ایران پرس- "مخالفت آمریکا با اعطای وام صندوق بین المللی پول به ایران برای تامین اقلام مورد نیاز مقابله با کرونا مصداق واقعی جنایت علیه بشریت است. ‌"

در پی اقدام کارشکنانه آمریکا درمخالفت با اعطای تسهیلات درخواستی ایران از صندوق بین‌المللی پول، «علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت: تحریم اقلام بهداشتی، اقدامی غیرقانونی و ضدحقوق بشری و نماد دشمنی آشکار ترامپ با ملت ایران است. در اینکه  تحریم های آمریکا برضد ایران مصداق جنایتی ضد بشری است، تردیدی وجود ندارد.

اکنون نیز با تشدید محدودیت های اقتصادی و بانکی و کارشکنی در استفاده از تسهیلات مالی نهادهای بین المللی، آن هم در شرایطی که سراسر جهان درگیر آثار بیماری و مرگ انسان ها و زیان های اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا است، نفرت از اقدامات ضد بشری آمریکا آشکارترشده است.

حدود یکماه قبل، زمانیکه تاثیرات شیوع کرونا بر اقتصاد کشورهای درگیر با این ویروس آشکار شد، «کریستالینا گئورگیوا»Kristalina Georgieva رئیس صندوق بین‌المللی پول از تخصیص یک بسته وام اضطراری 50 میلیارد دلاری برای کشورهایی که بیشترین درگیری را با ویروس کرونا دارند، خبر داد. نزدیک به 80 کشور عضو صندوق از جمله ایران برای استفاده از این وام اعلام نیاز کردند.

درخواست وام 5 میلیارد دلاری ایران از صندوق، ششم مارس با امضاء عبدالناصرهمتی، رئیس کل بانک مرکزی خطاب به رئیس صندوق بین‌المللی پول ارسال شد، اما در جریان بررسی درخواست کشورها، «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که واشنگتن با درخواست جمهوری اسلامی‌ مخالفت کرده و در صورت لزوم از حق وتوی خود در این مورد استفاده می‌کند.

وزیر امورخارجه آمریکا در توجیه این اقدام ضد بشری، ادعای نخ نما شده و بی اساس حمایت ایران از تروریسم، را تکرار کرد وایران را در شیوع گسترده ویروس کرونا مقصر دانست. آمریکا با اتهام زدن به ایران و زیر سوال بردن واقعیات و تحریف حقایق سعی دارد به هر بهانه ای و با هر ابزاری  به "تحریم های ظالمانه" خود ضد ایران مشروعیت ببخشد، اما حقایقی وجود دارد که نمی توان آنها را بازگو نکرد.

درخواست وام 5 میلیارد دلاری ایران از صندوق بین‌المللی پول، در واقع به گروگان سیاست های زورگویانه آمریکا تبدیل شده است. این دشمنی از یک سو ریشه در ماهیت سیاست های سلطه جویانه آمریکا دارد و از سوی دیگرناشی ازضعف های ساختاری در نهادهای بین المللی است.

صندوق بین‌المللی پول به عنوان یک نهاد پولی بین‌المللی با هدف توسعه همکاری جهانی در زمینه پولی و ارزی در سال 1945 تاسیس شد و تاکنون 189 کشور جهان از جمله ایران در آن عضو شده‌اند. حق رأی آمریکا و اروپا در این نهاد نزدیک به 49 درصد است و با توجه به این که تصمیم گیری در صندوق نیازمند جلب 89 درصد آراء است، آمریکا و اروپا از حق وتو برخوردارند. 

آمریکا سنگ بنای این سلطه را با سوء استفاده از شرایط بحران اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم و درست در شرایطی که رقبای اقتصادیاین کشور در گرداب مشکلات جنگ فرورفته بودند، بنا نهاد. آمریکا در کنفرانس برتون وودز با بنیان نهادن سه مرکز پولی ومالی صندوق بین‌المللی پول، بانک جهانی و گات توانست نبض نظام مالی جهان را بدست گیرد.

صندوق بین‌المللی پول در واقع نهادی زیرنفوذ آمریکاست و چندان هم عجیب نیست که چرا با وام درخواستی ایران مخالفت کرده است. این نهاد بین‌المللی پیشتر نیز اعلام کرده بود که به دلیل وجود اختلاف نظر میان اعضاء در به رسمیت شناختن «نیکلاس مادورو» به عنوان رئیس جمهوری ونزوئلا با درخواست وام این کشور برای مقابله با ویروس کرونا موافقت نشده است.

اگرچه  استفاده از تسهیلات صندوق بین المللی پول با توجه به سیاست های تحمیلی به این نهاد و تاثیر پذیری آن از فشارهای سیاسی، برای کشورهای عضو تبعاتی را به همراه دارد، با این حال این اقدام آمریکا، یک عمل خلاف بین المللی است.

این نهاد بین المللی نه تنها وظیفه اعطای وام به کشورهای عضو را دارد بلکه باید به نقش تعیین کننده خود برای کمک به اقتصادهای آسیب دیده از بحران ها، بدور از ملاحظات سیاسی عمل کند.

نویسنده: جمشید امین زاده

139/118

بیشتر بخوانید:

شمخانی: مخالفت آمریکا با اعطای تسهیلات درخواستی ایران، جنایت علیه بشریت است

درخواست ظریف از صندوق بین‌المللی پول برای مقابله با کرونا