ایران پرس- «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران و «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه، سند راهبردی همکاری مشترک امضاء کردند.

وزیر امور خارجه ایران در این نشست مشترک که روز جمعه در شهر تاریخی اصفهان برگزار شد، با تاکید بر اینکه روابط تهران و آنکارا در مسیر صحیح و رو به توسعه در حال گسترش است، گفت: سفر وزیر امور خارجه ترکیه به ایران، برای طراحی روابط استراتژیک دو کشور بسیار حائز اهمیت است. 

«مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه نیز تصریح کرد: ترکیه مصمم به توسعه و تعمیق روابط با ایران در همه حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است.

گسترش همکاری در زمینه انرژی، بانکی و گردشگری، بررسی مهمترین مسائل منطقه ای و بین المللی بویژه اوضاع سوریه، یمن و آخرین تحولات در خلیج فارس از محورهای گفت وگو بین ظریف و مولود چاووش اوغلو بود.

مناسبات ایران و ترکیه در سال های اخیر وارد عرصه روابط راهبردی شده است. اشتراک دیدگاه دو کشور در زمینه مسایل منطقه و نیز ظرفیت‌های بزرگ همکاری اقتصادی بهترین فرصت را برای ارتقاء این روابط به سطحی عالی فراهم کرده است.

جمهوری اسلامی ایران و ترکیه دستیابی به حجم مبادلات 30 میلیارد دلاری را هدف گذاری کرده اند. این سطح از روابط نشان می دهد دو طرف مصمم هستند همه ظرفیت‌ها را فعال کنند. چنانکه وزیر امور خارجه ایران، در این زمینه از طراحی دو کشور برای ایجاد روابط استراتژیک خبر داد. 

در سال های اخیر تحولات مهمی در منطقه رخ داده است که به سرعت به تهدیدات منطقه ای تبدیل شد و این روند منافع هر دو کشور ایران و ترکیه را تحت تاثیر قرار داد. 

"احمد نورانی" کارشناس مسائل سیاسی می گوید:

"با تغییر شرایط منطقه؛ دو کشور نیاز به همگرایی بیشتر دارند و به ویژه با توجه به موقعیت دو کشور این همگرایی می تواند تاثیر خود را علاوه بر منطقه، در اقصا نقاط جهان بر جا گذارد."

در این راستا تشکیل شورای عالی همکاری راهبردی دو کشور، گام مهمی بود که با تاکید روسای جمهوری دو کشور برداشته شد. این تصمیم  فرصت و بستر مناسبی را برای همگرایی بیشتر بین دو کشور در مواجهه با چالش های منطقه ای و اقدامات تجزیه طلبانه آمریکا و رژیم صهیونیستی درعراق و سوریه فراهم کرده است. 

اکنون می توان گفت، مناسبات ایران و ترکیه  با توجه به مشکلات منطقه و پیچیدگی هایی که در منطقه از جانب کشورهای بیرونی در حال تحمیل به منطقه است؛ وارد فاز جدیدی از همکاری‌های امنیتی و سیاسی شده که بر حفظ ثبات در  منطقه تاثیر گذار است.

از این رو، توسعه همکاری‌های راهبردی بین دو کشور موجب تقویت همگرایی های سیاسی واقتصادی دو کشور خواهد شد. این در شرایطی است که مزیت های قابل توجه ایران در زمینه انرژی، زمینه مساعدی برای همکاری وسرمایه گذاری بین ایران و ترکیه فراهم کرده است.

با توجه به همین ویژگی های راهبردی است که «مارتین شرمن» رییس و بنیانگذار اندیشکده مطالعات استراتژیک رژیم صهیونیستی خواستار دور کردن ایران و ترکیه از یکدیگر شده است.

این تحلیلگر در مصاحبه با یک شبکه اسراییلی، ابراز امیدواری کرد که موقعیت‌های متغیر، باعث تغییر منافع و به تبع آن تغییر اتحاد ایران و ترکیه شود.

این حساسیت ها، در واقع  نشان می دهد استفاده حداکثری از ظرفیت های موجود در روابط سیاسی و اقتصادی ایران و ترکیه علاوه بر توسعه مناسبات دو طرف برای همگرایی های سیاسی منطقه ای دارای اهمیتی راهبردی است، زیرا در شرایط کنونی که سیاست‌های خصمانه آمریکا و تحریم‌های اقتصادی به ابزار فشارعلیه ایران و ترکیه تبدیل شده است، تفاهم و اشتراک نظر تهران - آنکارا در موضوعات و مسائل گوناگون نقش مهمی در گسترش مناسبات و همکاری‌های منطقه ای دارد.  

لذا استمرار رایزنی‌ها و امضای سند راهبردی دو کشور از اقداماتی است که می‌تواند به پیشبرد تصمیمات نشست شورای عالی همکاری ایران و  ترکیه کمک کند.

نویسنده: جمشید امین زاده

116/118

بیشتر بخوانید:

امضاء سند راهبردی همکاری مشترک بین وزیران خارجه ایران و ترکیه

دیدار وزیران خارجه ایران و ترکیه