تهران- ایران پرس: سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت، با رفع تحریم‌های تسلیحاتی، ایران می‌تواند به فعالیت‌های خود درچارچوب معاهده‌های بین‌المللی ادامه دهد.

«سعید خطیب‌زاده» روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرگزاری ایران‌پرس درباره اظهارات «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا مبنی بر آنکه "هر شخص حقیقی یا حقوقی با ایران تجارت اسلحه داشته باشد، تحریم می‌شود" تصریح کرد: اظهارات پمپئو نشان می‌دهد آمریکایی‌ها نمی‌توانند باور کنند که تحریم‌ها شکست خورده است. 

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد، ایران موفق شد باردیگر یکجانبه‌گرایی آمریکا را متوقف کند و آنچه با رفع تحریم‌های تسلیحاتی رقم خورد یک دستاور برای جمهوری اسلامی است.

خطیب زاده با بیان اینکه ایران طی پنج سال گذشته ذره‌ای سیاست‌های دفاعی خود را تغییر نداده است، عنوان کرد: دیروز هم محدودیت‌های تسیحاتی ملغی شد؛ البته فشارهای آمریکا وجود دارد. آنها در موضوع دارو، غذا و نیازهای ملت فشار خود را وارد می‌کند اما عهد دولت باقی است که باید نیازهای ملت تامین شود.

به گفته این دیپلمات ارشد، ایران 90 درصد نیازهای دفاعی خود را آنگونه که وزیر دفاع مطرح کرده، در داخل تامین می‌کند و البته مانند آمریکا نیست که به دنبال فروش سلاح‌های کشنده برای کشتار غیرنظامیان در یمن باشد بلکه ایران مسئولانه عمل خواهد کرد.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره چگونگی حضور ایران در بازار تسلیحات، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همزمان با رفع محدودیت‌های تسلیحاتی، نیازی به خرید سلاح ندارد زیرا قدرتش را از مردم می گیرد و سیاست تهران در این زمینه «مسئولانه» است.

افغانستان آباد و مستقل را به نفع همه می‌دانیم

خطیب زاده در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران، افغانستان آباد، مستقل، توسعه‌یافته و با صلح و ثبات را به نفع همه می‌داند، گفت: ‌ایران می‌تواند کمک اصیلی برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی باشد که نتیجه آن سربلندی و موفقیت دولت و ملت افغانستان و پاسداری از دستاوردهای آنها خواهد بود.

وی با اشاره به حضور «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در تهران و دیدارهای وی با مقامات کشورمان تصریح کرد: محور ملاقات‌ها تحولات افغانستان، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی و مسائل دوجانبه است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره بحران قره‌باغ و اصابت موشک‌های دو طرف به مناطقی از ایران نیز بیان کرد: خط قرمز ایران امنیت شهروندان است. نیروهای مسلح اخطارهای لازم را داده و توجیهات طرف مقابل را شنیده است. گفته‌ایم هر گونه تعرض به ایران حتی اگر سهوی باشد، جواب داده می‌شود. 

آغاز مذاکرات ایران و اوکراین در تهران درباره سقوط هواپیمای اوکراینی

خطیب زاده همچنین درباره آغاز مذاکرات ایران و اوکراین در تهران درباره سقوط هواپیمای اوکراینی گفت: هیات اوکراینی وارد ایران شده و از صبح امروز مذاکرات خود را با  تیم ایرانی به سرپرستی معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه آغاز کرده است.

 وی سقوط هواپیمای اوکراینی را یک تراژدی عنوان کرد و تاکید کرد: احقاق حقوق خانواده جان باختگان این سانحه وظیفه جمهوری اسلامی بود و ایران از روز اول همکاری کاملی در این باره داشته است. 

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه کانادا در این ماجرا طرفیت ندارد، اظهار داشت: طرف ما اوکراین است و مذاکرات درباره جبران خسارت‌ها در جریان است که براساس معاهداتی که ایران در آن عضو است، انجام می‌شود. 

خطیب زاده با اشاره به ادبیات سخیف وزیر امور خارجه کانادا نیز تصریح کرد: من سال‌ها به عنوان دیپلمات در کانادا بودم. رفتار غیردیپلماتیک وزیر خارجه کانادا چیزی نیست که در پشت درهای بسته دیده می‌شود. در پشت درهای بسته آنها مودب هستند و حرف‌هایشان نشان از درخواست برای حضور در مذاکره است چون آنها می‌دانند که طرفیت در مذاکرات ندارند. 

وی همچنین با تکذیب خبر بلوکه شدن پول‌های ایران در چین، یادآور شد: پول‌های جمهوری اسلامی در چین در جهت منافع ایران به کار گرفته شده و این متفاوت با دارایی‌های بلوکه شده در کره جنوبی یا ژاپن است.

