ایران پرس: همکاری‌های اقتصادی تهران و ایروان در شرایط کنونی متناسب با ظرفیت ها و توانمندی های موجود نیست؛ اما علت این شکاف چیست و آیا می توان این شرایط را متناسب با ظرفیت های واقعی دو کشور و منطقه ای تغییر داد.

این موضوعی است که پاسخ ان را باید در مذاکرات مقام های اقتصادی ایران و ارمنستان جستجو کرد.

«وهان کروبیان» وزیر اقتصاد ارمنستان که در صدر هیاتی با هدف رایزنی برای افزایش سطح تعاملات تجاری با ایران روز جمعه وارد تهران شد؛معتقد است که با تولید مشترک در ارمنستان هم می توان تحریم ها را دور زد و هم می توان حجم مبادلات تجاری دو کشور را از 400 میلیون دلار کنونی در مدت 6 ماه به یک میلیارد دلار افزایش داد.

 «واهان کروبیان» با تاکید برهمکاری های دوجانبه ایران و ارمنستان در حوزه مبادلات تجاری و صادرات مشترک به سایر کشورها نیز گفت ؛ارمنستان آماده است تا فضای تجاری کشور را در اختیار تجار ایران برای ورود به کشور‌های ثالث قرار دهد.

«علیرضا رزم‌حسینی» وزیر صنعت، معدن و تجارت و«وهان کروبیان» وزیر اقتصاد ارمنستان شامگاه شنبه در همین خصوص تفاهمنامه توسعه همکاری‌های دوجانبه تجاری امضا کردند. رؤسای سازمان‌های صنایع کوچک و متوسط ایران و ارمنستان هم تمرکز خود را بر توسعه همکاری بنگاه‌های کوچک و متوسط قرار داده اند.

 

«علی رسولیان» مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی و «لوون اوهانسیان» رئیس مرکز حمایت از سرمایه گذاری و توسعه بنگاه‌های کوچک و متوسط ارمنستان با اشاره به اهمیت همکاری بین بنگاه‌های مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی  و ایجاد مراکز مبادله فن‌آوری از طریق  برگزاری نمایشگاه ها،  بر آمادگی  برای همکاری‌ در این زمینه تاکید کردند.

ایران و ارمنستان از سابقه ای طولانی و تاریخی در مراودات تجاری و فرهنگی برخوردارند ؛ اما نکته مهم در شرایط فعلی   با توجه به موانع در تجارت و تحریم های غیر قانونی امریکا، فراهم کردن شرایطی است که دو کشور بتوانند از ظرفیت های موجود در همه عرصه ها استفاده حداکثری را بعمل آورند.

حوزه‌های معادن، مواد غذایی و لوازم خانگی فرصت‌های مناسبی برای تجار دو کشور در جهت توسعه همکاری‌های متقابل است.از این منظر مذاکرات وزیر اقتصاد ارمنستان در تهران فرصت خوبی  برای اتخاذ تصمیمات اجرایی در جهت رفع موانع و ایجاد تسهیلات از سوی دوطرف برای متوازن کردن  حجم روابط تجاری میان دو کشور فراهم کرد.

با تاکید برهمین نکته وزیر اقتصاد ارمنستان با اشاره به اهمیت حل مسایل بانکی دو کشور از «عبدالناصر همتی» رییس کل بانک مرکزی دعوت کرد با سفر به ایروان مسایل تخصصی بانکی و مبادلات مالی را با رئیس بانک مرکزی ارمنستان پیگیری کند.

«باگابت کنوسوف» از تحلیلگران  دانشکده مطالعات دانشگاه ملی اوراسیا می گوید:

"کشورهای آسیای مرکزی علاقه مند به برقراری روابط با ایران هستند و برای دستیابی به سطوح بالای روابط دوجانبه بین «تهران» باید سرمایه گذاری‌های متفاوتی را با پتانسیل‌های سود آور انجام بدهد."

در حال حاضر، جمهوری اسلامی ایران عضو  اتحادیه اقتصادی اوراسیا است  و ارمنستان نیز عضو این مجموعه است واین یک فرصت برای تقویت منطقه گرایی است . همکاری اقتصادی منطقه ای در صورت کارآمد بودن می تواند زمینه وحدت سیاسی منطقه ای و به عبارت دیگر همگرایی را فراهم کند. 

کشورهای منطقه درشرایط ویژه ناشی از رکود  نسبی اقتصادی به شدت  نیازمند همکاری های اقتصادیهستند.   اکنون با  پایان جنگ قره باغ  شرایط  با ثباتی در منطقه ایجاد شده است. تقویت فعالیت های اقتصادی  منطقه ای در بهبود این شرایط قطعا" تاثیر گذار است وبه تقویت صلح  و توسعه همکاری بین کشورهای منطقه   کمک خواهد کرد .

نویسنده: جمشید امین زاده

112

بیشتر بخوانید:

آمادگی بخش‌های مختلف صنعت و خدمات ایران برای توسعه همکاری‌ها با ارمنستان

وزیر اقتصاد ارمنستان وارد تهران شد