تهران- ایران پرس: نایب رئیس مجلس شورای اسلامی درباره جایگاه این نهاد در کشور گفت: مجلس شورای اسلامی نهاد اصلی قانونگذار در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران و نهاد اصلی نظارت کننده است.

سیدامیرحسین قاضی زاده‌هاشمی، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت روز مجلس در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری ایران پرس به تبیین جایگاه و عملکرد این نهاد در کشور پرداخت.

به عنوان سوال اول در مقام نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اهمیت و جایگاه این نهاد قانونگذاری را در ایران بیان بفرمایید.

مجلس شورای اسلامی نهاد اصلی قانونگذار در نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران و نهاد اصلی نظارت کننده است. مجلس برای مجموعه حاکم در روابط کشور از جمله سایر قوا حکم می‌گذارد. حضرت امام خمینی (ره) می‌فرمایند: مجلس در راس امور است.

مسئله دیگر عدالت بخشی است؛ ترکیب نمایندگان از مناطق، اقوام و مذاهب مختلف کشور با این هدف صورت می‌گیرد که این مقررات‌گذاری و روش اداره کشور باعث بی‌عدالتی در هیچ جنسیتی، هیچ قومیتی، هیچ مذهبی نشده است. به همین دلیل است که اگر دولت بخواهد از بودجه ای استفاده کند و یا برنامه ای دارد باید به تصویب مجلس برساند.

مجلس مجموعه ای دارد به نام هیات تطبیق مصوبات و مقررات با قوانین که اگر در جایی دولت خلافی یا خطایی کرده باشد بخشنامه دولت را باطل کند، بنابراین مجلس جایگاه بسیار قدرتمندی دارد.

موضوع اقتصاد و معیشت مردم یکی از دغدغه‌های اصلی کشور است راهکار و برنامه های مجلس یازدهم را برای رفع مشکلات اقتصادی مردم بیان بفرمایید.

در حل مسائل کشور داشتن برنامه و فکر به تنهایی توسط مجلس یا دولت باعث حل آن مسائل نمی‌شود. مجموعه مجلس و دولت باید به یک راهکار مشترک برسند. در حال حاضر تفاوت نگاه در بین دولت و مجلس درباره حل و فصل موضوعات کشور وجود دارد.

یک بخش در نحوه حمایت از تولید و بخشی تنظیم بازار و همچنین رسیدگی به معیشت افراد آسیب‌پذیر و کنترل نقدینگی کشور است. در این زمینه دو مکتب مختلف می‌بینیم. وقتی می‌گوییم مجلس یعنی اکثریت نمایندگان و ممکن است در بین نمایندگان هم اختلاف نظر وجود داشته باشد اما نوع نگاه حاکم بر دولت یک نگاه جهانی سازی در عرصه سیاست و اقتصاد است و این دوگانگی که در مکتب دولت و مجلس است و به علاوه دولت برنامه روشنی برای هماهنگ کردن با مجلس ندارد، اختلاف وجود دارد و از طرفی بی‌برنامگی نیز در کارهای دولت وجود دارد.

اقدامات مجلس کارهای مُسکن است برای ترمیم وضعیت حادی که ایجاد شده است. اگر بخواهیم کار راهبردی انجام بدیم حتما مجموعه قوا باید به اجماعی برسند ولی تصمیم گیر آخر مجلس است ولی چون مجری دولت است طبیعتا باید دولت کارهای راهبردی را به مجلس مطرح کند.

مجلس یازدهم در سال جهش تولید چه اقداماتی در عرصه اقتصادی در حوزه داخلی و خارجی اتخاذ کرده تا اقتصاد کشور در برابر تحریم‌ها مصون بماند؟

مجلس در این زمینه در دو سطح کار می‌کند؛ یکی اصلاح نهادهای اقتصادی از جمله نظام مالیاتی، کمک به نهادهای تولیدی و بخش دیگر رسیدگی به معیشت مردم است. به طور مثال طرح مسکن، طرح معیشت و طرح مالیات بر خانه‌های خالی و طرح‌هایی از این قبیل در این دو سطح قابل تحلیل و رسیدگی هستند.

