"کاظم غریبآبادی" نماینده دائم ایران نزد سازمان های بین المللی مستقر در وین، با اشاره به اینکه این گزارش در پرتو توقف اقدامات داوطلبانه و فراپادمانی از سوی ایران از تاریخ 23 فوریه 2021 تهیه شده است خاطرنشان کرد، آنچه که جمهوری اسلامی ایران انجام داده است، در راستای اجرای قانون " اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران" بوده است.
براساس بند ششم قانون مجلس شورای اسلامی، دولت موظف گردید در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد طرف ازجمله کشورهای ۱+۴ ( آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) توافق هسته ای در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآورده های نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، یک ماه پس از تصویب این قانون در مجلس شورای اسلامی، نظارت های فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند.
از آنجا که تحریمها تا موعد مقرر لغو نشد، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی به حالت تعلیق در آمد. ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی توافق کردند که اطلاعات دوربینهای نصب شده در هشت تاسیسات یا ساختمان برای سه ماه نگهداری شود و در صورتی که توافقی بین ایران و طرفهای برجامی حاصل نشد اطلاعات دوربینها پاک شود.
در خصوص این موضوع، در نامه "علی اکبر صالحی"، رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران به "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ، تصریح شده است که ایران تفاهم فنی مشترک را تمدید نخواهد کرد، اما با هدف ایجاد فرصت بیشتر برای به نتیجه رساندن گفت وگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری داده ها را برای یک ماه دیگر ادامه می دهد.
در واقع مسوولیتگریزی آمریکا برای ایران چارهای جز متوسل شدن به حقوق مندرج در برجام مطابق پاراگراف ۳۶ آن توافق نگذاشت.علت این اقدام نیز تعلل آمریکا در لغو تحریمها و انجام تعهداتش براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است . توقف اجرای داوطلبانه پروتکل اما به معنای قطع همکاری ایران با آژانس نیست.
«اندیشکده «بنیاد مطالعات امنیت و دفاعی سلطنتی» در انگلیس در گزارشی به این نکته اشاره دارد که اقدامات ایران قابل بازگشت هستند، بهویژه اگر در مدت زمانی کوتاه تعهدات طرف مقابل انجام شوند.
اکنون چند هفته است که در وین مذاکرات مربوط به بازگشت طرف های برجام به تعهدات و لغو کامل همه تحریم های ایران دنبال می شود .این مذاکرات پیچیدگیهای زیادی دارد. به گفته "سید عباس عراقچی " معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران، گفت و گوها اکنون به موضوعات اصلی مورد اختلاف رسیده ومسائل اختلافی تحت بررسی است.
ایران برجام را توافقی معتبر میداند؛ اما اجرای ان بصورت یکطرفه غیر ممکن است.ایران آماده است در صورت بازگشت آمریکا و سایر طرفهای توافق به تعهداتشان تمامی گامهای برداشته شده براساس پاراگراف ۳۶ برجام را به وضعیت اولیه در توافق برجام بازگرداند.
براساس آنچه که در نامه صالحی به گروسی تصریح شده است، ایران تاکنون حداکثر تلاش خود را در همکاری با آژانس به شیوه ای محتوایی و با ارائه توضیحات و پاسخ های ضروری بعمل آورده است. ایران در عین حال از آمادگی آژانس برای تعامل فعالانه و متمرکز با ایران با هدف حل و فصل چند موضوع پادمانی، بدون تاخیر، استقبال می کند؛ اما بطور جدی انتظار دارد که این تعامل، منجر به نتیجه عملی در این زمینه شود.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
غریب آبادی: آژانس دسترسی فراپادمانی به تأسیسات هستهای ایران نداشته است