ایران پرس- وزارت خارجه ایران اعلام کرد، ایران درباره تبعات غیرقابل پیش‌بینی اختلافات پیش آمده درباره نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بر ثبات این کشور و آثار منطقه‌ای آن احساس خطر می‌کند.

وزارت خارجه ایران عصر یکشنبه با صدور بیانیه‌ای درباره تحولات سیاسی افغانستان و برگزاری دو مراسم تحلیف در این کشور، تصریح کرد: ایران با نگرانی، تحولات سیاسی و امنیتی افغانستان را از نزدیک دنبال می‌کند و برای حل مشکلات افغانستان حاضر به ایفای نقشی مؤثر است.

وضعیت سیاسی افغانستان پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور و سپس اعلام پیروزی "محمد اشرف‌غنی" در این انتخابات و در نهایت برگزاری دو مراسم تحلیف، پیچیده و با بحران سیاسی روبه‌رو شده است.

"عبدالله عبدالله" نتیجه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را قبول ندارد و به همین سبب همزمان با برگزاری مراسم تحلیف اشرف‌غنی در ارگ ریاست جمهوری، عبدالله هم در سپیدار مجزا مراسم تحلیف برگزار کرد.   

درپی این اقدام، اشرف‌غنی سمت ریاست اجرایی کشور را که از سال 2014 با تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان شکل گرفته بود، لغو کرد. این اقدام عملا به معنای پایان دولت وحدت ملی در افغانستان معنا می‌شود و تداوم این مسیر به نفع صلح، ثبات و امنیت این کشور و منطقه پیرامونی افغانستان نیست.

به هر اندازه که شکاف سیاسی در افغانستان بیشتر شود و در نهایت دو دولت در این کشور نقش‌آفرینی کند، به همان میزان به نفع طالبان است تا اهداف خود را در سایه توافق تبلیغاتی و یکجانبه با آمریکا پیش ببرد.  

توافق صلح بین آمریکا و طالبان بدون توجه به دغدغه گروه‌های سیاسی افغان که مبنا و پیاده‌سازی صلح را درونی و بر پایه گفت وگو بین افغان‌ها می‌دانند، بیش از آنکه ارمغان ثبات و امنیت باشد، به دغدغه گروه‌های دلسوز افغان و همسایگان افغانستان تبدیل شده است.      

هر توافقی که با واقعیت‌های جامعه افغانستان همخوانی نداشته باشد و از همه  مهمتر مدیریت صلح در این کشور را در اختیار افغان‌ها قرار ندهد، به نفع منافع ملی و مصالح افغانستان نیست.

در چنین شرایطی؛ اضافه شدن بحران دو قدرت در افغانستان چشم‌انداز صلح و ثبات را در این کشور تاریک خواهد کرد و این وضعیت به سود طالبان خواد بود تا سطح توقع‌های سیاسی خود را بالا ببرد.

در همین زمینه؛ "پیر محمد ملازهی"، کارشناس ارشد مسائل افغانستان در گفت و گو با رادیو دری برون‌مرزی صدا و سیما، گفت: شرایط سیاسی پیش آمده در افغانستان درپی اختلاف میان دو تیم مطرح انتخاباتی و مدعی پیروزی، به سود طالبان است و این وضعیت، ابتکار عمل را در اختیار طالبان قرار می‌دهد.

با توجه به اینکه هر تحول سیاسی در افغانستان، پیامدهای منطقه‌ای نیز دارد، وضعیت کنونی حاکم بر افغانستان چندان رضایت‌بخش همسایگان این کشور نیست. بیانیه روز یکشنبه وزارت خارجه ایران درهمین چارچوب قابل ارزیابی است و تصریح دارد، ایران درچارچوب تلاش‌های منطقه‌ای برای حل مشکلات افغانستان همچنان آمادگی دارد ظرفیت‌های خود را برای برقراری صلح و ثبات در این کشور و منطقه به‌کار گیرد.

لازمه پیاده‌سازی و تضمین صلحی پایدار و کارآمد در افغانستان مذاکرات بین گروه‌های افغان در سایه دولتی فراگیر با حضور همه جناح‌های سیاسی افغان امکان‌پذیر است.

نویسنده: علی کرمی

139/118

بیشتر بخوانید:

پایان عمر دولت وحدت ملی و لغو سمت ریاست اجرایی از ساختار سیاسی افغانستان/ تحلیل

وزارت خارجه ایران:  تهران برای حل مشکلات افغانستان حاضر به ایفای نقشی مؤثر است