با پایان دوران ترامپ، بایدن برای بازگشت آمریکا به توافق هسته ای شرط‌های فرا برجامی تعیین کرده است، مجلس یازدهم چه موضعی در برابر بایدن دارد؟

برجام یک پیمان بین‌المللی است که فقط طرف ایرانی آن را رعایت می‌کند و هیچ طرفی حتی دوستان ما مانند چین و روسیه هم در زمینه اجرای آن هیچ کمک جدی نمی‌کنند که البته ما از آنها بیشتر از این انتظار داریم. اروپا نیز هیچ کمکی نکرده است و امریکا که به طور کامل برجام را تخریب کرده است امیدی به احیای برجام و یا برگشت امریکا به آن نداریم.

ایران نباید معطل این معاهده و اجرا شدن یا نشدن آن شود. بایدن و یا هر رییس جمهور دیگری هم در امریکا هر نظری دارد بگوید. ایران ابزار زیاد و قدرتمند، کشوری پهناور، نیروهای انسانی فنآور و منابع  معدنی و طبیعی و مالی زیاد و کشورهای همسایه زیادی دارد که با تمام این امکانت می‌تواند اقتصاد کشور را بسازد و رشد دهد و تجارت کند.

ایران در مرکز چهار راه جهان قرار گرفته است و کشوری نیست که قابل محدود کردن باشد و اگر به مردم اعتماد کنیم و کار را به مردم واگذار کنیم پاسخ مناسب خواهیم گرفت. ما در تامین امنیت، حفظ مرزهای کشور، مسائل فرهنگی به مردم اعتماد کردیم و نتیجه گرفتیم و در عرصه اقتصاد و مدیریت کشور هم اگر به مردم اعتماد کنیم نتیجه خواهیم گرفت.

برجام یک سندی است که بین طرفین امضا شده است و یک طرف از آن بیرون آمده و لزومی ندارد برای اینکه بخواهد برگردد، مذاکره شود. این دور مذاکرات تا کی می‌تواند ادامه داشته باشد. اگر به این قرارداد عمل نشود و تعطیل شود و دشمنان ایران هر خلافی انجام بدهند، عالی‌ترین فرد نظامی کشور را به شهادت برساند و به خاطر پیمانی که خود از آن بیرون رفتند، بخواهند برگردند و ما با آنها مذاکره کنیم به غیر از تحقیر ملت و از بین رفتن عزت ایران چه خواهد داشت.

یکی از دلایلی که باعث موضع‌گیری کشورهای عربی جنوب خلیج فارس علیه ایران شد، رفتار ما در برجام بود، زیرا ما اقتدار ملت ایران را شکستیم و باعث شد رفتار آن‌ها تغییر کند و با اسراییل علنا رابطه ایجاد کنند.

ماه های پایانی دولت آقای روحانی است و به مرور انتخابات سال 1400 مورد بحث قرار می گیرد، آیا شما به عنوان کاندیدا وارد انتخابات نمی شوید؟ حضور آقای قالیباف و رئیسی در انتخابات قطعی است و نظر شما درباره حضور روسای قوا در انتخابات چیست؟

در حال حاضر ریسان قوا کارهای مهمی برای رسیدگی دارند و اگر قرار باشد به مردم خدمت کنیم باید به کارهای خودمون برسیم و مردم از ما انتظار ندارند ذهن ما درگیر مسائل دیگری شود. هر خدمتی برای افراد مسئول تفسیر سیاسی می‌شود و عده ای که رقبای سیاسی فرد هستند تبلیغاتی خلاف اقدامات آن مسئول انجام میدهند تا به هدف سیاسی خود دست نیابد. طرح برخی از نام ها به عنوان کاندیدا در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 بهانه شده است تا عده ای به خود اجازه دهند کارهای مجلس را قفل کنند و این مسائل نباید رسانه‌ای شود.

