امروز، روز وفات رسول خدا (صلى الله علیه و آله)، شخصیت بی نظیر تاریخ است که مسیر زندگی بشر را متحول ساخت.

امروز، روز وفات رسول خدا (صلى الله علیه و آله)، شخصیت بی نظیر تاریخ است که مسیر زندگی بشر را متحول ساخت و آئین نو و سعادت بخشی را به ارمغان آورد. حضرت علی (ع) در خطبه 197 نهج البلاغه آخرین لحظات عمر پیامبر را چنین توصیف می کند: « رسول خدا (ص) در حالى که سرش بر سینه ام قرار داشت، قبض روح شد، نفْس او در دستم روان گشت. سپس آن را به چهره کشیدم. من عهده دار غسل او بودم، در حالى که فرشتگان مرا یارى مى کردند. در و دیوار و صحن خانه، به ضجّه درآمده بودند. گروهى [از فرشتگان] به زمین مى آمدند و گروهى به آسمان مى رفتند و گوش من از صداى آنان که آهسته بر آن حضرت نماز مى خواندند، خالى نمى شد! تا زمانى که او را در قبر به خاک سپردیم...»

پیامبر؛ ترسیم کننده مسیر آینده بشریت

پیامبران الهی فرمانروای دلها هستند که کاروانهای عظیم بشری را به سوی مقصد هدایت می کنند. تاریخ، گواه آن است که هرگاه قومی راه گم کرده و یا از رفتن باز مانده است، یکی از این پیامبران به یاریشان شتافته و راهی تازه پیش پایشان گشوده است. حضرت محمد (ص) آخرین حلقه از زنجیره پیامبران الهی است که از هنگامه بعثت، شخصیت پاک و بی نظیرش بر تارک هستی می درخشد. امروز بیش از چند صد سال است که از پایان حیات دنیوی حضرت محمد (ص)، بنده و پیامبر برگزیده خدا می گذرد، اما دامنه تاثیرات آن حضرت بسیار فراتر از 63 سال زندگی است؛ زیرا که قلمرو رسالت او تمام تاریخ انسان و تلاشهای بشری را در بر می‌گیرد و او ترسیم کننده مسیر آینده بشراست. محمد (ص)، رهبری بی نظیر است. تعالیم او مانند صبح صادق هر روز با تابش تازه ای می درخشد و آهنگ دعوتش روحبخش و پرهیجان است. 

پیامبر اکرم (ص) یک ماه قبل از رحلت فرمود: «فراق نزدیک شده و بازگشت ‏به سوى خداوند است. نزدیک است فرا خوانده شوم و دعوت حق را اجابت نمایم و من دو چیز گران در میان شما مى ‏گذارم و مى ‏روم: کتاب خدا و عترتم، و خداوند لطیف و آگاه به من خبر داد که این دو هرگز از یکدیگر جدا نشوند تا کنار حوض کوثر بر من ‏وارد شوند. پس خوب بیندیشید چگونه با آن دو رفتار خواهید نمود» این، آخرین جلسه ای بود که با حضور پیامبر بزرگ اسلام برگزار شد. حضرت در آن روز از اینکه مسیر آینده را برای امت خود ترسیم نموده، خرسند بود. پیامبر به افرادی که در اطرافش اجتماع کرده بودند، فرمود: «ای مردم، بدانید که پس از من پیامبری نمی آید و سنتی پس از سنت من نخواهد بود. هرکس ادعای پیامبری کرد، ادعای خودش است و جایگاهش دوزخ خواهد بود... ای مردم، حق را برپای دارید، متفرق نشوید و مسلمان باقی بمانید تا ماندگار شوید »

اخلاق نیکو کلام پر از مهر؛ یکی از ویژگی‌های مهم پیامبر

یکی از بهترین راههای شناخت حقانیت پیامبران الهی، بررسی ویژگیهای اخلاقی آنهاست. ویژگی مهم  پیامبر بزرگ اسلام اخلاق نیکو و کلام پر از مهر او بود که از شاخصه های مهم در پیشرفت اسلام  بشمار می رود. در قرآن کریم ، بارها از رسول خدا (ص) تجلیل شده و برخی ویژگیهای اخلاقی آن حضرت مورد توجه قرار گرفته است. خداوند او را دارای خلق عظیم ( و برجسته ) ، مهربان ، رئوف و یا اسوه حسنه ( الگوی نیکو ) معرفی می کند . معمولا هرگاه درباره پیامبر اسلام (ص ) سخن گفته می شود ، آیه 159 سوره آل عمران به یاد می آید . در قسمتی از این آیه می خوانیم: «از پرتو رحمت الهی در برابر آنها نرم و (مهربان) شدی و اگر خشن و سنگدل بودی از اطراف تو پراکنده می شدند. بنابراین آنها را عفو کن و برای آنها طلب آمرزش نما ... » از این آیه استنباط می کنیم که اخلاق نیک، یک موهبت مهم الهی است و کسانیکه سنگدل و سخت گیر باشند، هرگز در جذب و هدایت مردم موفق نمی شوند. عطوفت و مدارا نسبت به مردم ، در تثبیت جایگاه مدیریت ، نقش بسزایی دارد .

