ایران پرس: رئیس‌ جمهوری روسیه اعلام کرد که در پاسخ به تشدید تحرکات نظامی غرب و حمایت روزافزون آنها از ارتش اوکراین، مسکو بخشی از تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی خود را در کشور بلاروس مستقر می‌کند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌ جمهوری روسیه گفت: ما 10 بمب‌افکن در بلاروس مستقر می‌کنیم که قادر به حمل تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی هستند.مسکو و مینسک توافق کردند که بدون نقض پیمان استارت جدید، تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی را در خاک بلاروس مستقر کنند.به گفته پوتین، ساخت تأسیسات ذخیره‌سازی تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس تا اول ژوئیه تکمیل خواهد شد.

«ولادیمیر پوتین» همچنین اعلام کرد که چنین اقدامی نقض توافقنامه‌های منع اشاعه هسته‌ای نیست و افزود، آمریکا سلاح‌های هسته‌ای را در قلمرو متحدان اروپایی مستقر کرده است. «الکساندر لوکاشنکو»، رئیس‌ جمهوری بلاروس مدتهاست که موضوع استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در این کشور که هم مرز با لهستان است، را مطرح کرده است. رئیس‌ جمهوری روسیه در این زمینه گفت: "ما با لوکاشنکو توافق کردیم که سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی را بدون نقض رژیم منع اشاعه در بلاروس قرار دهیم."

به نظر می رسد روسیه در واکنش به افزایش تحرکات غرب به سرکردگی آمریکا در زمینه کمک های نظامی و تسلیحاتی به اوکراین که تاکنون تاثیری جز طولانی شدن هر چه بیشتر جنگ اوکراین و افزایش تلفات و خسارات دو طرف این جنگ نداشته است تصمیم به استقرار تسلیحات هسته ای در بلاروس که متحد نزدیک مسکو و هم مرز با روسیه و اوکراین است، گرفته است. البته همان گونه که «ولادیمیر پوتین» نیز اشاره کرده، آمریکا مدتهاست که تسلیحات هسته ای تاکتیکی خود را در 5 کشور اروپایی عضو ناتو یعنی ترکیه ، آلمان، ایتالیا، بلژیک و هلند مستقر کرده و با این اقدام نه فقط تهدید نبرد هسته ای در اروپا را پر رنگ کرده بلکه مساله وقوع حوادث ناخواسته هسته ای نیز همواره با توجه به این استقرار اتمی وجود دارد.

نکته مهم اینکه به رغم هشدارهای روسیه درباره افزایش امکان وقوع جنگ هسته ای با کمک ها و اقدامات فزاینده غربی ها در جنگ اوکرین، اما مسکو با آگاهی از پیامدهای این چنین جنگی عملا گامی به سوی اقدامات هسته ای تحریک آمیز صورت نداده است. این مساله ای است که حتی واشنگتن نیز به آن اذعان کرده است. وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز شنبه گذشته در بیانیه‌ ای با اشاره به اعلام استقرار تسلیحات هسته‌ای تاکتیکی در بلاروس از سوی روسیه اعلام کرد که به رصد این وضعیت ادامه می‌دهیم. وزارت دفاع آمریکا گفت: ما هیچ دلیلی برای تعدیل موضع هسته‌ای راهبردی خود یا هیچ نشانه‌ای در مورد آماده شدن روسیه برای استفاده از سلاح هسته‌ای مشاهده نکرده‌ایم. 

«ولادیمیر پوتین» پیش از این اعلام کرده است که روسیه هیچ کشوری را با تسلیحات هسته‌ای تهدید نمی‌کند و تنها برای دفاع از حاکمیت خود از چنین تسلیحاتی استفاده خواهد کرد. غربی ها به ویژه در اوایل جنگ اوکراین به راه انداخته و مدعی بودند که روسیه در صورت به بن بست رسیدن جنگ و یا دخالت ناتو در جنگ اوکراین ، از زرادخانه هسته ای خود استفاده خواهد کرد. . این دغدغه زمانی ایجاد شد که پوتین در روزهای آغازین جنگ اوکراین دستور داد تا نیروهای هسته ای استراتژیک روسیه در حالت آماده باش کامل قرار گیرند. دستور «ولادیمیر پوتین» برای آماده باش نیروهای هسته ای استراتژیک روسیه بیشتر اقدامی بازدارنده در قبال هر گونه مداخله احتمالی نظامی ناتو و آمریکا در جنگ اوکراین بود. با این حال غربی ها تلاش کردند تا آن را تهدیدی قریب الوقوع جلوه دهند. نکته مهم اینکه تقویت توانمندی هسته ای روسیه در یک دهه اخیر اساسا در چارچوب مقابله با تهدیدات فزاینده غرب بویژه تلاش آمریکا برای نوسازی گسترده زرادخانه هسته ای خود و نیز به منظور مقابله با توسعه طلبی ناتو و گسترش به سوی شرق و استقرار سامانه های ضد موشکی آمریکا در اروپای شرقی صورت گرفته است. درعین حال رویارویی فزاینده روسیه و ناتو در اروپای شرقی نیز در افزایش آمادگی هسته ای روسیه نقش داشته است.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

115