ایران پرس- فرمانده نیروی دریای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرد: "عبور از تنگه هرمز برای همه آزاد است و ایران امنیت آن را برقرار می‌کند."

سردار دریادار «علیرضا تنگسیری» روز سه شنبه در بازدید از صنایع دریایی وزارت دفاع ایران در بندرعباس با بیان این نکته تصریح کرد: "جمهوری اسلامی ایران مقابل کشور‌های فرا منطقه‌ای و بیگانگانی که به قصد ایجاد ناآرامی و ناامنی و تهدید وارد خلیج فارس می‌شوند، محکم می‌ایستد و ماموریتش را در ایجاد امنیت در منطقه انجام خواهد داد."

امنیت در تنگه هرمز و خلیج فارس در معادلات امنیتی بین المللی و منطقه‌ای اهمیتی راهبردی دارد و به همین دلیل هیچ گونه اخلال در این جهت قابل گذشت نمی‌باشد.

جمهوری اسلامی ایران بر اساس راهبرد امنیتی خود در منطقه خلیج فارس که بر امنیت فراگیر منطقه‌ای تاکید دارد با هرگونه مداخله امنیتی فرامنطقه‌ای مخالف است و کشور‌های همسایه جنوبی خلیج فارس را نیز از برون سپاری امنیتی و ماجراجویی‌های تنش زا منع و به حسن همجواری دعوت می کند.

درهمین چارچوب نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد حفظ امنیت خلیج فارس را وظیفه کشورهای ساحلی آن دانست و گفت: "حضور و دخالت نیروهای خارجی در این آبراه راهبردی بی‌ثبات کننده و نپذیرفتنی است."

«مجید تخت روانچی» در نشست شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی چالش‌های صلح و امنیت در خاورمیانه تاکید کرد: "هر تلاشی برای ایجاد ائتلاف‌های تصنعی برای امنیت ناوبری در منطقه خلیج فارس با شکست روبرو خواهد شد."

دو سناریوی امنیتی و اقتصادی آمریکا برای مداخله در خلیج فارس

برون سپاری امنیت منطقه از سوی برخی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، به معنای دعوت به مداخله عناصر فرامنطقه ای است. آمریکا برای توجیه مداخلات خود در منطقه دو سناریوی امنیتی و اقتصادی را طراحی کرده است.

بعد امنیتی این سناریو ثبات و امنیت کشتیرانی در خلیج فارس و تنگه هرمز را نشانه گرفته است. راهبرد جمهوری اسلامی ایران در هر دو سناریو ایستادن مقابل فشارهای آمریکاست. سیاست اعمالی ایران در قبال امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز مبتنی بربازدارندگی و دفع تهدیدها از منطقه است.

جمهوری اسلامی ایران مطابق اصول و قواعد و حقوق بین الملل توانمندی‌های دفاعی و امنیتی خود را متناسب با تهدیدها، تعریف کرده است. لذا این ائتلاف سازی ها در صورتی که ناقض منافع ایران در منطقه باشد مطمئناً هزینه‌های هنگفتی را برای آمریکا، بریتانیا، بحرین، امارات، عربستان خواهد داشت.

«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی در تماس تلفنی اخیر خود با «امانوئل ماکرون» رییس جمهوری فرانسه با بیان اینکه سیاست‌های تنش‌آفرین آمریکا در منطقه دربردارنده آثار منفی در امنیت و ثبات روابط فرامنطقه‌ای و بین‌المللی است، تأکید کرد: "جمهوری اسلامی‌ ایران همواره اصلی‌ترین تأمین‌کننده امنیت و آزادی کشتیرانی در منطقه خلیج ‌فارس، تنگه هرمز و دریای عمان بوده و خواهد بود."

«عبدالباری العطوان» تحلیلگر مشهور جهان عرب درنگاه به این ائتلاف سازی می گوید: "برخلاف تصور سران عرب به نظر می رسد که آمریکایی ها و صهیونیستها با مطرح ساختن آمادگی تل آویو برای حضور در خلیج فارس بازی تازه ای را به منظور دوشیدن شیر اعراب آغاز کرده اند."

جمهوری اسلامی ایران اما با پاسخ های قدرتمندانه و قاطعانه خود از جمله سرنگون کردن پهپاد جاسوسی و متجاوز آمریکایی و همچنین توقیف نفتکشِ قانون‌شکنِ انگلیسی در خلیج فارس نشان داد که با هیچ اقدام تنش زایی در این منطقه مماشات نمی کند.

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه هم پیش از این در گفت‌وگویی درباره تامین امنیت خلیج فارس گفت: "ما 1500 مایل مرز در خلیج فارس داریم. به همین دلیل است که به آن خلیج فارس می‌گویند، خلیج مکزیک نیست و در مجاورت ما است."

تأمین امنیت و آزادی کشتیرانی جزئی از منافع مهم ایران در زمینه امنیت ملی است و هیچ کس نمی‌تواند بدون ایران در این آب‌ها امنیت را تأمین کند. این موضوع درمذاکرات ظریف در سفر به سه کشور اروپایی نیز مورد تاکید قرار گرفته است.

نویسنده: جمشید امین زاده

113/116

بیشتر بخوانید:

دریادار تنگسیری: زیر بار حضور آمریکا و انگلیس در خلیج فارس نخواهیم رفت

ظریف: تشکیل ائتلاف دریایی در تنگه هرمز اقدام خصمانه علیه ایران است

جهانگیری: آمریکا بدنبال ایجاد ناامنی در خلیج فارس و تنگه هرمز است