ایران پرس: پنجمین دور مذاکرات سند جامع همکاری‌های راهبردی ایران و افغانستان 15 نوامبر در تهران بین هیات‌های دو طرف به ریاست سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و میرویس ناب معاون وزیر امور خارجه افغانستان برگزار شد.

در ادامه این رایزنی ها ؛«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه که به کابل سفر کرده است روز شنبه با «میرویس ناب» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان ؛همچنین «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه‌ ملی افغانستان  دیدار و گفتگو کرد.

سند جامع همکاری‌های بلندمدت، مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و طالبان و گسترش روابط سیاسی، اقتصادی و تجارتی میان دو کشور سه محور مهم  رایزنی‌های عراقچی در کابل بوده است .

عراقچی شنبه‌ شب در حاشیه سفر به کابل و دیدار با مقامات عالی‌رتبه افغانستان در گفتگو با خبرگزاری ایران پرس ، با بیان اینکه سند جامع راهبردی، چشم‌اندار روابط بلندمدت ایران و افغانستان را ترسیم می‌کند و نقش مهمی در تحکیم روابط دو کشور دارد، ابراز امیدواری کرد؛ جمع‌بندی نهایی درباره سند جامع راهبردی روز یکشنبه (امروز) انجام شود.عراقچی همچنین با اشاره به برگزاری مذاکرات صلح میان دولت افغانستان و طالبان در دوحه گفت، این مذاکرات، گفتگوی بین افغا‌ن‌هاست و کشوری نباید در جزئیات این مذاکرات دخالت داشته باشد.

جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر حاکمیت و تمامیت سرزمینی افغانستان، اعلام آمادگی کرده است که از راهکارهای استقرار صلح، ثبات و امنیت در افغانستان حمایت می کند. در همین چارچوب تهران اکتبر گذشته میزبان هیاتی بلند پایه به سرپرستی «عبدالله  عبدالله» رییس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان  بود.

«عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان درسفرش به تهران در دیدار با  «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن قدردانی از حمایت‌های ایران گفت: هدف تهران حمایت از صلح در سایه جمهوری اسلامی افغانستان و قانون اساسی این کشور است و ایران همواره در 4 دهه اخیر در کنار مردم افغانستان بوده است.

جمهوری اسلامی ایران معتقد است صلح پایدار در افغانستان تنها با مشارکت  گروههای سیاسی این کشور بدست خواهد آمد.

با این حال به نظر می رسد در این زمینه دو چالش وجود دارد.

چالش نخست؛ حضور و مداخله نیروهای خارجی در افغانستان است. نزدیک به دو دهه حضور اشغالگرانه امریکا در افغانستان نشان داد که با اشغالگری و مداخله نظامی نمی توان صلح و آرامش درمنطقه برقرار کرد . 

چالش دوم صلح در افغانستان اختلافات درونی است.  

دستیابی به صلح نیازمند راه‌ حلی است که تمامی گروه‌های داخلی در افغانستان در روندی سازنده و اعتماد ساز با یکدیگر به تفاهم برسند .

حمایت تهران از مذاکرات صلح در افغانستان در حالی است که ایران برای کمک به اقتصاد و معیشت افغانستان تسهیلاتی از جمله دسترسی به آب‌های بین المللی و هند از طریق بندر راهبردی چابهار را فراهم کرده است.

در ادامه این راهبردها  خط ریلی  خواف – هرات ، پنجشنبه هفته گذشته با حضور ویدئو کنفرانسی روسای جمهوری دو کشور افتتاح شد . کمک به کاهش  مشکلات اقتصادی می تواند گام مهمی برای  کمک به صلح درافغانستان باشد .در عین حال برای دستیابی به صلح پایدار باید از همه ظرفیت ها  استفاده شود . رایزنی های معاون وزیر امور خارحه ایران در کابل را می بایست از همین زاویه ارزیابی کرد .

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

سند جامع ایران و افغانستان احتمالا امروز نهایی می‌شود/ ایران منشا هیچ آسیبی به افغان‌ها نیست

نقش ایران در تأمین صلح در افغانستان، محور رایزنی عراقچی و عبدالله

هفته هنر افغانستان؛ مجالی برای تجدید عهد و تقویت پیمانِ دوستی و مودت با ایران