ایران پرس: شانزدهمین دور مذاکرات سطح بالای «روند آستانه» درباره سوریه با حضور نمایندگانی از روسیه، ایران و ترکیه، دولت سوریه و معارضان سوریه ونمایندگانی از سازمان ملل، اردن، لبنان و عراق به عنوان ناظر، امروز (چهارشنبه) در شهر «نورسلطان» پایتخت قزاقستان آغاز می شود.

«علی اصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امور خارجه کشورمان در امور سیاسی ریاست هیات ایرانی حاضر در این نشست را برعهده دارد.

مذاکره کنندگان دراین نشست دو روزه درباره آخرین وضعیت سوریه، روند کمک‌های بشردوستانه بین المللی، چشم انداز از سرگیری فعالیت‌های کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو و اقدامات اعتماد ساز، از جمله مبادله زندانیان، آزادی گروگان‌ها و جستجوی افراد گمشده گفت وگو خواهند کرد.

سفر هیات ایران به سوریه با توجه به نقش آفرینی مؤثر در مذاکرات آستانه، نشان از اهمیت مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت منطقه‌ای برای ایران دارد.

سیاست خارجی ایران در قبال تحولات سوریه حفظ ثبات، تمامیت ارضی و امنیت جمعی در منطقه است.

«اصغر زارعی» کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تداوم حمایت ایران از نیروهای مقاومت تصریح می کند: "اینکه برخی تصور می کردند شهادت سردار سلیمانی می‌تواند سبب کاهش نفوذ جمهوری اسلامی ایران و بی‌عملی نیروهای مقاومت در منطقه شود، تصور غلطی است. امروز محور مقاومت متکی به شخص نیست و در واقع ما شاهد نوعی گفتمان در منطقه هستیم که پایدار است و به نیروهای بیگانه اجازه دخالت و اشغالگری نخواهد داد. لذا برخی اتفاق‌ها از جمله شهادت سردار سلیمانی نیز جمهوری اسلامی ایران را از هدف خود برای مبارزه با تروریسم و حمایت از محور مقاومت منصرف نخواهد کرد."

«مجید تخت روانچی» نماینده دائم ایران در سازمان ملل روز سه شنبه در نشستی در شورای امنیت، با تاکید بر همین نکته بر عزم راسخ ایران برای مقابله با پدیده شوم تروریسم و نفی همه اشکال آن تاکید کرد.

مقابله با همه گروه های تروریست، راه حل بحران سوریه

آنچه مسلم است راه حل بحران سوریه نیز مقابله با همه گروه های تروریست و متجاوز و تعهد کامل به حاکمیت دولت سوریه است. انتخابات اخیر در سوریه نیز نشان داد که رهبری این کشور از حمایت گسترده مردمی برخوردار است و مسئولیت کامل سیاسی به آن واگذار شده است. 

در چنین شرایطی برگزاری دور جدید مذاکرات «روند آستانه» در شهر نور سلطان قزاقستان فرصتی دیگر برای هماهنگی و پیگیری تلاش ها برای حل بحران سوریه است و انتظار می رود که این نشست طرف های مذاکره کننده را به دستیابی نقطه نظر مشترک نزدیک کند.

در همین راستا، «اسامه دنوره» تحلیلگر سیاسی و راهبردی و عضو سابق هیات مذاکره کننده دولتی سوریه در مذاکرات ژنو، گفته است: "ایران به عنوان یکی از سه کشور ضامن فرایند آستانه، در چندین محور نقش کلیدی دارد. ایران روابط اقتصادی و سیاسی محکمی با ترکیه دارد و همپیمان راهبردی و شریک تمام عیار سوریه و روسیه در مبارزه با تروریسم است. به همین دلیل، ایران در کنار مشارکت کامل در جنگ علیه تروریسم، می‌تواند نقش میانجی را ایفا کند که مورد پذیرش همه طرف‌ها قرار دارد."

سوالی که وجود دارد این است که آیا راه حل‌های فوری برای بحران سوریه وجود دارد؟ برخی تحلیلگران دستیابی به این هدف را در کوتاه مدت دشوار می دانند.

«فرید سعدون» تحلیلگر سیاسی در گفت و گویی با خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گفت که بحران در سوریه حداقل برای چند سال آینده ادامه خواهد یافت. 

این تحلیلگر سوری در عین حال معتقد است که خروج آمریکا از افغانستان ممکن است معنای جدیدی داشته باشد و این می‌تواند مقدمه‌ای برای تغییرات سیاسی در منطقه باشد.

در یک ارزیابی کلی از اوضاع سیاسی سوریه باید گفت که اکنون شواهد نشان می دهد زمینه مناسب‌تری برای بازگرداندن ثبات در سوریه  فراهم شده است.

از این دیدگاه برگزاری دور جدید مذاکرات سطح بالای «روند آستانه» درباره سوریه این احتمال را تقویت کرده است که نشست جدید طرف‌های شرکت کننده در کمیته قانون اساسی سوریه نیز در آینده نزدیک با تلاش‌ «گیر پدرسون» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه برگزار شود. 

نویسنده: جمشيد امین زاده

117

بیشتر بخوانید:

دور آتی مذاکرات آستانه؛ 6 تا 8 ژوئیه در نورسلطان