شهرستان تکاب که در جنوب شرقی ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی با داشتن یک مجموعه ثبت جهانی و 155 اثر ثبت ملی، یکی از مناطق تاریخی و کهن ایران است

مجموعه تاریخی تخت سلیمان که به روایت تاریخ و بر اساس زبان ملل مختلف "شیز"، "چیچست"، "گنجک" و چند نام دیگر داشته از توابع شهرستان تکاب افشار است که باقی مانده دروازه ها و دیواره های بلند و قطور سنگی و برج های تدافعی و نظامی اش نشان ازعظمت و ابهت این شهر باستانی دارد.

این مجموعه تاریخی که دوازه هکتار مساحت دارد، در 48 کیلومتری شمال تکاب در محلی بسیار با صفا و خوش آب و هوا و در مجاورت روستای نصرت آباد قرار گرفته است و بقایای قلعه و قصر بزرگی را شامل می شود که روزگاری مرکز آتشکده بزرگ ساسانی به نام "آذر گشنسب" بوده است.

مجموعه تاریخی تخت سلیمان، دارای دو دروازه اصلی است که در قسمت جنوبی آن دریاچه ای شگفت انگیز و زیبا به شکل بیضی نامنظم وجود دارد. طول این دریاچه 120 متر، عرض آن 80 متر و عمق آن 45 تا 65 متر و در بعضی نقاط تا 110 متر می رسد.

تخت سلیمان در زمان های پیش از تاریخ و دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان علاوه بر اینکه معبر شاهراه های عمده بوده، از لحاظ سوق الجیشی نیز اهمیت فوق العاده ای داشته و محل تلاقی اقوام مختلف بوده است.

به گفته باستان شناسان، تخت سلمیان باقی مانده و آثار قصر بزرگ و عمارت مخصوص برای سکونت موبدان در زمان اشکانیان و ساسانیان در نهایت آبادانی و قدرت بوده است که در نتیجه حمله رومیان و تاخت و تاز اقوام مختلف و مغولان ویران شده و از بین رفته است.

شهرستان تکاب علاوه بر تخت سلیمان که به عنوان چهارمین نگین میراث فرهنگی کشور در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده دارای آثار تاریخی ارزشمند دیگری مانند چملی‌گول یا جزیره شناور، زندان سلیمان، روستای تاریخی یولقون آغاج، آبشار و چشمه های آبگرم قینرجه، کلیسای چهارطاق و ... است که می تواند به عنوان یکی از مراکز مهم گردشگری کشور تبدیل شود. 

همچنین بخش مهمی از اقتصاد منطقه، محصولات صنایع دستی و بر عهده زنان فرش باف تکابی است. قالی و قالیچه های نفیس و گرانبهای افشار محبوبیت خاصی در بازارهای فرش دنیا دارد و از حیث رنگ، مرغوبیت، طرز بافت و نقشه از فرش های درجه اول است.

116