ایران پرس: حسین امیر عبداللهیان وزیر امورخارجه درسخنانی در نشست مجازی "وضعیت بشردوستانه در افغانستان" که به ریاست دبیر کل سازمان ملل متحدبرگزارشد،  دید گاه ایران را در زمینه وضعیت کنونی افغانستان تشریح کرد.

سخنان وزیرخارجه کشورمان در این اجلاس در دو سطح انسانی  و سیاسی بیان شد.

در سطح انسانی، وضعیت افغانستان کاملا واضح و به شدت نگران کننده است .

مشاهده  میدانی وضعیت مردم  و گزارش ها و تصاویری که ازمناطق مختلف افغانستان منتشر می شود نشان از بروز فاجعه انسانی دارد  .البته این وضعیت منحصر به رخدادهای پس از  سقوط کابل  و تسلط طالبان برافغانستان نیست .

دانشگاه براون؛ به عنوان یکی از معتبرین ترین دانشگاههای آمریکا چندی قبل با انتشار گزارشی از هزینه های انسانی جنگ ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان نوشت ؛ ۲۴۱ هزار نفر از افغان ها در این جنگ کشته شده اند که ۷۱ هزار و ۳۴۴ نفر از آنان غیر نظامی بوده اند.بیشتر این افراد براثر حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا جان باخته اند.

این گزارش، افغانستان را به عنوان یکی از خطرناکترین کشورها برای کودکان دانسته و تصریح می کند  در یک دهه گذشته نزدیک به 8 هزار کودک در  افغانستان کشته و هزاران کودک مجروح و معلول شده اند.

وزیر امور خارجه کشورمان در بیان دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در موضوع مسایل انسانی ناشی از بحران افغانستان گفت؛ جمهوری اسلامی ایران برای کمک به جلوگیری از ورود موج جدید پناهندگان و آوارگان افغان تمام مرزهای خود را باز نگه داشته تا علاوه بر ارسال کمک‌های انسان دوستانه به داخل افغانستان بتوان تجارت‌های محلی، بازارچه های مشترک و گذرگاه‌های تجاری مرزی را فعال نگه داشت.

البته تعلل جامعه جهانی در انجام تعهدات خود در قبال رسیدگی به وضعیت آوارگان افغان جای انتقاد فراوان  دارد. 

اما نکته مهم دیگر در سخنان وزیر خارجه ایران در نشست ویژه سازمان ملل در باره وضعیت افغانستان؛ بیان علل و عواملی سیاسی است که  منجر به  وضعیت فعلی شده است.

وزیر امور خارجه، با تاکید براین نکته  که بخش مهمی ازشرایط نابسامان کنونی  به سیاست‌های توأم با آزمون و خطا و اشتباهات ایالات متحده آمریکا در افغانستان  برمی گردد ؛آمریکا را عامل بخش مهمی از بی ثباتی و ناامنی افغانستان دانست .حاکمان بر افغانستان  تصور می کردند پیمان‌های استراتژیک و امنیتی با امریکا کشورشان را به پیشرفت می رساند و حمایت‌های امریکا از آنها پایدار و همیشگی و ابدی است. امریکا اما هرگز به افغانستان به عنوان یک شریک استراتژیک و یک متحد راهبردی نگاه نمیکرد.  مقام های واشنگتن اعم از جمهوری خواه و دموکرات در واقع هیچ کاری برای امنیت در افغانستان نکردند.

 بیش از ۳۰۰ هزار نیروی مسلح تنها در خدمت تامین منافع و اهداف امریکا در افغانستان بودند؛ نیرویی که ظرف دو ماه از هم فروپاشید و برای همیشه متلاشی شد. اکنون اما ،راه حل مسئله افغانستان چیست و چگونه می توان به مردم این کشور برای عبور از این وضعیت کمک کرد؟

امیرعبداللهیان در این خصوص  با تاکید بر ارتباط  و تماس های دیپلماتیک ایران با همه طرف‌ها در افغانستان اظهار داشت: "ما در افغانستان سیاستی را دنبال می‌کنیم که علاوه بر تشکیل دولت فراگیر ، افغانستانی عاری از تروریسم و مواد مخدر را شاهد بوده و مردم افغانستان خودشان بتوانند نسبت به آینده سرنوشت کشورشان تصمیم گیری کنند ".

دراین راستا  اخیرا نشست  مجازی وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان، با محوریت ایران  برگزار شد. 

بدیهی است؛ جمهوری اسلامی ایران بعنوان یک کشور همسایه و بنا به دلایل انسانی برای پایان دادن به آلام مردم افغانستان تلاش می کند، به امید روزی که این کشور بتواند از این مرحله دشوار عبور کند و مردم بر سرنوشت خویش مسلط شوند.

نویسنده: جمشيد امین زاده  

112

 بیشتر بخوانید:

امیرعبداللهیان در نشست مجازی سازمان ملل: از تشکیل دولت فراگیر در افغانستان حمایت می‌کنیم