ایران پرس- تحولات اخیر استان ادلب، شمال سوریه، بار دیگر نگاه‌ها را به سمت این منطقه راهبردی جلب کرده است.

پیشروی و موفقیت روزهای اخیر ارتش سوریه در استان ادلب، قانونی و درچارچوب دفاع از تمامیت‌ارضی این کشور است، اما تحرکات ارتش ترکیه در این منطقه فاصله گرفتن این کشور از توافق‌های به دست آمده  در "روند آستانه" و "سوچی" معنا می‌‌شود.

مذاکرات موسوم به "روند آستانه" از ژانویه 2017 با ابتکار جمهوری اسلامی ایران و همکاری روسیه و ترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه شکل گرفت و تاکنون در قالب دستور کارهای مختلف و در سطح معاونان، وزیران خارجه و سران سه کشور برگزار شده است.

روند آستانه، اجماعی را بین سه کشور ایران، روسیه و ترکیه با وجود برخی اختلاف‌نظرها درباره ادلب به وجود آورده که این اجماع مبارزه با تروریسم، بازگشت ثبات و امنیت به سوریه، تدوین قانون اساسی جدید و حفظ تمامیت ارضی این کشور است.

اجماع مهمی که "روند آستانه" بین ایران، روسیه و ترکیه به وجود آورده است، اهمیت و کارآمدی این مذاکرات را نشان می‌دهد که اگر خللی در این اجماع ایجاد شود، بحران در ادلب سوریه را تشدید خواهد کرد.

برخی رفتارهای اخیر ترکیه در ادلب از جمله تلاش برای تغییر ترکیب جمعیتی این منطقه و الحاق ادلب به سرزمین ترکیه، ایران و روسیه را به تاکید بر این نکته واداشت که احترام به توافق‌های "روند آستانه" و "سوچی"، تنها راه برون‌رفت از بحران سیاسی ادلب است و اقدامات یکجانبه و نقض عهد دولت ترکیه به نفع صلح و امنیت منطقه نیست.      

در همین چارچوب؛ "محمدجواد ظریف"، وزیر خارجه ایران روز چهارشنبه گفت: تنها ساز وکاری که توانسته در سوریه از شدت خشونت‌ها بکاهد و به سمت ثبات و مبارزه با تروریسم پیش برود، روند آستانه است.

با توجه به تحولات اخیر ادلب، نشست جدید روند آستانه در بالاترین سطح یعنی روسای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در تهران برنامه‌ریزی شده است.

به موازات روند آستانه؛ "حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران اخیرا در گفت وگوی تلفنی با "رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهور ترکیه پیشنهاد کرد، نشست سه جانبه‌ای با حضور سران ایران، سوریه و ترکیه برگزار شود. به گفته روحانی، این نشست به حل مساله ادلب و رفع برخی اختلاف‌نظرها در این زمینه کمک خواهد کرد.

ایران معتقد است گفت وگو بهترین مسیر برای حل اختلاف‌ها بر سر ادلب سوریه است و اصرار ترکیه بر نظامی‌گری و بی‌توجهی به حاکمیت سوریه بر همه مناطق این کشور فقط به گسترش ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه منجر خواهد شد. 

اظهار نظر "بشار اسد"، رئیس جمهوری سوریه مبنی بر اینکه این کشور مرتکب هیچ اقدام خصمانه‌ای ضد ترکیه نشده و اختلاف‌ها بین دو کشور غیرمنطقی است، ارسال پیام مهمی برای ترک‌هاست تا با استفاده از فرصت گفت وگو، صداقت خود را نشان دهند و با احترام به حفظ تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه، اختلاف‌نظرهای خود را با این کشور برطرف کنند.  

نویسنده: علی‌کرمی

117

بیشتر بخوانید:

تاکید ایران بر ریشه‌کن کردن تروریست‌ها و حفظ جان انسان‌های بی‌گناه در ادلب

پیشنهاد روحانی برای برگزاری اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و سوریه با هدف حل مشکل ادلب

چرایی شدت گرفتن درگیری‌ها در ادلب/تحلیل