حسین امیرعبداللهیان، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی و مدیرکل امور بینالملل مجلس در گفتوگویی اختصاصی به سوالات خبرنگار ایران پرس در باره تحولات منطقه از جمله توافق امارات - اسرائیل، حوادث لبنان و نیز قطعنامه امریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران پاسخ گفت:
ایران پرس: پس از اینکه الحاق کرانهباختری به فلسطیناشغالی شانسی برای پیادهسازی پیدا نکرد، ترامپ از توافق امارات و اسرائیل در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رونمایی کرد. پیامدهای منطقهای و بینالمللی این اقدام بیان بفرمایید؟
امارات در معادلات منطقهای هیچ نقشی نداشته که سازش این کشور با رژیم صهیونیستی که از نهان به آشکار تبدیل شده است، تاثیر خاصی روی مساله فلسطین داشته باشد.
آنچه بر مساله فلسطین تاثیر دارد، مقاومت بوده و این مقاومت فلسطینی است که در معادلات سیاسی نقش مهمی دارد؛ حاکمان امارات در طول تاریخ هیچ نقشی در حمایت مقاومت و ملت فلسطین نداشتهاند.
خطای راهبری امارات در امضای توافق با رژیم اسرائیل در چند بعد قابل پیگیری و ارزیابی است. نخست اینکه، قدس قبله نخست مسلمانان بوده و این سازش اماراتیها خیانت به امت اسلامی است.
دوم اینکه ملت فلسطین در 7 دهه گذشته از انتفاضه سنگ تا انتفاضه موشک در برابر رژیم صهیونیستی ایتسادگی کرده، و خالی کردن پشت مردم فلسطین به عنوان یک کشور عربی خیانت به آرمان و ملت فلسطین است.
سوم اینکه، اماراتیها با کار اشتباه خود، پای رژیم جعلی صهیونیستی را به منطقه و آبهای خلیجفارس باز کردند و با این کار، اماراتیها از خود صهیونیستها آسیب جدی خواهند دید.
همانطور که مقامات جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند، ایران در برابر اقدام امارات سکوت نخواهد کرد و اماراتیها بابت خیانت به صلح و امنیت در منطقه خلیج فارس تاوان سنگینی خواهند پرداخت.
ایران پرس: آمریکا تاکنون برای حل مساله فلسطین و تحقق صلح در منطقه غرب آسیا طرحهای مختلف ارائه کرده اما هر کدام به سبب نادیده گرفتن حقوق و آرمان فلسطینیان با شکست روبهرو شده است. بهترین راهکار حل مساله فلسطین با توجه به مطرح بودن طرح دموکراتیک ایران چیست؟
ایران دو طرح را در این زمینه مطرح کرده است. طرح نخست اینکه، مقاومت نقش تعیین کنندهای در فلسطین دارد و خواهد داشت و رژیم صهیونیستی هم نشان داده است به جز منطق قدرت، دیگر هیچ منطقی را نمیپذیرد.
با این حال، جمهوری اسلامی ایران، طرحی دموکراتیک برای حل مساله فلسطین ارائه کرده و بارها رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره آن صحبت کردند و ایران این طرح را در سازمان ملل به ثبت رسانده است.
طرح ایران معروف به همهپرسی و برگزاری رفراندوم است تا مردمان اصیل سرزمین فلسطین از یهودی، مسیحی و مسلمان در آن شرکت کنند و درباره آینده خودشان تصمیم بگیرند و دولتی فلسطینی تشکیل دهند.
دولت منتخب فلسطینی برآمده از مردمان اصیل فلسطینی باید درباره اشغالگران و رژیم ناخوانده صهیونیستی تصمیم بگیرد تا این رژیم مجبور شود برگرد به هرجایی که از آنجا آمده است.
طرح دموکراتیک ایران هرگونه اتخاذ تصمیمی را در قالب رفراندوم به مردم فلسطین واگذار کرده و این طرح، بهترین راهحل سیاسی مطرح شده است تا بحران فلسطین به نتیجه برسد.
ایران پرس: با توجه به حضور اقتصادی، رسانهای و امنیتی اسرائیلیها در امارات پس از امضای توافق با این کشور، این حضور چه تاثیری بر معادلات امنیتی، سیاسی و اقتصادی منطقه خلیج فارس دارد؟
تردیدی وجود ندارد که طرح سازش بین امارات و رژیم صهیونیستی و ارتباطات اقتصادی، امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک بین دو طرف، سرزمینهای اشغالی را ناامنتر خواهد کرد.
