ایران پرس- "حسن روحانی" رئیس جمهوری اسلامی ایران صبح یکشنبه لایحه بودجه‌ سال 1399 هجری شمسی را در موعد قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.

بر اساس این لایحه، سقف کل بودجه در سال آینده، 1988هزار میلیارد تومان است که از این رقم 1483هزار میلیارد تومان بودجه شرکت‌های دولتی و 484 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دولت خواهد بود.

تلاش دولت برای تدوین بودجه متناسب با شرایط اقتصادی و پیش بینی احتمالات در سال پیش رو از مسائلی است که کار تنظیم بودجه را سخت و حساس می سازد.

زیرا دولت از یک سو باید با انتخاب گزینه های صحیح برای تامین منابع و تشخیص درست هزینه ها؛ کمبودها و خلاء ها در بودجه را برطرف کند و از سوی دیگر باید زمینه های رشد اقتصادی و اجرای طرح های عمرانی و اشتغال زا را فراهم سازد.

سخنان روحانی در مجلس شورای اسلامی ایران در باره بودجه سال 1399 و شاخص های بودجه تقدیمی به مجلس تا حدودی نشان دهنده این دغدغه ها است.

رئیس جمهوراسلامی ایران با بیان اینکه تنظیم بودجه همچنان بر مبنای فشار حداکثری و ادامه تحریم آمریکاست، تاکید کرد، این به آن معنا نیست که دولت قدم دیگری برندارد اما به هرحال بر این مبنا بودجه 99 را طراحی و اجرا کردیم.

بر اساس تبصره /14/ لایحه بودجه دولت، منابع 152 هزار میلیارد تومانی برای قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال 99 پیش بینی شده که بیش از 70 هزار میلیارد تومان آن به صورت یارانه نقدی و حمایت معیشتی پرداخت خواهد شد.

نگاهی به ساختار کلی لایحه بودجه نشان می دهد که در بودجه سال 1399 تلاش براین است که به درآمدهای نفتی تکیه کمتری شود.

با این حال با قطعیت نمی توان گفت که پیش بینی های بودجه ای دولت تا چه اندازه نسبت به  شرایط تحریمی و مسائل احتمالی در سال آینده انعطاف پذیر است.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ایران پیش از این در ارزیابی بودجه سالجاری (1398) اظهار کرده بود، منابع پیش‌بینی‌شده از محل صادرات نفت خام، منابع مطمئنی نیست و این موضوع آثار و پیامدهایی منفی در اداره کشور و عملکرد دستگاه‌ها به‌ بار خواهد آورد.

بر این اساس و به عنوان منطقی ترین رویه، دولت ایران در تنظیم بودجه سال 1399؛ سعی کرده است با راهکارهایی همچون کاهش اتکای به فروش نفت و با تکیه بردرآمدهای مالیاتی و همچنین  کاهش هزینه های شرکت های دولتی، منابع با ثبات تری را برای تامین بودجه تعریف کند.

همچنین به نظر می رسد دولت با طرح  سهمیه بندی و افزایش بهای بنزین و تخصیص منابع حاصل از این طرح به اقشار کم درآمد، دست بازتری برای کمک به بهبود معیشت اقشار ضعیفتر دارد؛ اما در مورد مهار تورم هنوز نگرانی هایی  وجود دارد. قطعا این نگرانی ها بخش مهمی از مباحث نمایندگان در بررسی بودجه و تصویب آن خواهد بود.

رئیس جمهوری اسلامی ایران در سخنان خود در تشریح مختصات بودجه گفت: در سال جاری برای کالاهای اساسی، ارز 4200 تومانی را اختصاص دادیم و برای بودجه سال 99  نیز برای کالاهای اساسی ارز 4200 تومانی پرداخت خواهد شد. تامین کالاهای غیر اساسی هم با ارز نیمایی خواهد بود که در این بودجه ارز نیمایی را 8500 تومان مد نظر قرار دادیم؛ بنابراین تلاش ما این است که معیشت مردم در سختی نباشد.

تحقق درآمدها و اهداف بودجه شاید سخت و شکننده به نظر برسد اما این مشکلات غیر قابل حل نیستند.

در مجموع می توان گفت با توجه به ظرفیت های اقتصادی موجود در کشور، تحقق اهداف اقتصادی پیش بینی شده در بودجه سال 1399 دور از انتظار نیست. هرچند که تجربه نشان می دهد تحقق اهداف اقتصادی به تلاش و اقدامات بیشتری از سوی دولت و مجلس در زمینه رونق تولید و حمایت از کالای داخلی نیاز دارد.

139/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

بودجه سال آتی، بودجه استقامت و مقابله با تحریم خواهد بود

تصویب موادی از لایحه بودجه سال 1399 کل کشور در جلسه هیات دولت