ایران پرس- ایران و عُمان سه تفاهم نامه همکاری در زمینه های استاندارد، ورزشی و حمل و نقل دریایی امضا کردند.

این اسناد در هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌ اقتصادی ایران و عُمان که روز شنبه در تهران برگزار شد، به امضای «رضا رحمانی» وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران و «علی بن مسعود السنیدی» وزیر تجارت و صنایع عُمان رسید.

 برگزاری نشست مشترک اقتصادی ایران و عمان موید این نظر است که دو کشور همسایه می توانند از ظرفیت های همکاری بخوبی استفاده کنند. در واقع پیوستگی جغرافیایی ایران و عمان در تنگه هرمز و اهمیت ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیکی منطقه، انگیزه های ایران و عمان را برای  داشتن روابط در سطحی عالی مضاعف کرده است.

«رضا رحمانی» وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران در هجدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری اقتصادی ایران و عُمان در تهران گفت: کریدور شمال-جنوب ظرفیتی است که می تواند در کنار استفاده از ظرفیت استان های مرزی، حجم مبادلات تجاری ایران و عُمان را به 5 میلیارد دلار افزایش دهد.

«علی بن مسعود السنیدی» وزیر تجارت و صنایع عُمان نیز در تایید این دیدگاه اظهار کرد: عُمان از طریق کریدور شمال-جنوب می تواند بخشی از نیازهای خود را برای امنیت غذایی تامین کند و وابستگی خود را به دیگر منابع کاهش دهد.

السنیدی تصریح کرد: عُمان از طریق ایران می تواند به کشورهای حاشیه دریای خزر متصل شود و در تامین نیازهای خود از ظرفیت های ایران بهره گیرد.

ایران با دارا بودن مرز آبی گسترده با خلیج فارس و دریای عمان تنها کشوری است که بهترین مسیر ارتباطی را با کشورهای شمالی که فاقد دریا هستند، دارد. عمان نیز نزدیک ترین همسایه جنوبی ایران در آب های خلیج فارس به شمار می رود که دارای ریشه های فرهنگی ومذهبی مشترک با سرزمین ایران است.

«مهدی برهانی» کارشناس مسایل اقتصادی معتقد است؛ در روابط ایران و عمان از ظرفیت های اقتصادی و تجاری بخوبی استفاده نشده است و سطح فعلی مبادلات متناسب با روابط سیاسی دو کشور نیست.

وی در این زمینه تصریح می کند: "واردات گاز، فرآوری و ایجاد ارزش افزوده و صادرات مجدد آن از بنادر صلاله و صحار که از مهم ترین بنادر عمان هستند، می تواند روابط اقتصادی ایران و عمان را گسترش دهد."

در حوزه صنعت نیز می توان به بازار مساعد درعمان برای جذب محصولات فولادی اشاره کرد. ظرفیت این تقاضا به دلیل وجود ساخت و سازهایی که در برنامه بلند مدت این کشور قرار دارد قابل توجه است و فولاد تولید شده در ایران که از کیفیت بالایی برخوردار است می تواند  محصول مطلوبی برای فعالان صنعت فولاد محسوب شود.

نمونه اخیر این تمایل را می توان دراستقبال از نمایشگاه بزرگ صنعت ساختمان ایران که در ماه مارس گذشته درعمان برگزارشد مشاهده کرد.

جمهوری اسلامی ایران در این زمینه ها از فعالیت سرمایه گذاران عمانی در مناطق آزاد چابهار و جاسک و در بخش‌های مختلف اقتصادی بویژه در حوزه ترانزیت استقبال می‌کند. در بخش مسایل پولی و بانکی نیز که نقش مهمی در مناسبات تجاری دارد؛ «عبداالناصر همتی» رئیس کل بانک مرکزی ایران در دیدار با  وزیر تجارت و صنایع عُمان درباره حمایت از تجار دو کشور برای تسهیل در نحوه انتقال منابع، مسائل بانکی و نحوه دریافت پول گفت وگو کرد.

این سطح از مذاکرات نشان می دهد که تهران و مسقط با استفاده از ظرفیت های متنوع همچون حمل و نقل دریایی، گردشگری و سرمایه گذاریهای مشترک بندری می توانند گام های بلندی در جهت منافع دوجانبه که البته به سود همه کشورهای منطقه است بردارند.

این در حالی است که مقام های عمان در عرصه سیاسی همواره یکی از طرفها ی مشورت در زمینه مسایل منطقه ای با ایران بوده اند. در همین چارچوب رفت و آمدهای مستمری بین هیات های سیاسی دو کشورصورت گرفته است. در زمینه همکاری های اقتصادی نیز انتظار می رود همکاری های ایران و عمان عمیق ترومستحکم تر شود.

نویسنده: جمشید امین زاده

138/118

بیشتربخوانید:

آغاز به کار کمیسیون مشترک همکاری‌ اقتصادی ایران و عُمان