ایران پرس: وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در گفت وگویی تلفنی بر اهتمام دو کشور برای عملیاتی کردن توافق راهبردی 25 ساله تأکید کردند.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران ضمن راهبردی خواندن روابط ایران و چین، بر جدیت ایران برای پیگیری توافقات دوکشور و اجرای کامل سند همکاری‌ 25 ساله تأکید کرد.

«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین نیز در این تماس تلفنی گفت، وضعیت منطقه و جهان دچار هر تغییری شود، پکن تلاش خود را برای توسعه بیشتر شراکت جامع راهبردی میان ایران و چین به کار خواهد بست.

وی افزود، پکن مایل است با ایران در جهت مخالفت با اقدامات زورگویانه و دفاع از انصاف و عدالت بین‌المللی همکاری کند.

جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در سال 1394 هجری شمسی بیانیه مشترک «مشارکت جامع راهبردی» دو کشور را صادر و دو طرف برای انعقاد یک برنامه همکاری جامع توافق کردند. بعد از رایزنی‌ها و مذاکرات، 7 فروردین 1400( 27 مارس 2021) برنامه جامع همکاری های 25 ساله ایران و چین در تهران امضا شد.

این سند حاوی رئوس همکاری‌های دراز مدت دو کشور در زمینه‌های سیاسی، راهبردی، اقتصادی و فرهنگی است.

با وجود قدمت روابط تاریخی ایران و چین، پس پیروزی انقلاب اسلامی در ایران فصل جدیدی از روابط و همکاری‌های دو کشور آغاز شد. ایران و چین به عنوان دو قدرت اثرگذار در منطقه و جهان، روابط خود را در تمامی زمینه ها و به صورت دوجانبه و چندجانبه همانند سازمان همکاری شانگهای بازتعریف کرده اند. بر این اساس روابط ایران و چین متضمن منافع دو طرف است.

چین همواره از توافق هسته ای ایران حمایت کرده و از دولت آمریکا نیز خواسته است بدون پیش شرط تحریم های یکجانبه ضد ایران را لغو کند. جمهوری اسلامی ایران هم بارها دخالت های کشورهای غربی در امور داخلی چین در مواردی همچون مساله هنگ کنگ، تایوان و سین کیانگ را محکوم کرده و آنها را جزو مسائل داخلی چین دانسته است.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دیدار «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در ژانویه 2016، با اشاره به سیاست‌های سلطه‌گرانه‌ برخی کشورها به ‌ویژه آمریکا تاکید کردند: "این وضعیت موجب شده است که کشورهای مستقل، به‌دنبال همکاری‌های بیشتر با یکدیگر باشند و توافق ایران و چین برای روابط استراتژیک 25 ساله در همین چارچوب است که باید با پیگیری جدی دو طرف، توافق‌ها حتماً به مرحله‌ی عملیاتی برسند."

روابط راهبردی ایران و چین در حوزه اقتصادی

علاوه بر مواضع مشترک ایران و چین در بسیاری از مسائل سیاسی و امنیتی از جمله مخالفت با اقدامات یکجانبه آمریکا در منطقه، روابط تجاری و اقتصادی نیز برای هر دو کشور بسیار حائز اهمیت است.

چین در حال سرمایه گذاری عظیم بر روی طرح موسوم به «یک کمربند - یک جاده» در ده‌ها  کشور است که دو مسیر زمینی و دریایی را شامل می شود؛ ایران یکی از اصلی ترین مسیرها برای اجرای این طرح سرمایه گذاری چین است و در واقع  یک پل ارتباطی بین شرق و غرب محسوب می شود.

ایران همچنین به دلیل در اختیار داشتن منابع عظیم نفت و گاز همواره از تامین کنندگان اصلی نیازهای چین در زمینه انرژی بوده است و باید آن را یک مزیت برای گسترش همکاری های دو طرف در طرح های زیربنایی دانست.

بدیهی است، تحولات بین المللی به وِیژه افزایش رشد اقتصادی در قاره آسیا و سیاست نگاه به شرق از سوی کشورهایی مانند ایران، نشان می دهد، این قاره طی دهه‌های آتی مهم‌ترین کانون سرمایه‌گذاری‌ها خواهد بود.

برهمین اساس مقامات ایران و چین همواره بر لزوم تداوم و گسترش روابط دو کشور تاکید کرده اند؛ گفتگوی روز جمعه وزیران امور خارجه ایران و چین و تاکید بر اجرایی شدن سند همکاری جامع 25 ساله نیز در همین چارچوب قابل ارزیابی است.    

نویسنده: حسن عقیقی

117

بیشتر بخوانید:

تاکید وزیران خارجه ایران و چین بر عملیاتی کردن سند همکاری 25 ساله