ایران پرس: گزارش اخیر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی حاکی از رویکرد یکطرفه دبیرخانه این سازمان در برابر همکاری ها با ایران و نادیده گرفتن سطح همکاری و تعامل فی‌مابین است و می تواند به مانعی برای تعاملات آتی بین دو طرف تبدیل شود.

این اظهارات بخشی از واکنش « کاظم غریب آبادی» سفیر ایران نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین به گزارش ارائه شده از سوی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای حکام آژانس است.

«رافائل گروسی »روز دوشنبه و در نخستین روز از آغاز نشست شورای حکام ادعا کرد؛ فقدان پیشرفت در روشن‌کردن پرسش‌های آژانس درباره صحت و تکمیل بودن اظهارنامه‌های پادمانی ایران، توانمندی آژانس برای ارائه اطمینان از صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد. او همچنین ادعاهایی را درباره آنچه فعالیت های هسته ای اعلام نشده در مکان هایی در ایران خواند، مطرح کرد.

بیانیه گروسی اما غیر واقعی و در جهت  اهداف امریکا است. همزمان با نشست شورای حکام آژانس در وین «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا هم بدون در نظر گرفتن نقض عهد کشورش در برجام در یک جلسه استماع در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا مدعی شد، هنوز مشخص نیست ایران از آمادگی یا تمایل لازم برای بازگشت به برجام برخوردار باشد.

«محمد جواد ظریف» در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا در توییتر نوشت: «هنوز مشخص نیست آیا رئیس‌جمهور آمریکا و بلینکن آماده‌اند سیاست "فشار حداکثری" ترامپ و پمپئو را کنار گذاشته و استفاده از تروریسم اقتصادی به عنوان اهرم فشار برای چانه‌زنی را متوقف کنند یا خیر. ایران به برجام پایبند است. کافی است بند 36 را مطالعه کنید.»

بر اساس بندهای 26  و 36  برجام، در صورت پایبند نبودن طرف مقابل به تعهداتش، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود را به شکل کلی یا جزئی متوقف کند.شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران ایران در 8 می 2019 یعنی یکسال پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام اعلام کرد، ایران تعهدات برجامی خود را بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق گام به گام کاهش خواهد داد تا میان تعهدات و حقوقش توازنی برقرار شود.

ایران همچنین در اجرای قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ ها و صیانت از حقوق ملت ایران» مصوب مجلس شورای اسلامی، تعهدات داوطلبانه برجام از جمله اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرد.با این حال، ایران در چارچوب توافق  با آژانس اعلام کرد چنانچه تحریم های آمریکا ظرف سه ماه به طور کامل لغو شود، اطلاعات مربوط به فعالیت هسته ای ضبط شده توسط دوربین های نظارتی را در اختیار آژانس قرارخواهد داد؛ در غیر اینصورت اطلاعات برای همیشه پاک خواهد شد.  موعد این تفاهم ماه گذشته به پایان رسید.

اما  با توجه به رایزنی‌های صورت گرفته و کمک به پیشبرد روند مذاکرات برجام در وین، جمهوری اسلامی موافقت کرد تا ضبط داده‌های دوربین ها تا ۲۴ ژوئن (سوم تیرماه) تمدید شود. نماینده ایران در وین به کشورهای طرف مذاکره توصیه کرده است  تا از این فرصت که بر اساس حسن نیت ایران فراهم شده است، در جهت لغو کامل تحریم ها به گونه ای عملی و قابل راستی آزمایی استفاده کنند.گزارش جدید "گروسی" اما برخلاف این مسیر ودر جهت افزایش فشارها بر ایران  همزمان با مذاکرات برجام در وین است.

«مجید تخت روانچی» نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد  درمصاحبه اخیر خود با شبکه الجزیره گفت: «وقتی که دولت ترامپ تصمیم به خروج از برجام گرفت، طرف‌های باقی‌مانده در برجام از ما خواستند که موضع مشابه ترامپ را اتخاذ نکنیم. گفتند که خسارات ما را به خاطر خروج دولت ترامپ از توافق، جبران خواهند کرد. ما یک سال صبر کردیم اما وعده آن ها هیچ چیزی نصیب ما نکرد و یک وعده توخالی بود.»

همانگونه که غریب آبادی اشاره کرده است؛ گزارش آژانس  معتبرنیست. چرا که مبتنی بر منابع قابل اتکا نیست و همچنین متقاعد کننده نیز نیست، چرا که تمامی ابعاد همکاری و پیشرفت های حاصله را منعکس نمی کند.

نویسنده: جمشید امین زاده 

112

 بیشتر بخوانید:

ایران درباره موضع‌گیری سیاسی آژانس هشدار داد