طرح سازش بین امارات و رژیم صهیونیستی، امارات را نیز دچار غضب فلسطینیها و این کشور را ناامن خواهد کرد.
ایران پرس: پس از اینکه قطعنامه آمریکا برای تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت شکست خورد، دونالد ترامپ گفت، آمریکا به زودی مکانیسم ماشه را فعال میکند. با توجه به انزوای تاریخی آمریکا در شورای امنیت، این کشور از نظر حقوقی امکان استفاده از مکانیسمماشه را دارد؟
آمریکا و کاخ سفید صرفنظر از ترامپ و غیر ترامپ تاکنون هر اقدام و دشمنی را که خواسته، ضد جمهوری اسلامی ایران انجام داده است.
مضحکترین بخش کار دونالد ترامپ همین بخش است که از مکانیسمماشهای صحبت میکند که در درون یک توافقنامهای و ذیل قطعنامه 2231 شکل گرفته است که مدتها از آن خارج شده است.
لذا وقتی آمریکا از قاعده پیشبینی شده در متنی خارج شده و بازگشت دوباره به این متن، یک مساله کاملا مضحک، خندهدار و بیشتر یک اقدام روانی و ادامه فشارهای سیاسی آمریکاییهاست.
حقیقتا اما آمریکاییها شکست بسیار بزرگ و سنگینی در شورای امنیت سازمان ملل متحد خوردند و شکافی که بین آمریکا و برخی متحدانش در شورای امنیت پیش آمد، نشاندهنده عمق استیصال آمریکا در برابر ملت ایران است.
ایران پرس: انفجار در بندر بیروت به استعفای دولت لبنان منجر شد. افراد و گروههای خاص با تشنجآفرینی در لبنان چه اهداف ملی و منطقهای را دنبال میکنند؟ این درحالی است که به نظر میرسد ارتباطی بین انفجار، تداوم اعتراضها و در نهایت استعفای دولت لبنان وجود دارد.
صرفنظر از اینکه انفجار در بندر بیروت، یک حادثه بوده یا یک اقدام خرابکارانه با اهداف مشخص؛ من جز اون دسته از افراد هستم که خوشبین نیستم، انفجار بندر بیروت صرفا یک حادثه ساده بوده باشد.
ضمن اینکه باید منتظر اعلام رسمی بررسی مقامات لبنان از حادثه بندر بیروت بود، اما اتفاقی که رخ داد، از این منظر قابل بررسی است که چه طرفهایی سود میبرند. آمریکاییها همیشه بهدنبال بیدولتی در لبنان، تغییر دولت، تغییر مجلس، تغییر قواعد بازی و خلع سلاح حزب الله لبنان بودند و در نتیجه، بیشترین سود از انفجار در بندر بیروت میبرند.
رژیم صهیونیستی هم اخیرا مواجه شده بود با هشدار حزب الله لبنان که هر اقدام این رژیم ضد نیروهای حزب الله و منافع آن با پاسخ قاطع حزب الله رو به رو خواهد شد؛ حتما این پاسخ داده خواهد شد. با اتفاق رخ داده شده، رژیم صهیونیستی فکر میکند، برنده این بازی است.
آمریکا و صهیونیستها از سال 2011 با استفاده از ابزار گروه تروریستی داعش، زیرساختهای عراق و سوریه را درچارچوب اهداف رژیم صهیونیتسی تخریب کردند. در چنین شرایطی، ویران شدن بندر بیروت و آسیب جدی که به پایتخت لبنان وارد شده، در این راستا قابل تحلیل است و نمیتوان، صرفا درچارچوب یک حادثه، به سادگی از مساله انفجار بندر بیروت گذشت.
ضمن اینکه نباید فراموش شود که تحولات منطقه کاملا به هم پیوسته است و نمیتوان تحولات در تک تک واحدهای سیاسی را جداگانه بررسی کرد و باید در قالب یک پکیج کامل نگاه کرد.
اما نکته مهم اینکه، محور مقاومت در منطقه بازیگر اصلی است و تاثیرگذار اصلی را محور مقاومت دارد. محور مقاومت در لبنان، سوریه و منطقه، (حزب الله، جنبش حماس و جنبش جهاد اسلامی) حرف نهایی را میزنند و صرف یک طرح سازش بین امارات و رژیم صهیونیستی نمیتواند چیزی از عظمت محور مقاومت در منطقه بکاهد.