به هر حال تعدادی از رجال سیاسی و مذهبی کشور از باب واجب کفایی بعد از زمان ثبت نام‌ها و تایید شورای نگهبان معرفی می‌شوند. در حال حاضر هر فرد باید به مسئولیت خود بپردازد. ما مسائل اقتصادی مهم داریم و بن‌بست‌های اقتصادی در زندگی مردم است و مردم انتظار ندارند به گمانه‌‌زنی و مسائل و تحلیل‌های اینچنینی بپردازیم. در شرایط کنونی و با وجود مشکلات اقتصادی زمانی برای پرداختن به مسئله انتخابات ریاست جمهوری 1400 نیست.

کشور ما چهره‌های زیادی برای خدمتگزاری به مردم دارد. اصل در حکومت اسلامی بر نپذیرفتن مسئولیت است. اگر به اندازه کافی افراد وجود نداشته باشند افراد شایسته باید این مسئولیت را قبول کنند. اگر افراد صالح باشند نیاز به حضور مسئولین دیگر در ریاست جمهوری نیست ولی در صورتیکه فرد اصلح وجود نداشته باشد این افراد برای خدمت مردم باید حضور پیدا کنند. با توجه به شرایط کشور فرد باید ببیند صلاحیت پذیرفتن این مسئولیت را برای حل مشکلات کشور، برنامه و اجماع سیاسی دارد یا خیر.

آرایش سیاسی انتخابات 1400 را چگونه ارزیابی می‌کنید و پیش بینی شما از گزینه‌های اصلی و مطرح اصولگرایان و اصلاح‌طلبان برای حضور در انتخابات چیست؟

جریانات مختلف در عرصه انتخابات حاضر خواهند شد. دو جریان سنتی داریم اصلاحات و اصولگرایان؛ احزاب دیگر همچون جریان اعتدال‌گرایان که با اصلاحات پیوند خورده‌اند و جریان مستقل، جریانی که نه وابستگی به اصولگرایان دارند و نه اصلاح‌طلبان. اسامی زیادی برای کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری برده شده و این مسئله باعث امیدواری است که کشور ما در این سطح رجال برای ریاست جمهوری دارد.

از طرفی انتقاد هست که چرا سازوکار حزبی جریانی نداریم که بتواند این را منسجم کند و سازمانی نداریم به عنوان یک حزب و جریان سیاسی که این افراد را متشکل و پشتیبانی کند که هر کدام از این افراد برای ریاست جمهوری چه عقبه‌ای دارند برای اینکه برای اداره کشور انها را حمایت کند.

مباحثی درباره رئیس جمهور شدن یک فرد نظامی و همچنین کاندیدای خانم در انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده است، نظر شخصی شما در این باره چیست؟

ملاک برای کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اصلح بودن فرد است. اصلح بودن فرد ربطی به جنسیت یا شغل و اینکه نظامی باشد یا خانم باشد ندارد. باید فرد و تیمش صلاحیت و برنامه‌ای روشن برای اداره کشور داشته باشد و همچنین به دورنمایی از آینده کشور و روابط بین‌الملل، پیرامون ایران و قومیت‌ها، جمعیت، ظرفیت‌ها و توانمندی‌های کشور شناخت داشته باشد. فردی که کاندیدای ریاست جمهوری می‌شود باید یک جریان اجرایی برای اداره کشور و رسیدگی به امور مردم بسیج کند هرکسی بتواند این صلاحیت‌ها را ایجاد کند چه قاضی، چه روحانی یا چه نظامی باشد می‌توان برای کاندیدایی ریاست جمهوری به آن مراجعه کرد. افراد ضد انقلاب تلاش می‌کنند کشور را دوقطبی کنند و جریان‌های خودی و ملت ایران باید مراقب باشند در این دام نیافتند.

