مهرداد هاشمی - در ایران ۱۷ شوال که امسال مصادف با ۲۰ خرداد شده، روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای است؛ ورزشی که پیشینه ای کهن در فرهنگ ایرانی دارد و نمایانگر پیوند جوانمردی و قدرت روحی و جسمی است.
ورزش زورخانه ای و پهلوانی، ریشه در تفکر بزرگ شیعه و اسلام دارد و گود زورخانه و ورزش باستانی نماد فروتنی و تواضع ورزشکاران است که پهلوان در کنار پرورش جسم و تن، روحش را نیز از ناملایمت ها و صفات رذیله می زداید.
مورخان و اندیشمندان زیادی بوده اند که فضایل و فرهنگ غنی ایران را روایت کرده اند، همچون هرودت که در نوشته هایش از ایرانیان به عنوان قومی نیرومند نام برده و گفته است: ایرانیان بعد از پنج سالگی به فرزندان خود سه چیز را می آموختند: سواری، تیراندازی و راستی.
از این روست که می توان فهمید ورزش، مروت و صداقت ریشه در جهان بینی، فرهنگ و سبک زندگی آنان داشته است.
پس از ورود دین مبین اسلام، آداب اسلامی با این ورزش عجین شد و با تاثیرپذیری از سرشت جوانمردی امام علی(ع) و با توجه به فرهنگ ایرانی و اسلامی به مسیر خویش ادامه داد و اکنون به عنوان میراث اصیل ایرانی در جهان مطرح است.
شالوده زورخانه و ملزوماتش نه فقط جایگاه بالا بردن توانمندی جسم که کلاس درس اخلاق نیز است.
در ورودی، همیشه کوتاه تر از قد معمول انسان ساخته می شود که هنگام ورود و خروج با حالت تعظیم گذر کنند و افتادگی و ادب رعایت شود.
مرشد، هنرمندی با جایگاه اخلاقی والا که همواره اشعار حماسی فردوسی را با ضرب و زنگ برای هدایت و همراهی ورزشکاران می نوازد.
سنگ، تخته شنو، میل، کباده از ابزار و وسایل ورزشکاران است که پشت هر کدام حکایتی از بزرگی و اصالت نهفته است.
از سنت های زیبای فرهنگ زورخانه ای که نوع دوستی، اهمیت و همبستگی مردمی را نشان می دهد، گلریزان برای کمک به افرادیست که یا نیاز مالی دارند و یا برای تقدیر و تشکر و قدردانی از مرشد کمک هایی را اهدا می کنند.
از همین روست که رودکی پدر شعر فارسی، فضایل انسان واقعی و وارسته را این گونه بیان می کند.
گر بر سر نفس خود امیری مردی
گـر بر دگری خرده نگیری مردی
مـردی نبـود فتـاده را پــای زدن
گـر دسـت فتـاده گیـری مـردی
بیشتر بخوانید:
برگزاری سومین دوره مسابقات جهانی ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی در بجنورد
قهرمانی ایران در بخش تیمی ورزشهای زورخانهای جهان