حکیم ابوالقاسم فردوسی در ماندگاری تاریخ کهن ایران و زبان و ادبیات فارسی نقش بی بدیل دارد و بر همین اساس از وی و اثر گرانسنگ او "شاهنامه" به عنوان نماد باشکوه هویت ایرانی و نجات بخش هویت ملی ایرانیان یاد می شود.

به گزارش ایران پرس، امروز چهارشنبه (25 اردیبهشت) روز جهانی حکیم «ابوالقاسم فردوسی» حماسه‌سرا و شاعر بزرگ ایرانی است.

حکیم ابوالقاسم فردوسی، شاعر بزرگ ایران در سال 329 هجری قمری (1020- 940 میلادی) در شهر توس چشم به جهان گشود.

حکیم فردوسی در عمر۸۰ ساله خود، طبع و ذوق شاعری و شور و دلبستگی او بر زنده‌کردن مفاخر ملی ایران زمین، باعث بوجود آمدن شاهکاری بزرگ به‌ نام شاهنامه شد.

شاهنامه‌ فردوسی که نزدیک به پنجاه‌هزار بیت دارد، مجموعه ای از داستان‌های ملی و تاریخ باستانی پادشاهان قدیم و پهلوانان بزرگ ایران است که کارهای پهلوانی آنها را همراه با فتح و ظفر و مردانگی و شجاعت و دینداری توصیف می‌کند.

فردوسی بی گمان بزرگ­ترین شاعر پارسی گوی و شاهنامه­‌ی او ارزنده­ ترین شاهکار جاودانه­‌ی زبان، اندیشه و فرهنگ ایرانی است و بسیاری از پژوهشگران آن­ را بزرگ­ترین حماسه­‌ی جهان خوانده‌اند.

به باور دکتر «ابوالفضل خطیبی» "فردوسی به مدد تجربه‌مندی‌های گذشته و کار عظیم خود زبان فارسی را به مرحله تثبیت رسانید و با سرودن شاهنامه توانست زبان فارسی را از نفوذ واژه‌های بیگانه حفظ کند و ساختار و هنجارهای نحوی زبان فارسی را از گزند بی‌هنجاری‌ها نگاه دارد."

شاهنامه فردوسی یکی از پرمایه ترین و بی نیازترین گنجینه های زبان پارسی از نظر در برداشتن لغات و اصطلاحات ادبی است و بی شک از این جهت بزرگترین و نخستین کتابی است که پاسدار کلمات درست و زیبای زبان فارسی شده و  با پذیرش انبوه این کلمات در سینه فراخ خود، آنها را با صحت و امانت به نسل های بعدی سپرده است.

شاهنامه کتاب داستانهای کهن ایرانی است کتاب آداب و رسوم و آئینهای کهن نیاکان ماست. فردوسی سی سال بی وقفه کار کرد تا شاهنامه را به پایان برساند. شاهنامه تقویم مصور حماسه و تاریخ و فرهنگ ایران زمین است.

آرامگاه فردوسی

هر ساله مراسم متعددی برای بزرگداشت این شاعر پارسی‌گو از سوی دوستداران فردوسی در انجمن‌ها و محافل مختلف ادبی در سراسر جهان و ایران برگزار می‌شود.

116

بیشتر بخوانید:

گزارش: بزرگداشت‌فردوسی در تئاتر شهر 

فردوسی؛ احیاگر زبان فارسی و هویت ایرانی

آلبوم تصاویر: آیین بزرگداشت فردوسی در مشهد

به بهانه ی روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی