ایران پرس- سخنگوی وزارت خارجه ایران با محکوم کردن بیانیه پایانی چهلمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت: حامیان سیاست‌های نابخردانه در منطقه، باید پاسخگوی افکار عمومی باشند.

"سیدعباس موسوی" روز چهارشنبه افزود: معدود کشورهای حامی استمرار سیاست‌های نابخردانه کنونی در منطقه باید به افکار عمومی پاسخ دهند که به‌جز ایجاد و تقویت گروه‌های تروریستی در عراق و سوریه و باز کردن پای بیگانگان به خلیج‌فارس، چه اقدامی برای کاهش تنش‌ها انجام داده‌اند.

شورای همکاری خلیج فارس که سال 1981 بنیان گذاشته شد؛ امروز علاوه بر اینکه با بحران هویت و یکپارچگی روبروست، برخی اعضای این شورا مواضعی را اتخاذ می‌کنند که به نفع صلح و امنیت منطقه غرب آسیا و خلیج فارس نیست.  

نفوذ سنتی عربستان در شورای همکاری خلیج فارس و پافشاری برای تبعیت از سیاست‌های سعودی، این شورا را با بحران عمیق سیاسی روبرو کرده است. علاوه بر این، مواضع منطقه‌ای رژیم‌های سعودی، بحرین و امارات، چالش دیگر منطقه خلیج فارس است.   

تبعیت رژیم‌های سعودی، بحرین و امارات از سیاست‌های خصمانه و غیرسازنده آمریکا در منطقه غرب آسیا و خلیج فارس، منطقه را با بحران روبرو کرده است.  

بیانیه پایانی چهلمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در ریاض نشان از رویکرد ضد ایرانی، سعودی دارد؛ درحالی که جمهوری اسلامی ایران با ارائه طرح‌های مختلف منطقه‌ای و آخرین نمونه آن یعنی طرح "صلح‌هرمز"، حُسن‌همجواری و همزیستی مسالمت‌آمیز خود را در منطقه خلیج فارس به اثبات رسانده است.

همسویی و حمایت از رویکرد خصمانه آمریکا ضد ملت ایران، این سوال را برای افکار عمومی منطقه به وجود آورده است که چرا رژیم سعودی بدون توجه به سیاست حُسن‌همجواری ایران با رژیم آمریکا همسو شده است؟

حضور بیگانگان در منطقه غرب آسیا و خلیج فارس و همراهی با سیاست‌های هدفمند آنان، کمکی به صلح و امنیت منطقه نمی‌کند. علاوه براین، چتر حمایتی آمریکا از رژیم سعودی هم امنیت این کشور را در منطقه خلیج‌فارس تضمین نمی‌کند.

دولت‌های مختلف در آمریکا فقط دنبال منافع خود هستند و دولت مستقر و کنونی در کاخ سفید هم با ادبیات غیردیپلماتیک و خارج از عرف سیاسی مقامات سعودی را خطاب قرار می‌دهد که این مساله نشان از اوج رفتار غیرمسئولانه آمریکایی‌ها دارد که در چنین شرایطی هوشیاری سعودی‌ها را طلب می‌کند.      

با توجه به حساسیت منطقه خلیج‌ فارس، رجوع به رفتارهای مسئولانه، همزیستی مسالمت‌آمیز و گفت وگوهای سازنده،  شاه‌ کلید حل بحران و مشکلات منطقه است.

اعتماد و حُسن‌هجواری در سایه نگاه مثبت و رویکرد همسایگی همواره مورد توجه دولت جمهوری اسلامی ایران بوده است.

ارائه پیشنهاد امضای "پیمان منع تعرض"، ایجاد "مجمع گفت و‌گوهای منطقه‌ای" و نهایتاً طرح "صلح هرمز" از جمله تلاش‌های ایران برای تحقق همکاری منطقه‌ای است که ریشه در رفتار مسئولانه ایران در منطقه دارد.

تحقق صلح و امنیت منطقه و کنار گذاشتن برخی کدورت‌های سیاسی فقط در سایه گفت‌ وگوی‌های منطقه‌ای محقق می‌شود که ایران با آگاهی از این اصل مهم دست دوستی خود را به سوی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس دراز کرده است.

اعتماد به طرح‌های ارائه شده از سوی ایران به‌نفع همه کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس است و از همه مهمتر دغدغه امنیتی کشورهای عضو این شورا را هم که در بیانیه پایانی نشست ریاض بر آن تاکید شده است، در سایه همکاری جمعی منطقه‌ای از بین می‌برد.

نویسنده: علی‌کرمی 

117

موسوی: حامیان سیاست‌های نابخردانه در منطقه، پاسخگوی افکار عمومی باشند

چهلمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس/ تحلیل