سخنگوی وزارت خارجه درباره حملات سایبری به مراکز دولتی بیان کرد: روزانه ده‌ها حمله بسیار وسیع به نهادها، دستگاه‌ها و سامانه‌های ایران انجام می‌شود و هزاران حمله کوچک و متوسط. برخی از کشورها که در مرکزیت آنها آمریکا است، جنگ سایبری علیه ایران آغاز کرده‌اند اما ما ناتوان نیستیم و این کار از مجاری خود دنبال می‌شود. البته مرجعی که در این باره باید اظهارنظر کند، ما نیستیم.

مذاکرات با کره جنوبی به کندی انجام می شود

خطیب زاده در ادامه درباره آزاد شدن منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی ابراز داشت: منابع ایران در کره جنوبی چندین میلیارد است و مذاکرات ما برای تخصیص و آزادسازی آنها برای تامین منابع مورد نیاز در حال انجام است اما مذاکرات به کندی پیش می‌رود. وزارت بهداشت هم به شکل روزانه و منظم و هم در روند هفته‌ای یک بار، در حال رایزنی با طرف کره‌ای است.

وی با بیان اینکه مذاکرات به سطح مطلوب هم نرسیده است و دستاوردهای آن ناچیز بوده است، گفت: دولت کره جنوبی اگر هرچه زودتر به تعهداتش عمل کند، برای روابط دو کشور و ملت بهتر است.

لغو محدودیت‌های تسلیحاتی ربطی به تحریم‌های ثانویه ‌آمریکا ندارد 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اقدامات وزارت امور خارجه برای تامین نیازهای دارویی کشور گفت: ایران در جنگ تحمیلی از سوی آمریکا قرار دارد و چاره‌ای جز پیروزی در این جنگ نداریم.

خطیب زاده با تاکید بر اینکه در بسیاری از ابعاد هم پیروزی به دست آورده‌ایم، عنوان کرد: لغو محدودیت‌های تسلیحاتی ربطی به تحریم‌های ثانویه آمریکا ندارد. 

وی اضافه کرد: ما مسلما در خصوص رفع تحریم‌های اقتصادی به خاطر فشارهای آمریکا، ناتوانی شرکای ما به ویژه اروپایی‌ها ونقض عهد و پیمان سه کشور اروپایی دچار مشکل بوده‌ایم ولی این ذره ای از وظیفه دولت و حاکمیت کم نمی‌کند. وظیفه دولت و حاکمیت تأمین نیازهای ملت است و قول و وعده و عهد ما به ملت این است که تا آخرین لحظه با ملت هستیم.

برخی حکام عرب اشکال شناختی دارند

سخنگوی وزارت خارجه درباره سازش برخی کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی و بهره برداری از این موضوع از سوی «دونالد ترامپ» برای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور خاطرنشان کرد: اتفاقی که بین معدودی از حکام عربی با رژیم صهیونیستی رخ داد، فقط مرتبط با موضوع داخلی آمریکا و ترامپ نیست. اما این حکام اشکال شناختی دارند و فکر می‌کنند می‌توانند موقعیت خود را در آینده سیاسی آمریکا بازتعریف کنند یا مشمول امتیازهایی در موضوع امنیت شوند.

خطیب زاده با اشاره به تظاهرات‌ در سرزمین‌های اشغالی فلسطین ضد نخست وزیر رژیم صهیونیستی ابراز داشت: فاسدترین نخست‌وزیر تاریخ رژیم صهیونیستی، الان در صحنه سیاسی این رژیم قرار دارد و عجیب است که بدترین سیاستمداران دنیا همدیگر را پیدا کردند. متاسفم که سیاستمداران فاسد به برخی حکام عرب تسری پیدا کرده و این باعث شرمندگی است.

باکو و ایروان اجازه ندهند کار از دستشان خارج شود

وی در ادامه درباره حملات به مناطق غیرنظامی در بحران قره‌باغ گفت: ایران با نگرانی و از نزدیک تحولات در مرزهایش با جمهوری آذربایجان و ارمنستان را پیگیری می‌کند و ما با هر دو طرف در تماس دائم هستیم. به هر دو طرف گفته‌ایم و بار دیگر هم می‌گوییم که اجازه ندهند درگیری از دست خارج شود. حقوق اسرا و غیرنظامیان را رعایت کنند و به شهرها حمله نکنند و سعی کنند به تعهدات درباره آتش بس پایبند باشند.

خطیب زاده اضافه کرد: ما هم سعی کردیم کمک آنها باشیم که ضمن رعایت قوانین و حقوق بین‌الملل غیرنظامیان و بیگناهان و حتی اسرای جنگی آسیب نبینند.

117