پیش بینی شما از انتخابات سال 1400 چیست و کدام احزاب است شانس بیشتری برای پیروزی برخوردار هستند و آیا تغییر دولت در آمریکا بر انتخابات ایران تاثیرگذار است؟

حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 پرشور خواهد بود. ما دوره سختی را گذراندیم و برای اینکه این دوره سخت به پایان برسد مردم در انتخابات مشارکت جدی خواهند کرد. مردم مطالبه تغییر همه جانبه، بنیادین و انقلابی دارند یعنی شرایط موجود اقتصادی و اجتماعی را نمی‌خواهند و خواستار تغییر هستند.

کسانیکه در این مدت امتحان خود را پس داده‌اند دیگر شانسی برای پیروزی در انتخابات ندارند. همچنین مسئله مردم با روی کار آمدن بایدن و یا روابط بین‌الملل حل نمی‌شود و کسانیکه فکر می‌کنند با روی آمدن بایدن اوضاع بهتر می‌شود اشتباه می‌کنند. مسئله تنبلی، خستگی و برنامه نداشتن مسئولین دولتی است.

امیدواریم فردی فهمیده، عاقل، کارشناس، نخبه، متوجه به توده‌های مردم و محرومین و زنان و جوانان، دارای برنامه‌ای روشن برای اصلاح امور اقتصادی و معیشتی و بسط عدالت، با روحیه جهادی به ریاست جمهوری کشور برسد تا بتواند مشکلات کشور تا حد زیادی حل و فصل کند.

با توجه به شرایط کنونی کشور و همچنین حضور 42 درصدی مردم در انتخابات پارلمانی به نظر شما مردم از حضور در انتخابات ریاست جمهوری 1400 استقبال می کنند و اگر شما در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردید و پیروز انتخابات شدید برنامه‌ای برای بعد از ریاست جمهوری خود دارید؟

 

نگاه مردم به ریاست جمهوری با مجلس متفاوت است، زیرا عمده اداره کشور با دولت است و اداره دولت و نحوه چینش کادر دولتی نیز با رییس جمهور است و به دلیل حساسیت جایگاه رییس جمهور مردم حضور بیشتری در انتخابات ریاست جمهوری دارند، زیرا رییس جمهور را به صورت عمومی انتخاب می‌کنیم و در مناظرات مستقیم با مردم سخن می‌گوید. نکته دیگر اینکه فضای جامعه آماده تغییر همه جانبه است و مردم برای اینکه این تغییر ایجاد شود حضور پیدا می‌کنند زیرا در غیراینصورت نگران می‌شود مشکلات دوباره تکرار شود.

در نظام اسلامی پایه بر دعوت است نه بر داوطلب شدن. کدام فرد عاقلی می‌گوید من بار 80 میلیون نفر را به دوش می‌کشم، از طرفی باید ببینیم چه کسی برای ریاست جمهوری مناسب است از او دعوت کنیم. اگر کسی این مسئولیت را بپذیرد باید ابزار صلاحیت را فراهم کند. طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکومت اسلامی اصل بر نپذیرفتن مسئولیت است، درصورتیکه فرد مورد دعوت قرار گرفت باید ببیند صلاحیت دارد یاخیر.

درمورد نمایندگی مجلس، صلاحیت با خود فرد است ولی در مورد ریاست جمهوری صلاحیت فردی نیست. کسی می‌تواند بگوید صلاحیت کاندیدای ریاست جمهوری را دارد که کشور را بشناسد، برنامه داشته باشد و تیمی داشته باشد که بتواند کشور را به آنها بسپارد. اگر کسی بدون در نظر گرفتن این مسائل وارد شود به کشور و مردم خیانت کرده است. یکی از مشکلاتی که رئیسان جمهور ما تاکنون داشتند، این بوده است که برای رییس جمهور شدن آماده نبودند. اول در انتخابات شرکت کردند و بعد از پیروزی تازه به فکر افتادند چه کار باید انجام بدهند یا کار را به چه کسانی بسپارند.

امیدواریم مردم در انتخاب رییس جمهور به این مسائل دقت کنند و به رییس جمهور اصلح رای بدهند نه به شهرت یا چهره شناخته شده فرد، شهرت و چهره بودن نشانه صلاحیت فرد برای کاندیدای ریاست جمهوری نیست.

117