ایران پرس: مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق امروز (سه شنبه) در صدر یک هیئت بلندپایه اقتصادی و سیاسی وارد تهران شد.

جمشید امین زاده- نخست وزیر عراق را در سفر به تهران، وزیران امورخارجه، نفت، برق، دارایی، دفاع، بهداشت و مشاور امنیتی ملی عراق همراهی می کنند.

این سفر در حالی انجام می شود که ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دو روز قبل به بغداد سفر کرد و در دیدار با مقام های این کشور درباره روابط دو کشور و مسایل مورد علاقه دو طرف رایزنی کرد.

ایران و عراق مشترکات زیادی دارند و این پیوندها ایجاب می کند؛ روابط دو کشور در حوزه های مختلف گسترده تر شود.

عراق طولانی‌ترین مرز در میان همسایگانش را با ایران دارد و مزیت‌های اقتصادی ایران برای عراق به ویژه در موضوعات استراتژیک مانند برق و گاز کاملا روشن است.

آمریکایی‌ها اما با پذیرش این واقعیت ها مشکل دارند، لذا در سطحی گسترده در تلاش هستند تا روابط راهبردی ایران و عراق و پیوندهای ناگسستنی دو ملت را پر از شکاف و عدم مفاهمه نشان دهند.

در حالیکه موضوعاتی که از سوی تهران و بغداد در حال پیگیری است به روشنی نشان از اعتماد دو جانبه داشته و آینده روشنی را در مناسبات دو همسایه ترسیم می‌کند. 

لذا سفر نخست وزیر عراق در صدر هیاتی بلند پایه به تهران به دلایل متعدد ازسوی محافل سیاسی، دیداری راهبردی و فرصتی مهم برای رسیدن به تفاهم های جدی میان تهران و بغداد ارزیابی شده است. 

حسن کاظمی قمی، سفیر پیشین ایران در عراق در یادداشتی می نویسد: "امروز، روابط میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق به سطح همکاری‌های راهبردی کشیده شده است که طبیعتا این سطح همکاری‌‌های راهبردی می تواند دو کشور را به سوی یک ارتباط راهبردی سوق دهد."

در چنین شرایطی سفر الکاظمی به تهران با توجه به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته حاوی برنامه‌های ویژه وتصمیمات موثری خواهد بود.

بویژه آنکه در سفر دوسال قبل رئیس جمهور ایران به بغداد، توافقنامه هایی در زمینه خط آهن بین شهر خرمشهر و بصره، ایجاد و توسعه شهرک های صنعتی، روادید سفر بین دو کشور، مسائل گمرکی و همکاری های بهداشتی و پزشکی امضا شد.

با این حال؛ استفاده مطلوب و وسیع از تنوع موجود در مناسبات  ایران و کشورهای همسایه  نیازمند ثبات و امنیت در منطقه است.

به همین دلیل همکاری در حوزه امنیت از اولویت ها در سیاست کلان جمهوری اسلامی ایران نسبت به کشورهای همسایه و از جمله عراق محسوب می‌شود.

نقش تاثیر گذار ایران در مبارزه با داعش و گروه های تروریستی وپیروزی های پی در پی عراق و سوریه بر تروریسم؛ اقدامات  ثبات ساز ایران در منطقه را به اثبات رسانده است.

در شرایط فعلی نیز اهداف و منافع مشترکی میان ایران وعراق وجود دارد.

در این چارچوب علاوه بر مولفه های امنیتی، وجود مرزهای مشترک و گذرگاه‌های مرزی، وجود اماکن مقدس در دو کشور و فرصت ها برای کمک  و مشارکت در سازندگی بعد از جنگ از زمینه ‌هایی است که می‌تواند همکاری‌های دو جانبه را گسترش  دهد. 

لذا در جمعبندی اهمیت این سفر و تاثیر آن بر آینده روابط  وهمکاری‌های دو کشور می توان گفت که سه دلیل  برای تقویت و گسترش روابط وجود دارد:

دلیل اول؛ ظرفیت‌های متنوعی است  که در روابط  میان دو کشورهمسایه وجود دارد.

دلیل دوم؛ اهداف و منافع مشترک میان ایران و عراق است که در شرایط خاص و ویژه‌ در منطقه، حول محور امنیت و مبارزه با تروریسم و اشغالگری قرار دارد.

دلیل سوم؛ اراده مقام های دو کشور برای توسعه و تقویت همکاری ها بر اساس منافع ملی و اصل استقلال در روابط  است.

مجموعه این دلایل، زمینه‌هایی را ایجاد کرده است که می تواند همکاری‌های تهران و بغداد را گسترش داده  و آن را به سمت همکاری‌های راهبردی سوق ‌دهد.

بیشتر بخوانید:

ورود مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق به تهران/ پخش زنده از ایران پرس

بغداد؛ دیدار ظریف و الکاظمی