ایران پرس- "علی لاریجانی" رئیس مجلس شورای اسلامی امروز (شنبه)  در دوازدهمین مجمع عمومی مجالس آسیایی در ترکیه شرکت می کند.

حضور رئیس مجلس شورای اسلامی ایران در این نشست از چند جهت  حائز اهمیت است.

نخست آنکه؛ مجلس شورای اسلامی ایران پایه‌گذار مجمع مجالس آسیایی است و به همین جهت  دبیرخانه دائم آن در تهران قرار دارد.

دوم؛ جامعیت این تشکل پارلمانی  بعنوان  بزرگ‌ترین مجمع بعد از اتحادیه بین‌المجالس جهانی است که در سطح منطقه‌ای و قاره‌ای 56 پارلمان را پوشش می‌دهد.

جنبه سوم اهمیت این حضور؛ دید گاهی است که جمهوری اسلامی ایران از بدو تشکیل این مجمع مطرح ساخت و برای این نهاد پارلمانی  نقش مهمی در جهت تقویت  همگرایی بین کشورهای منطقه به منظور مقابله با تهدید های مشترک قائل گردید.

نکته چهارم؛ ضرورت استفاده از ظرفیت های مجمع برای مقابله با سیاست یکحانبه گرایی آمریکاست که این موضوع از دو بعد اقتصادی و امنیتی حائز اهمیت است.

"میخائیل ایملیانو" نماینده پارلمان روسیه در این زمینه با تاکید براهمیت نقش پارلمان آسیایی می گوید؛

"کشورهای عضو این مجمع می‌توانند با ایفای نقش مهم خود با یکجانبه گرایی، تحریم‌ها و فشارهایی که در منطقه از سوی کشورهای خارجی  بویژه فشارهای نظامی وارد می‌شود، مقابله کنند."

کشورهای آسیایی و بطور مشخص در غرب آسیا در چند سال اخیر تاثیرات مخرب مداخله جویی های آمریکا را بر صلح، امنیت، اقتصاد و تجارت جهانی تجربه کرده اند.

این کشورها همچنین به تجربه دریافته اند که برای حفظ منافع اقتصادی  و امنیت جمعی، باید  همکاری ها را  تقویت کرد.

از این منظر؛ نکته پنجم و بسیار کلیدی در نگاه به این مجمع؛ تحکیم پیوندهای چندجانبه؛ مشارکت  در فرآیندهای صلح‌سازی در منطقه در عین تقویت همه‌جانبه قدرت دفاعی و چندجانبه‌گرایی در دیپلماسی و قراردادهای تجاری است.

در این زمینه ها  جمهوری اسلامی ایران  پیش از این راهبردهایی را به این مجمع  پیشنهاد کرده که حاوی نکات  مهمی است و در هم افزایی برای مقابله با تهدیدها  و تقویت همکاری منطقه ای تاثیر مستقیم دارد.

"علی شمخانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران درباره اهمیت همگرایی امنیتی در بین کشورهای منطقه  می گوید: "معماری امنیتی منطقه باید بر اساس منافع مشترک کشورهای منطقه و به دست خود آنان تعریف و تبیین شود تا امکان قطع دخالت قدرت های خارجی و مقابله با یکجانبه گرایی فراهم گردد."

تجربه نشان می دهد که رفتار برخی کشورهای منطقه و مداخلات بیگانگان عملا به ابزاری برای تحقق سیاست های سلطه جویانه قدرت های فرامنطقه ای تبدیل شده اند.

این گونه رفتارهای ها نه تنها سهمی واقعی در برقراری امنیت و توسعه اقتصادی منطقه ندارد، بلکه به بخشی از مشکلات کشورهای  منطقه تبدیل شده است.

در چنین شرایطی لازم است در کنار ساختارهای موجود، گفت وگو و همکاری مشترک در سطوح پارلمانی نیز ادامه یابد تا امکان تحقق این اهداف  با سرعتی بیشتر فراهم شود.

دوازدهمین نشست مجمع مجالس آسیایی (APA) که ترکیه ریاست دوره‌ای آن را برعهده دارد، علاوه بر رونق اقتصادی؛ اهداف مهم دیگری همچون همکاری بین کشورهای آسیایی  و تشکیل پارلمان آسیایی را مد نظر دارد.

پیشنهادها و مباحثی که در این چارچوب از سوی ایران به  نشست های مجمع مجالس آسیایی ارائه شده، بیانگر این نکته است که تهران آماده توسعه همکاری ها از طریق  ایجاد یک ساز وکار ویژه برای همگرایی  جامع و فراگیر پارلمانی به منظور  تقویت صلح و امنیت و همچنین رونق بخشیدن به همکاری اقتصادی و تجاری بین کشورهای آسیایی است.

در این راستا سفر "علی لاریجانی" رئیس مجلس به ترکیه و شرکت در این مجمع و دیدار و گفت وگو  با  روسای مجالس کشورهای آسیایی فرصتی  برای پیگیری تلاش ها برای دستیابی به اهداف مجمع مجالس آسیایی است.

نویسنده: امین زاده

117/118

بیشتر بخوانید:

 

شرکت "لاریجانی" در دوازدهمین مجمع عمومی مجالس آسیایی