میلیارد دلار از دارایی‌ها مسدود شده بانک مرکزی روسیه را موقتا برای کمک به بازسازی اوکراین هزینه کند.

بدین ترتیب در صورتی که برخی شرایط مهیا شود این اقدام از لحاظ حقوقی امکان‌پذیر است.

«شارل میشل» رئیس شورای اروپا از رهبران اتحادیه اروپا خواسته است به پیشبرد مذاکرات درباره مدیریت 300 میلیارد دلار دارایی توقیف شده روسیه برای بازسازی اوکراین کمک کنند.

در اوایل جنگ روسیه و اوکراین، اتحادیه اروپا و متحدانش صدها میلیارد دلار از ذخایر ارزی در حساب‌های خارج از کشور بانک مرکزی روسیه را مسدود کردند.

مسکو سپس اعلام کرد که تحریم بانک مرکزی روسیه باعث شده که حدود 300 میلیارد دلار از ذخایر ارزی خارجی این کشور مسدود شود.

کی‌یف، بروکسل و بانک جهانی، سپتامبر گذشته هزینه بازسازی اوکراین را زیر 350 میلیارد دلار برآورد کردند، اما با توجه به ادامه حملات و تخریب زیرساخت‌های برق و منازل مسکونی، به نظر می‌رسد به مبالغ بیشتری برای بازسازی این کشور نیاز هست.

به نظر می رسد اقدام جدید اتحادیه اروپا در باره قانونی دانستن استفاده از دارایی های مسدود شده روسیه در کشورهای اروپایی برای بازسازی اوکراین گام جدیدی در راستای تقابل فزاینده با روسیه و در واقع نوعی اعلام جنگ مالی و اقتصادی علیه مسکو است.

بدین ترتیب اروپایی ها همگام باخواست آمریکا در زمینه تضعیف هر چه بیشتر مالی و اقتصادی روسیه و محرومیت آن از استفاده از منابع مالی مسدود شده اش در کشورهای اروپایی عمل کرده اند. مسلما این اقدام با واکنش تند روسیه مواجه خواهد شد و در عین حال به افزایش خصومت بین مسکو و بروکسل خواهد انجامید.

مقامات روسیه تاکنون بارها درباره تبعات و پیامدهای پیروی کورکورانه اروپا از آمریکا به ویژه در باره اقدامات ضد روسی هشدار داده و در نهایت این مساله را به ضرر اروپایی ها تلقی کرده اند.

در آخرین موضع گیری در این زمینه «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه گفت: "اتحادیه اروپا باید تصمیم بگیرد که چه آینده ای برای خود می بیند، مسکو نه می تواند کمک کند و نه مانع آن شود. اکنون درک سیاست اتحادیه اروپا به خصوص پس از امضای بیانیه همکاری کامل با پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) بسیار دشوار است."

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو، «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا و «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا در ژانویه 2023 توافقنامه همکاری و هماهنگی مشترک امضا کردند.

در بیانیه مشترک طرفین آمده است: "این توافقنامه نقطه عطفی بزرگ برای امنیت و ثبات منطقه یورو - آتلانتیک است که بیش از هر زمان دیگری نشان‌دهنده اهمیت روابط دو جانبه بوده و به همکاری نزدیک‌تر میان اتحادیه و ناتو دعوت می کند."

امضای این توافقنامه که بین اتحادیه اروپا و ناتو صورت گرفت با توجه به نقش برتر و هدایت کننده آمریکا در این سازمان نظامی در واقع به منزله توافقی بین بروکسل و واشنگتن تلقی می شود و زمینه وابستگی هر چه بیشتر اروپا به ایالات متحده در عرصه نظامی و امنیتی را ایجاد کرده است.

بدین ترتیب انتظار می رود که از این پس اتحادیه اروپا هر چه بیشتر در مدار آمریکا و خواسته هاو اهداف آن عمل نماید. به ویژه اینکه اکنون تقابل با روسیه بر سر اوکراین و آینده آن جنبه نبردی سرنوشت ساز را پیدا کرده است.

از دیدگاه سران غربی، پیروزی روسیه در جنگ اوکراین آنهم در مجاورت ناتو به معنای بی اعتباری این سازمان نظامی و گسترش هر چه بیشتر نفوذ و قدرت منطقه ای و بین المللی روسیه خواهد شد و معادلات امنیتی و نظامی و سیاسی را در اروپا به ضرر غرب تغییر خواهد داد.

نگاه آمریکا نیز، جنگ اوکراین فرصتی بی همتا و غیر قابل تکرار برای  ضدیت هر چه بیشتر علیه روسیه و تضعیف آن و در نهایت جلوگیری از شکل گیری کامل نظام چند قطبی فراهم آورده است.

لذا آنها به اصطلاح عزم خود را جزم کرده اند تا به هرقیمت از پیروزی روسیه در جنگ اوکراین جلوگیری نمایند.در حالی که  از دیدگاه مسکو هدف غرب از تداوم این جنگ تضعیف هر چه بیشتر روسیه با هدف نهایی تجزیه آن است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

هشدار مدودف درباره مسدود کردن دارایی های خارجی روسیه