ایران پرس: «محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران به منظور گفت ‌وگو با مقام های ترکیه در حوزه روابط دوجانبه و مسائل بین المللی در صدر هیأتی به ترکیه سفر کرده است.

جمشید امین زاده- وزارت امور خارجه ترکیه روز یکشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد؛ در این سفر تمام جنبه‌های روابط دوجانبه‌ مورد بحث قرار خواهد گرفت و درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی نیز تبادل نظر خواهد شد.

وزیر امور خارجه ایران پس از ترکیه، به مسکو نیز سفر می کند تا با وزیر امورخارجه روسیه هم درباره آخرین تحولات  منطقه و همچنین  توسعه روابط تهران- مسکو رایزنی کند.

روابط  تهران و آنکارا در سال های اخیر وارد مرحله جدیدی شده است.

در این راستا؛ دیپلماسی چندجانبه دو کشور در مجموعه نشست های "آستانه" و "سوچی" برای برون رفت از بحران سوریه، اقدامات مشترک برای برقراری  آتش بس و ایجاد منطقه عاری از تنش در سوریه و همکاری در مبارزه با تروریسم از مهمترین سرفصل های همکاری  در روابط ایران و ترکیه در سال های اخیربوده است.

این سطح از همکاری، روابط دو کشور را وارد عرصه تعاملات چند جانبه در جهت تقویت همگرایی های امنیتی منطقه ای  کرده است.

از این دیدگاه؛ چشم انداز روابط  در حوزه مناسبات سیاسی و امنیتی بیش از هر متغیری به پویایی سیاست  خارجی دوکشور در قبال  تحولات منطقه بویژه سوریه و شمال عراق بستگی دارد.

ولی گل محمدی، کارشناس مسائل ترکیه معتقد است؛ آنکارا سیاست "به صفر رساندن" مشکل با همسایگان را در چند سال گذشته در روابط خود با کشورهای منطقه دنبال کرده که این مسئله، سبب بهبود شرایط منطقه ای این کشور در غرب آسیا شده است.

سفر ظریف به ترکیه نیز موید همین نظر است و می تواند به معنای تقویت همگرایی در روابط خارجی ایران و ترکیه باشد.

ایران همواره بر حفظ ثبات  و تمامیت ارضی در سوریه تاکید کرده است و امروز هم همین نظر را دارد. 

با توجه به این مولفه ها؛ اهمیت مذاکرات ظریف در آنکارا  و در ادامه این سفر در مسکو را می بایست در چارچوب  پیگیری توافقات راهبردی درنشست های سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه ارزیابی کرد.

«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه؛ سال گذشته ودر حاشیه پنجمین دور اجلاس سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه، همکاری‌های سه جانبه در قالب روند آستانه را حرکتی در راستای  ثبات و امنیت سوریه و منطقه دانستند و با بیان اینکه در زمینه مبارزه با تروریسم دیدگاه مشترکی دارند، تاکید کردند :

الگوی همکاری سه جانبه ایران و ترکیه با روسیه در تامین امنیت منطقه می تواند با همکاری های سه جانبه و چند جانبه اقتصادی با همسایگان، به توسعه و ثبات منطقه  کمک کند.

اکنون در چارچوب روابط اقتصادی نیز فرصت های تازه ای پیش روی روابط دو کشور قرار دارد.

"محمود واعظی" رئیس کمیسیون همکاری‌های اقتصادی مشترک ایران و ترکیه اخیراً با اشاره به اعلام خبر بازگشایی مرزهای "بازرگان" و "هابور" از سوی، خانم پکجان، وزیر تجارت ترکیه، پس از شرایط سخت ناشی ازشیوع کرونا، از افزایش مناسبات و مبادلات تجاری دو طرف خبر داد.

با توجه به این اهداف و مواضع مطرح شده از سوی مقام های دو کشور؛ می توان گفت؛ مذاکرات ظریف و مقام های ترکیه در این سفر، علاوه براهداف راهبردی سیاسی، از جنبه اقتصادی نیز با توجه به منافع مشترک و ضرورت مقابله با تحریم های امریکا، موضوعی حائز اهمیت است.

بیشتر بخوانید:

ظریف به روسیه و ترکیه می‌رود