در این چارچوب؛ تهران امروز چهارشنبه میزبان «جیحون بایرامف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و هیات همراه است.
توسعه روابط تهران و باکو از جنبه های مختلفی حائز اهمیت است. در عین حال؛ سفر بایرامف نخستین سفر خارجی او پس از جنگ اخیر میان باکو و ایروان و اولین سفر به ایران پس از تصدی پست وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان از ماه تیر است.
این سفردر شرایطی انجام می شود که بعد از تحولات اخیر در قفقاز جنوبی و پایان جنگ قره باغ وضعیت جدیدی در منطقه ایجاد شده است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی، در سخنانی تلویزیونی بمناسبت ولادت پیامبر گرامی اسلام(ص) و امام صادق (ع) با اشاره به جنگ اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان ازاین موضوع بعنوان حادثهای تلخ و تهدیدکننده امنیت منطقه یاد کردند و گفتند: "این درگیری نظامی باید هرچه زودتر تمام شود؛ البته همه سرزمینهای جمهوری آذربایجان که بهوسیله ارمنستان تصرف شده باید آزاد شود و به آذربایجان برگردد."
حضرت آیتالله خامنهای، همچنین حفظ امنیت ارامنه در این سرزمین ها و رعایت مرزهای بینالمللی از جانب دو طرف را نیز مورد تأکید قرار دادند.
علاوه براین موضوع اهمیت این سفر را درنگاه به مناسبات تهران و باکو از سه جنبه می توان مورد توجه قرار داد:
جنبه نخست؛ پیوندهای مشترک تاریخی میان دو کشور همسایه است که در حفظ روابط برغم رویدادهای سیاسی و بحران های منطقه ای تاثیر زیادی داشته است. ایران و جمهوری آذربایجان از تاریخ، دین، قومیت و فرهنگ مشترک برخوردار هستند که به جهان اسلام تعلق دارد.
جنبه دوم اهمیت این روابط؛ ریل گذاری توافقات دو کشور در چارچوب همکاری های اقتصادی منطقه ای است. هر دو کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و سازمان همکاری اسلامی (OIC) هستند.
توافق درزمینه همکاری های راهبردی بین تهران و باکو نشانه سطح عالی از اعتماد متقابل است. درسفر «الهام علی اف» رئیس جمهور آذربایجان به تهران در 23 فوریه 2016، توافق نامه ای در زمینه ساخت نیروگاه های برق «خدافرین» و «قیزقلعه سی» امضا شد.
جنبه سوم اهمیت روابط دو کشور در سطح منطقه ای است که با توجه موقعیت ممتاز حوزه خزر و قفقاز، نقش دو کشور را به سطحی راهبردی ارتقا داده است.
«افشار سلیمانی» تحلیلگر و کارشناس حوزه قفقاز با اشاره به زمینه های متنوع همکاری ایران و کشورهای حوزه قفقاز می گوید: "ایران و جمهوری آذربایجان از ظرفیتهای ژئوپولتیکی و ژئواکونومیکی با یکدیگر برخوردارند که در کنار یکدیگر میتواند ظرفیتهای خوبی را شکل دهد و موجب شکلگیری همکاریهای جدیدی شود."
در حال حاضر طرحها و پروژههای مهمی با همکاری ایران و جمهوری آذربایجان در حال اجرا است. یکی از این پروژه ها راهآهن رشت - آستارا است که بعنوان بخشی از کریدور ریلی «شمال - جنوب» و «جنوب - غرب» دارای اهمیتی راهبردی در منطقه است.
علاوه براین، اکنون فرصت های همکاری جدیدی نیز برای همکاری درحوزه قفقاز و دریای خزر بوجود آمده است.
این فرصت ها و همچنین اولویت های همکاری در دیپلماسی منطقه ای ایران در زمینه های اقتصادی - سیاسی و اهتمام به امنیت جمعی در منطقه، اهمیت دیدار وزیر خارجه جمهوری آذربایجان از تهران را نشان می دهد.
انتظارمی رود که در مذاکرات وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان در تهران گام های تازه ای در جهت توسعه روابط دو جانبه و تقویت همکاری های چند جانبه منطقه ی برداشته شود.
نویسنده: جمشید امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
امروز؛ سفر وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان به تهران