نشست وین پس از آن برگزار میشود که ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته در تهران در مذاکراتی سازنده، به توافق تازهای در خصوص گسترش همکاریها دست یافتند.
براساس این توافق، ایران فعالیتهای راستیآزمایی را برای حل و فصل موضوعات ادعایی تسهیل میکند و بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات، آژانس هیچ سوال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهای فراتر از آنچه ایران اظهار کرده، ندارد.
در همین خصوص «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توئیتی این توافق را خبری خوب از تهران ارزیابی کرد و نوشت: همزمان، ما به تلاشمان برای حفظ برجام در جلسه هفته آینده کمیسیون مشترک ادامه میدهیم.
اکنون «سیدعباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران وارد وین شده است و پیش از نشست مشترک برجام، با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، برخی رئیسان هیاتهای شرکت کننده در نشست وین همچنین وزیر امور خارجه اتریش دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
این گفتوگوها در حالی استمرار دارد که قراین و شواهد زیادی نشان می دهد، سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران، به بنبست رسیده است. «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در همین خصوص اخیراً در پیامی توئیتری نوشت: صراحتاً میگویم که ما باید به دو دلیل این توافق (برجام) را حفظ کنیم: اول اینکه هیچ جایگزین مؤثری برای آن وجود ندارد. این ایده که ما میتوانیم یک توافق دیگر داشته باشیم و آن را «توافق ترامپ» مینامیم، اصلاً امکانپذیر نیست. 12 سال طول کشید که اختلافات کنار گذاشته شد تا یک توافق حاصل شود.....
با وجود همه مخالفتها و انتقادها، وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر تلاش کرد، سیاست ایالات متحده را در سازمان ملل پیش ببرد و با این رویکرد درخواست فعالسازی مکانیسم ماشه را طی نامهای به رییس شورای امنیت ارائه داد.
این تلاش نیز به جایی نرسید و در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام شد با توجه به نظر مخالف اکثریت قریب به اتفاق اعضا با درخواست آمریکا، اقدام دیگری برای آن نمیتواند انجام شود.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از این در نامهای به رئیس دوره ای شورای امنیت سازمان ملل تصریح کرده بود، آمریکا بنا به دلایل متعدد هیچ حقی برای «احیای مفاد قطعنامههای لغو شده» علیه ایران ندارد.
آمریکا با صراحت مشارکت در برجام را پایان داده و رسماً هرگونه حقی برای استفاده از سازوکار حل اختلاف را منتفی کرده است. دولت آمریکا همچنین در 11 مه 2018 به تمامی مشارکتکنندگان در برجام اطلاع داد، این کشور دیگر مشارکتی در نشستها و فعالیتهای مرتبط با برجام نخواهد داشت.
اکنون نیز تشدید مخالفت ها با سیاست ضد برجامی آمریکا یک پیام روشن دارد مبنی بر اینکه استراتژی یکجانبه واشنگتن، دیگر برای جامعه بین المللی پذیرفتنی نیست؛ آنگونه «سعید خطیبزاده» سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پیش از این درباره برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین اظهار کرده است: انتظار میرود صدای واحدی که در برجام بوده در کنار سرکشی و یکجانبهگرایی آمریکا شنیده شود. 113
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
عراقچی وارد وین شد
بیانیه مشترک تهران؛ حُسننیت ایران و انتظارها از آژانس
بیانیه ایران در سالگرد انعقاد برجام؛ تاکید بر اتخاذ موضع قاطع در قبال رفتار غیرمسئولانه