تحلیل:

ایران پرس- تهدید دادستان و قضات دیوان کیفری بین‌المللی از سوی چند تن از اعضای جمهوری خواه کنگره آمریکا با انتقاد سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مواجه شد.

هشتمین ماه نسل‌کشی رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه نیز در حال سپری شدن است. تاکنون حدود 35 هزار فلسطینی به شهادت رسیده و بیش از 78 هزار نفر نیز مجروح شده‌اند. علاوه بر این، غزه به طور کامل تخریب شده و زیرساخت‌های زندگی از بین رفته است. 1.5 میلیون نفر از مردم غزه نیز آواره شده‌اند و اکنون این آوارگان در رفح نیز با خطر مرگ در اثر بمباران صهیونیست‌ها مواجه هستند. ماده 6 اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی درباره جنایت نسل‌کشی که یکی از جنایت‌هایی است که این دیوان صلاحیت رسیدگی به آنرا دارد، عنوان می‌کند: «نسل کشی عبارت است از ارتکاب هر یک از اعمال ذیل به قصد نابود ساختن کل و یا بخشی از یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی، مانند:

  • الف) کشتن اعضاء آن گروه؛
  • ب) وارد آوردن صدمه شدید جسمی یا روانی به اعضاء آن گروه؛
  • ج) با یک حرکت حساب شده، عمداً ایجاد شرایط دشوار زندگی برای یک گروه به قصد نابود ساختن کل و یا بخشی از آنان؛
  • د) تحمیل اقداماتی به قصد پیشگیری از زاد و ولد در میان آن گروه؛
  • هـ) انتقال اجباری کودکان آن گروه به گروهی دیگر.

رژیم اشغالگر قدس همه این جنایت‌ها را در کنار اشکال متعدد دیگری از جنایت‌ها علیه مردم غزه انجام داده و مرتکب شده است. چند کشور از جمله آفریقای جنوبی پرونده جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه را به دیوان کیفری بین‌المللی ارجاع دادند. دیوان بین‌المللی کیفری مقرر کرد «رژیم صهیونیستی هر ماهه گزارشی از اقدامات خود را به این نهاد بین‌المللی ارائه دهد»، اما رژیم صهیونیستی نه‌تنها از انجام این امر سر باز زد، بلکه ماشین جنگی نتانیاهو همچنان رو به جلو در حال پیش‌روی است و در حال حاضر رفح، نقطه‌ کانونی دیگری است که حکایت از جنایات وحشیانه این رژیم دارد.

از چند روز پیش در رسانه‌ها گزارش‌هایی منتشر شده مبنی براین که صدور حکم محکومیت برای نتانیاهو و دیگر مقامات رژیم صهیونیستی قریب‌الوقوع است. نتانیاهو درباره احتمال صدور حکم جلب تحت فشارهای غیرعادی قرار دارد. این مسأله به منزله وخامت بزرگی در جایگاه بین‌المللی رژیم صهیونیستی است. در همین راستا، اعضای کنگره امریکا از دو حزب جمهوری‌خواه و دموکرات به دادگاه لاهه درخصوص صدور حکم‌های بازداشت در حق مقامات صهیونیستی هشدار داده و آن را تهدید کردند که چنین اقدامی با پاسخ امریکا مواجه خواهد شد. امریکا مخالفت خود را با تحقیقات این دادگاه درباره اقدامات رژیم صهیونیستی در نوار غزه ابراز کرد و «کارین ژان پی‌یر»، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد: «موضع‌گیری واشنگتن در مورد تحقیقات دادگاه لاهه کاملاً روشن است و ما آن را تأیید نمی‌کنیم و باور نداریم که این تحقیقات در دایره اختیارات آن باشد.»

اخیراً چند نفر از اعضای جمهوری خواه کنگره آمریکا اعلام کردند که در صورت صدور قرار بازداشت مقامات رژیم صهیونیستی از سوی دادگاه لاهه، قانون مجازات مقامات این نهاد حقوقی را مطرح خواهند کرد. روز دوشنبه گذشته نیز 12 سناتور جمهوریخواه با ارسال نامه‌ شدیداللحنی به «کریم خان» دادستان دیوان بین المللی کیفری، او را تهدید کردند که در صورت صدور حکم بازداشت مقامات اسرائیلی، او و مقامات دادگاه و اطرافیان و خانوده‌شان با «عواقب جدی» مواجه خواهند شد.

این فشارها و تهدیدها علیه دادستان و مقامات دیوان کیفری بین‌المللی با انتقاد سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران مواجه شد. «ناصر کنعانی چافی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در شبکه اجتماعی "ایکس" نوشت، هدف گروهی از نمایندگان کنگره و سنای آمریکا از اعمال تهدید و فشار بر دادستان و قضات دیوان کیفری بین‌المللی، مصونیت بخشیدن به جنایات جنگی و نسل‌کُشی توسط مقامات و فرماندهان نظامی رژیم صهیونیستی بوده و این یک اقدام شرم‌آور و نگران کننده است.سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تصریح کرد، مداخله زشت در کار دادستان و قضات دیوان کیفری بین‌المللی رویه‌ای خطرناک ایجاد خواهد کرد که با اهداف و فلسفه وجودی دیوان کیفری بین‌المللی در تنبیه و مجازات جنایتکاران جنگی مغایر است و سکوت جهانی در برابر این قبیل تهدیدها، موجب ممانعت از اجرای عدالت و تداوم جنایت‌ها ضد ملت فلسطین است.

نویسنده: 

سید رضی عمادی

/ 114