ایران پرس:  اِمرَپ (MRAP‎) «Mine-Resistant Ambush Protected» به معنی مقاوم و محافظت شده در برابر مین و کمین است.

رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی در دهه ۷۰ میلادی اولین خودروهای حفاظت شده را مورد استفاده قرار داد.اما آنچه امروزه بنام اِمرَپ می‌شناسیم، در سال ۲۰۰۷ توسط وزارت دفاع آمریکا به عنوان پاسخی به افزایش تهدیدات بمب های کنارجاده‌ای در جنگ عراق اجرایی شد.

برنامه اِمرَپ به طور خلاصه برای مقاوم سازی خودروها در برابر بمب کنارجاده‌ای (IED) و کمین‌ها طراحی شده‌ است.

استفاده ارتش آمریکا از اِمرَپ در عراق و افغانستان و کاهش تلفات موجب توجه به این نوع خودروهای زرهی در دیگر ارتش‌های جهان شد. زیرا با وجود آسیب‌دیدگی، سرنشینان خود را از آسیب و مرگ حفظ می‌کنند.

اِمرَپ‌ها در نقش‌های بسیاری از جمله بعنوان نفربر، گشتی، اسکورت کاروان، شناسایی رزمی و سکویی برای نصب سلاح بکار گرفته می‌شوند.

امرپ در ایران

صنایع دفاعی ایران در چهار دهه اخیر به ویژه پس از جنگ تحمیلی، تحولی بزرگ در زمینه تامین تجهیزات نظامی و نیازمندی های کشور در حوزه‌ دفاعی ایجاد کرده‌ و کشور را از تولیدات و تجهیزات خارجی بی‌نیاز ساخته‌اند.

از جمله صنایع دفاعی درزمینه تأمین نیاز کشور به نفربر‌ها و خودرو‌های زرهی دستاوردهای مهمی داشته و با سرمایه‌گذاری مؤثر و استفاده از دانش بومی توانسته در این زمینه به موفقیت‌های قابل توجهی دست یابد.

این خودروها برای تأمین نیازهای نیروهای نظامی به خصوص حفاظت از جان سربازان و نیروی انتظامی به ویژه در حوزه امنیت مرزی، مبارزه با اشرار و تروریست‌ها دارای اهمیت زیادی هستند.

با توجه به افزایش استفاده از مین های ضد خودرو و انواع بمب های کنار جاده ای ، صنایع دفاع انواع مختلفی از نفربر‌های ضدمین و ضدکمین موسوم به «امرپ» را توسعه داده که از محصولات کاربردی در حوزه دفاعی و تأمین امنیت مرزی تبدیل شده است.

امرپ «طوفان» از جمله نفربر‌های ضدمین و ضدکمین ساخت ایران است که بر چابکی و کارآمدی نیرو‌های مسلح در مبارزه با اشرار، تروریست‌ها و تأمین امنیت جان سربازان افزوده است.

این خودرو در سازمان صنایع دفاع وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جهت انجام ماموریت های پشتیبانی رزمی و تردد در مناطق جنگی و عملیاتی ساخته شده است.

نگاهی کلی

خودروی مقاوم در برابر مین و کمین یا به اصطلاح امرپ «طوفان»، اولین محصول منطبق با استانداردهای این رده حفاظتی ساخت داخل بوده است.

نمونه های اولیه طوفان در نمایشگاه تجهیزات پلیس (ایپاس) در سال های گذشته مشاهده شده بود. برای اولین بار در سال ۱۳۹۵ و در جریان نمایشگاه ایپاس، خودروی حفاظت شده طوفان ایرانی رویت شد.

به نظر می رسد این خودرو به نوعی با الگو برداری از یک طرح موفق کانادایی به نام Typhoon ( طوفان) ساخت شرکت «استریت گروپ» Streit Group  طراحی و توسط متخصصان کشورمان، کاملا به صورت بومی تولید شده است.

خط تولید این خودروی زرهی  دراواخر آبان ۱۳۹۷ با تحویل ۵ دستگاه از آن افتتاح شد.

امیر حاتمی وزیر دفاع در مراسم رونمایی از امرپ طوفان اعلام کرد که هزینه نهایی برای صنایع دفاعی ایران برای هر خودرو در این کلاس کمتر از ۵۰۰ هزار دلار خواهد بود که با توجه به نمونه های مشابه مبنی بر صرفه جویی در تولیدات داخلی، قطعا این مبلغ بسیار قابل توجه و ارزشمند است.