23 سال تلاش صادقانه پیامبر در دوره رسالت، میرات پر برکتی از اخلاق وانسانیت و عدالت را در جامعه بشری بر جای گذاشت. مردم عرب که تا آن زمان جز توحش و خونریزی چیزی نمی دانستند و از علم و دانش بی بهره بودند، با ظهور اسلام، زمینه های همفکری و همیاری در میانشان فراهم شد. پیامبر یارانی تربیت کرد که نگرش جدیدی نسبت به هستی و زندگی داشتند در قلبهایشان عشق به خداوند یکتا موج می زد وبرادری، مهر و عطوفت جای کینه و خصومت دیرینه را پر ساخته بود. درسی که مسلمانان در مکتب رسول خدا آموختند، سیر بسوی نیکی، حق خواهی وفضیلت بود. در مکتب پیامبر، پاکترین انسانها تربیت شدند. چهره هایی چون سلمان، ابوذر، عمار یاسر و دیگران نمونه ای از این انسانهای بزرگ وآزاده هستند. 

مبارزه با شرک و خرافه پرستی، ویژگی مهم دیگر پیامبر

یکی از ویژگیهای بارز پیامبران الهی، مبارزه با شرک و خرافه پرستی و ظلم وستم است. هنگام بعثت پیامبر گرامی اسلام غفلت و نادانی ویژگی بارزمردم عربستان بود. حضرت محمد (ص )، با ترویج اندیشه توحیدی، تغییرات شگرفی را در اجتماع آن روز بوجود آورد. او با تعالیم روشنگرش توانست برای ملتی از هم پاشیده، یک برنامه عالی زندگی ایجاد کند. کتاب قرآن، برهان روشنی برای بشریت خفته بود. کم کم ریشه های تفرقه از میان رفت مردم باهم برادر شدند آن حضرت در پایه گذاری حکومت اسلامی هرگز درصدد بدست آوردن مقام و ریاست نبود. هدف او برقراری یک حکومت عادلانه بود که در آن جز پروردگار یکتا چیز دیگری عبادت نشود. در حکومت اسلامی حتی غیرمسلمانان نیز از حقوق و تکالیف اجتماعی برخوردار شدند و در پناه خدا و رسولش درآسایش به سر بردند.

برجسته‌ترین وظیفه بشر پس از پیامبر؛ اطاعت از راه و آئین او

شاید بتوان گفت برجسته ترین وظیفه بشر پس از پیامبر، اطاعت از راه و آئین اوست. قرآن کریم در آیه 64 سوره نساء می فرماید: ما هیچ رسولی را نفرستادیم، مگر اینکه به فرمان خدا، از وی اطاعت شود ... رسول خدا (ص ) سیر انحطاط بشر را، به سوی تعالی و کمال تغییر داد و قومی جاهل و وحشی را به انسانهایی متمدن و فرهنگ ساز تبدیل کرد. بی شک، این آئین کامل مربوط به دوره ای خاص از زمان نیست و اطاعت از پیامبر نیز تنها به زمان حیات او محدود نمی شود. شخصیت سترگ پیامبر از سوی خداوند به عنوان الگوی بشر،‌ زمامدار نمونه و شخصیتی کارآمد در کلیه شئون اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و دینی معرفی شده است. او فردی وارسته از هر نوع خودخواهی است که جز رضای خدا، به چیزی نمی اندیشد، از هر لغزشی مصون است و برای مردم از خود آنها دلسوزتر است. او مظهر اخلاق پسندیده و عالی  و جلوه جلال خداست. پیروی از راه و روش او، مایه کمال و نیکبختی بشر است. قرآن کریم از مردم می خواهد در گفتار، کردار و آداب و سنن خود، از پیامبر پیشی نگیرند. همچنین روح تعالیم دینی از جوامع بحران زده کنونی می خواهد که منش و اخلاق متعالی رسول خدا (ص) را به درستی بشناسند و خود را به آن بیارایند.

رسول خدا (ص) آیینی زنده و پرجاذبه را به ارمغان آورد که با طبیعت و فطرت بشر هماهنگ است و پاسخگوی نیازهای او در هر عصر و زمان است. مفاهمی چون آزادی، انسانیت، مهرورزی و حقوق بشر که امروزه ملعبه دست خودکامگان شده، در واقع با تلاشهای پیامبر، رنگ گرفت و معنا یافت. پیام او دوستی و برادری و برقراری عدالت در میان انسانهاست. این شیوه و روش برای همیشه ماندنی است. بدینگونه پیامبر، سرمشق همه کسانی است که می خواهند سعادتمند و رستگار زندگی کنند.

آموزه های روشنگر و متقن رسول خدا (ص) چنان بود که هنگامی که پیامبر رحلت فرمود؛ نور او نه تنها خاموش نشد، بلکه تشنگان حقیقت همچنان از وجود پربرکت او روشنایی کسب می نمایند. بویژه اکنون که جهانخواران با واژه های عوام فریبانه ای چون آزادی و حقوق بشر، انسانیت را به سخره می گیرند نیاز به شخصیتی چون محمد (ص ) و آیین پر فروغ او بیش از گذشته در دلها جان گرفته است. 

پیامبر اسلام با روح عظیم و خستگی ناپذیر خود ، برای رستگاری انسان رنجها کشید و در 63 سالگی این روح بلند به سوی خدا شتافت؛ اما نوریکه در جهان برافروخت، هر روز جلوه ای درخشانتر و باشکوهتر یافته است.

رحلت رسول خدا (ص ) حضرت محمد (ص ) بر همه مردم جهان بویژه مسلمانان تسلیت باد.// 114