امرپ طوفان در رژه ۳۱ شهریور1398 نیرو‌های مسلح در تهران برای نخستین بار در قالب ستون خودرویی نیروی زمینی سپاه در رژه به نمایش درآمد.

این خودرو به واحدهای مرزی نیروی انتظامی و نیروی زمینی سپاه تحویل شده و می‌تواند در محافظت از جان سربازان و مرزبانان میهن اسلامی‌ مفید واقع شود. نیروی زمینی سپاه پاسداران ، مرزبانی ناجا و حشد الشعبی عراق کاربران امرپ طوفان هستند.

مشخصات و ویژگی ها

امرپ طوفان یک خودروی زرهی 4*4 (هر 4 چرخ متحرک) با ارتفاع سه متر و وزن ۱۴ تُن است. این خودرو از سطح حفاظت STANAG ۴۵۶۹ سطح ۳ برخوردار است.

این سطح حفاظت به این معنی است که طوفان ایرانی می تواند در برابر تهدید گلوله ها تا کالیبر ۵۱*۷.۶۲، انفجار ۸ کیلو تی ان تی در زیر بدنه و انفجار یک گلوله ۱۵۵ میلی متری در فاصله ۶۰ متری مقاومت کند. تقریبا می توان گفت این سطح حفاظت برای مرزهای کشور ما کفایت کرده و بخش عمده ای از تهدیدات را خنثی خواهد کرد.

طبیعتا این خودرو این امکان را نیز دارد که به سطح حفاظت بالاتر نیز ارتقاء پیدا کند. در زیر بدنه طوفان نیز از طراحی V شکل استفاده شده تا بیشترین انحراف را در موج انفجار ایجاد کند و برای تهدیداتی مثل راکت های سری آر پی جی نیز می توان به راحتی از زره های قفسی که سالهاست در کشورمان موجود است روی این خودرو نصب کرد.

تایرهای خودروی ضد مین و ضد کمین طوفان، قابلیت حرکت در حالت پنچری را تا شعاع ۵۰ کیلومتر داشته ضمن اینکه این خودرو به سامانه کنترل مرکزی باد تایرها نیز مجهز شده است.

موتور دیزلی ۸ سیلندر آن که با آب خنک می شود توان ۲۶۰ اسب بخار را برای این خودروی دو دیفرانسیل و چهار چرخ متحرک ایجاد می کند.

بیشترین سرعت آن در جاده ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت و دارای گیربکس دستی و ۹ سرعته است.

امرپ طوفان توانمندی عبور از موانع ذوعارضه، قابلیت عبور از رودخانه‌ها و کانال آب با عمق 1.5 متر و عبور از موانع عمودی 50سانتی‌متری را دارا است .

طوفان امکان شیب روی طولی ۶۰ درصد و عرضی ۳۰ درصد را دارد که قابلیت حرکتی مناسبی محسوب می شود. امرپ طوفان دارای ابعاد طول، عرض و ارتفاع تا سقف به ترتیب ۷، ۲.۴۷ و ۳.۰۱ متر است.

این خودرو ظرفیت حمل یک راننده، فرمانده و ۸ سرباز مسلح  را دارد.

درب مستقل برای راننده و نفر کناری بوده و درب سایر سرنشینان در عقب خودرو تعبیه شده است.

۸ دریچه برای شلیک از داخل توسط نفرات پیش بینی شده و یک برجک متحرک با ارتفاع ۴۴ سانتیمتر نیز روی سقف خودرو تعبیه شده که می تواند تیربار کالیبر ۱۴.۵ میلیمتر را نیز مورد استفاده قرار دهد و در اطراف کاربر سلاح نیز پوشش حفاظتی تعبیه شده است.

برای ایجاد امنیت بیشتر در شرایط ضعف دید، برای هر یک از دو سمت جلو و عقب این خودرو یک دوربین در نظر گرفته شده و برای آسایش بیشتر سرنشینان در شرایط مختلف، سامانه های تهویه مطبوع و سرمایش و گرمایش در نظر گرفته شده است. همچنین در طوفان از صندلی های مقاوم به ضربه و شوک ناشی از انفجار استفاده شده است.

سیدرضا میرطاهر

112

 بیشتر بخوانید:

«تانک کرار»، نماد ورود ایران به عرصه فن‌آوری زرهی مدرن